Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 16 sie 2017, 15:00
Moje pierwsze wino z wiśni i porzeczek fermentacje już czwarty tydzień wg cukrowmierza poziom cukru wynosi około 2-2,5 blg wino bulgocze średnio co 5-7 min. Mój podstawowy błąd to to że nie wiem jaki był poziom cukru przed rozpoczęciem fermentacji. Co powinienem dalej zrobić? Czekać jeszcze i pozwolić na dalszą fermentację?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 16 sie 2017, 15:00
Re: Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić
Dzięki za radę zrobiłem tak jak napisałeś zlałem dzisiaj wino do nowego balonu. Mam jeszcze kilka małych pytań. Teraz nadal mam trzymać wino w temperaturze pokojowej i czekać aż fermentacja całkowicie ustanie, wtedy zleje wino drugi raz i dodam środek do klarowania pytanie czy wtedy mam nadal trzymać wino w domu czy już wynieść je do piwnicy? Po całkowitym sklarowaniu jak długo jeszcze trzymać wino w balonie? Czy lepiej od razu butelkowac?