Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
Kamyk12
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 19:18
Podziękował: 2 razy

Post autor: Kamyk12 »

Witam Panowie
Zastanawiam się czy płaszcz wodny do nastawów z cukru ma sens. Czy grzanie pośrednie wpływa na jakość alkoholu i jeżeli tak to w jaki sposób?
Mam aabratek 1.3m wysokości i destyluje tylko cukrówki. Czy płaszcz wodny wpłynie w znaczny sposób na jakość?
Z góry dzięki za odp.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: Doody »

Są użytkownicy tego forum np. Lesgo58, którzy uważają, że cukrówka w płaszczu jest lepsza od cukrówki na grzałkach. Ja niestety mam grzałki więc Ci nie pomogę.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: lesgo58 »

Kamyk12 pisze: Czy płaszcz wodny wpłynie w znaczny sposób na jakość?
.
W znaczny sposób nie. Ale różnica jest wyczuwalna. Czy na plus ? To rzecz gustu.
Pytanie - dlaczego chcesz robić płaszcz? Czyżbyś był niezadowolony z dotychczasowych rezultatów?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Kamyk12
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 19:18
Podziękował: 2 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: Kamyk12 »

Poprostu chcę uzyskać jak najłagodniejszy destylat. Myślałem że takie bezpośrednie grzanie (4.5 Kw na rozgrzanie) i bezpośredni kontakt grzalek z nastawem bardziej wpływa na jakość. A może rozgrzewac mniejszą mocą np. 3Kw wpłynie to na jakość?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: lesgo58 »

A przeanalizowałeś już wszystkie elementy, które mają wpływa na rezultaty? Jest tego sporo. Np. woda jest ważnym czynnikiem wpływającym na łagodność, sposób robienia nastawu, rodzaj drożdży, sposób prowadzenia rektyfikacji itp?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Kamyk12
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 19:18
Podziękował: 2 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: Kamyk12 »

Tak. Na jakość nie narzekam tylko zastanawiam się czy jest możliwe zrobienia czegoś lepszego. Zainteresowało mnie to co napisałeś lesgo58 (sposób robienia nastawu i rodzaj drożdży). Co rozumiesz przez sposób robienia nastawu? Ja robię tak że rozpuszcza 40kg cukru w 160l wody całość ma 30-35 stopni i dodaje tylko dwie paczki drożdży cobra 48 i całość pracuje 10-15 dni. Czy taki sposób może wpływać niekorzystnie na jakość? Myślę że mniejsza ilość drożdży powinna pozytywnie wpływać na jakość.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: rozrywek »

Oprócz tego co napisał Leszek powyżej, warto skoncentrować się nad samym rozgrzewaniem i dalszą stabilizacją.
Możesz grzać na maxa, rozgrzać bardzo szybko, ale niestety musisz przy uzyskania temperatury odbioru odczekać, zmniejszyć grzanie i nie pozwolić na odbiór, niech się te wszystkie niechciane frakcje uspokoją.
Inaczej zaczniesz odbierać wszytko na raz...przedgon gon i pogon.
Przedgon zawyży ci wynik odczytu, gon nic nie zmieni, a pogon zaniży. Wyjdzie na zero a twoje odczyty, teoretycznie prawidłowe, będą błędne. A delikatny i łagodny smak destylatu?
Tu bardziej skupiłbym się na samym procesie od samego początku. Jak Leszek zresztą doradza.
Gnojówka przedestylowana dalej będzie gnojem capić.
A nastaw dobrze od samego początku poprowadzony zminimalizuje niedociągnięcia.

W odpowiedzi na twoje dosyć cię nurtujące pytanie:
Myślę że nie ma w tym ekonomii, nie ma racjonalnej podstawy marnowania czasu, na przedłużanie procesu, ale jeśli tobie zależy na efekcie końcowym, jeśli dążysz do doskonałości, przy nawet zwykłej cukrówce,.................................................................to MA SENS.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: psotamt »

Kamyk12 pisze:Poprostu chcę uzyskać jak najłagodniejszy destylat.
Może zamiast cukru jako surowca użyj glukozy?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: wawaldek11 »

Albo spróbuj inwertować cukier.
Odpowiadając na pytanie główne - raczej przy dobrze prowadzonych i do końca fermentacjach płaszcz wiele nie zmieni. Natomiast gdy w nastawie jest jeszcze trochę cukru czy innych śmieci, to tak.
Destylowałem melasowy nastaw - a on jak wiadomo nie odfermentowuje do końca - w kotle z grzałkami i miałem mocny zapach karmelu, nawet przypalenizny, a w płaszczu destylat był delikatniejszy. No i na grzałkach było sporo nagaru.
Reasumując: jeśli nie musisz liczyć się bardzo z kosztami, to rób płaszcz. Płaszcz przyda się gdy zachcesz robić zbożówki czy owocówki. A że zaczniesz je robić jest raczej pewne ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Kamyk12
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 19:18
Podziękował: 2 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: Kamyk12 »

Macie jakieś doświadczenia z tym cukrem inwertowanym? Ma to sens dla kolumny? Czy zbożowe zaciery też mają sens na kolumnę czy raczej potstill?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: Doody »

Ja destylowałem do tej pory zbożówki na kolumnie, ale w "trybie" pot still (całkowicie otwarty zaworek, bez refluksu). Oczywiście najpierw stabilizacja, kropelkowy odbiór przedgonów, a następnie pełne otwarcie i odbiór do 50% mocy. Odsypywałem też około 60% sprężynek KO, aby przeszło więcej aromatów. Od niedawna używam do zbożówek kolumny półkowej i wychodzi lepiej. Ale z kolumny też można uzyskać przyzwoity destylat, zarówno zbożowy jak i owocowy.
Pozdrawiam
Darek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Płaszcz wodny do cukrówki ma sens?

Post autor: eldier »

Kamyk12 pisze:Czy zbożowe zaciery też mają sens na kolumnę...?
Oczywiście że ma sens i to bardzo duży. W zależności jak poprowadzisz proces i jakiego zboża użyjesz otrzymasz wódki czyste o różnym smaku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”