Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Cześć wszystkim,
chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?
Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.
chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?
Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
- Podziękował: 6 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Niech się fermentuje razem, a jak się skończy fermentacja to przecież wszystko opadnie na dno i wystarczy zlać płyn znad osadu - resztę można przez ścierę cienką bawełnianą przesączyć. Zamiast mąki polecam grubą kasze kukurydzianą z piwniczka.org jest po 2,9zł za kilo - 1-2mm kawałki. Warto dodać słodu jęczmienia wędzonego torfem.
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Tylko się nie zdziw jak będzie brzydko pachniał. Zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej z Tesco i zapach po dwóch tygodniach był... klozetowy. A destylat zacny, więc nos z dala od beki i będzie dobrze. Mąka opadła na dno zostawiając zółtą ciecz nad osadem. Bojąc się klozetu w produkcie nie gotowałem z osadem, tylko sam płyn a teraz troche żałuję.