Witam
Panie i Panowie dopiero rozpoczynam moją przygodę z produkcją win i mam mały problem.
Mianowicie jakiś czas temu nastawiłem w balonie sok jabłkowo-gruszkowy z kartonu wino przechodzi w fermentację cichą pomału przestaje pracować. Dzisiaj troszeczkę popróbowałem wyczuwam jeszcze delikatną nutę drożdży (jak się nie pozbędę tego zapachu możecie coś polecić ?). Wino miało nastawę na słodkie i startowo miało ok 25 BLG zmierzony cukromierzem (Biowin czy możecie polecić jakieś inne lepsze ?).
Ale nie w tym problem mianowicie, aby zmierzyć zawartość % jaką posiada trunek zakupiłem procentomierz również Biowin niby uniwersalny do wina itp sprawdzałem na wódce pokazuje 40 % jednak w moim winie pokazuje 0%. Zmierzyłem dzisiaj również cukromierzem i dochodzi mi już do 0. Czy to jest możliwe, że wino nie ma % centów ewentualnie polećcie proszę jakiś specjalny procentomierz do wina.
Mam jeszcze jedno pytanie jak odpowiada mi słodkość wina to rozumiem że nie należy już dosładzać ? (jak dojdzie do 0 może być mniej słodkie ?)
I aktualnie posiadam 4 nastawy do każdych używam Szlachetnych drożdzy do win białych i czerwonych w płynie czy używacie innych waszym zdaniem lepszych proszę doradźcie.
Jak mi pozostałe wina wyjdą podzielę się przepisami na wino z porzeczek, jabłek, ryżu oraz pomarańczy
Wino z soku jabłkowo-gruszkowego pare pytań
Re: Wino z soku jabłkowo-gruszkowego pare pytań
Nie istnieje %-omierz do wina. Moc można wyliczyć na podstawie startowego blg oraz porcji dosładzających. Jeżeli nie słodziłeś to na moje oko będzie miało ok 15% jak dojdzie do 0 blg, co przy szlachetnych będzie dobrym wynikiem.
Mniejsze blg równe jest mniejszej słodkości.
Na forum polecane są "mierniki" gomar i nie na szeroką skalę, ale do wysokich % (spirytusu) i niskich (nalewki, wódki).
Jeżeli się mylę starszyznę proszę o poprawkę.
Poza tym polecam lekturę forum, a na Twoje pytania sam odpowiesz.
Mniejsze blg równe jest mniejszej słodkości.
Na forum polecane są "mierniki" gomar i nie na szeroką skalę, ale do wysokich % (spirytusu) i niskich (nalewki, wódki).
Jeżeli się mylę starszyznę proszę o poprawkę.
Poza tym polecam lekturę forum, a na Twoje pytania sam odpowiesz.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z soku jabłkowo-gruszkowego pare pytań
Alkoholomierzem nie zmierzasz win, nalewek.. ponieważ cukier zawarty w płynie fałszuje wyniki.
Jak kolega wyżej napisał ⬆ obliczamy blg i z tego wiemy ile ma %.
Z pomarańczy sam się przymierzałem, ponieważ mam przepis w książce. I nawet specjalne drożdże do win z cytrusów.
Tak gomar są polecane, ale głównie do wysokich %. Do wina, nie słyszałem, żeby ktoś polecił...
K.
Jak kolega wyżej napisał ⬆ obliczamy blg i z tego wiemy ile ma %.
Z pomarańczy sam się przymierzałem, ponieważ mam przepis w książce. I nawet specjalne drożdże do win z cytrusów.
Tak gomar są polecane, ale głównie do wysokich %. Do wina, nie słyszałem, żeby ktoś polecił...
K.