Wypróbowany przepis na chleb codzienny z garnka rzymskiego.
Potrzeby:
- garnek rzymski
- maszyna do chleba - jako mieszalnik
- piekarnik
- zakwas z 8-śmiu łyżek stołowych mąki żytniej
- mąka pszenna 400 g
- mąka żytnia 200g
- 2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki drożdży piekarniczych suszonych
Wszystkie produkty umieszczamy w maszynie do wypieku chleba i włączamy program " ciasto bez pieczenia".
Garnek rzymski obydwie części zalewamy wodą.
Gdy ciasto wyrośnie - ok 1,5 h - wylewamy a garnka wodę dolną część smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub płatkami owsianymi. Przekładamy chleb z maszyny do garnka i przykrywamy.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Czekamy 15 min i włączamy piekarnik 215 stC , pieczemy 70 min. Po pieczeniu wyjmujemy bez zwłoki z garnka.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Chleb domowy i garnek rzymski
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 92
- Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
- Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol) - Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
Autor tematu - Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy