sugerując się tym przepisem można przyjąć że słód ma stanowić 20% masy śruty , to nie będzie zbyt mało ?
CORN WHISKEY
30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego
zacieranie zboża słodem - pyt. o proporcje
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Planuję zacier jęczmień-żyto (mam niesłodowaną śrutę) , zastanawia mnie ilość słodu potrzebna do zatarcia. Przeglądałem tematy dotyczące whisky i tak na przykład :
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: zacieranie zboża słodem - pyt. o proporcje
Rozumiem, że żytnią śrutę posiadasz Dokup słodu żytniego i zacieraj żytnim. Cena z jęczmiennym porównywalna. Ja zacierałem 1:2, ale intencjonalnie chciałem mieć więcej słodu. Ale faktycznie słodu 20% wystarczy. Ważne, żeby najpierw skleikować skrobię w materiale niesłodowanym. Jak planujesz tylko czystą, to lej enzymy sztuczne bez obawy. Do beczki im więcej słodu tym lepiej. Takie jest moje zdanie.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: zacieranie zboża słodem - pyt. o proporcje
Wiem, z osobistego doświadczenia, iż 20% słodu jasnego pszenicznego, lub jęczmiennego typu pilzneńskiego, poradzi sobie z dobrze upłynnioną kukurydzą. Jednak należy zaznaczyć konieczność przedłużenia zacierania. Żeby być pewnym przetrzymałem breję w 63°C przez cztery godziny. Wszystko się dokumentnie scukrzyło. Kiedyś upewniałem się próbą jodową, teraz już tego zaniechałem. Ważne jest po mojemu, aby zakwasić deko zacier. Wówczas proces przebiega znacznie wydajniej.