Galeria Domowych Nalewek

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: bananek63 »

Witam Brać, :)
W tamtym roku obficie zalewałem owoce na nalewki co zaowocowało kilkoma flaszeczkami.
Pragnę się pochwalić tym co zrobiłem i mam nadzieję, że nasuniecie mi i innym forumowiczom jakieś nowe pomysły.Obrazek
Od lewej:
-Renkloda,
-Aronia,
-Cytryna,
-Czarna porzeczka,
-Czereśnia,
-Mięta,
-Pigwa,
-Malina,
-Wiśnia,
-Jagoda,
Brakuje na zdjęciu jeszcze tylko śliwek.

Renkloda Najsłabiej wypadła lecz i to się wypije :D
Jeżeli temat się powtarza to proszę o przeniesienie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Fajna kolekcja.
Proponowałbym spróbować nalewek z:
pędów sosnowych, kwiatów bzu lilaka (robię dzisiaj), kwiatów bzu czarnego, nalewkę bożonarodzeniową (mieszanina suszonych owoców).
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: bananek63 »

Z pędów sosnowych - W sobotę się wybieram po pędy sosny. Zrobię też syrop.
Z bzu lilaka - Pierwsze słyszę, dobra jest?
Z czarnego bzu - Dobry pomysł muszę sprawdzić bo blisko mnie rośnie.:)
Bardzo Ci polecam zalać spirytusem młode orzechy włoskie jak będą miały średnice ok. 1,5cm. Tylko musisz je rozgnieść młotkiem. Bardzo dobre na ból brzucha.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 maja 2017, 15:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzednika w całości.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Na orzechy oczywiście czekam ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Właśnie zalałem kwiaty bzu - lilaka. Kwiaty zrobiły się brunatne (zgodnie z opisem w przepisie), a cały płyn ma już ciemno-herbaciany kolor. Zobaczymy jak to się rozwinie ;)
lilak1-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: JanOkowita »

Dobrze wygląda ten bez. Na co pomaga?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Janie,
Podobno pomaga zarówno zewnętrzne (okłady) jak i wewnętrznie na złogi w kręgosłupie i ostrogi piętowe. Czy to prawda nie wiem, ale ponieważ robię ja po raz pierwszy - chcę spróbować jak smakuje ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: jozzek666 »

Ja oprócz wymienionych robię jeszcze nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Super sprawa. To się chyba nazywa noncinno czy jakoś tak.


Wysłane przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Jak już pisałem wcześniej, czekam na orzechy aż się pojawią. Nalewka na orzechach im dłużej leżakuje tym jest lepsza. Miałem okazję kosztować 5-cio letniego trunku i wymiękłem...coś wspaniałego! Ja robiłem dwukrotnie ale zawsze nie doczekała roku.. ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: bananek63 »

Wspomniana już kilkukrotnie nalewka z zielonych orzechów włoskich jest rewelacyjna nawet na ciężkie bóle brzucha. Praktykowana przez wiele lat u moich babć.
Orientuje się ktoś jak smakuje ten nalew z kwiatu bzu lilaka. Korci mnie zrobić deko tego nalewu ale nie wiem co uzyskam.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Tu masz linka do jednego z wielu przepisów i opisów trunku:
http://nalewki.asiscrapki.com.pl/2014/0 ... ch-lilaka/
Pozdrawiam
Darek

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: janik »

bananek63 pisze:Wspomniana już kilkukrotnie nalewka z zielonych orzechów włoskich jest rewelacyjna nawet na ciężkie bóle brzucha. Praktykowana przez wiele lat u moich babć.
Orientuje się ktoś jak smakuje ten nalew z kwiatu bzu lilaka. Korci mnie zrobić deko tego nalewu ale nie wiem co uzyskam.
Z nalewkami orzechowymi w tym roku moźe być problem ponieważ tego typu drzewa są wrażliwe na mrozy wiosenne a tych mieliśmy nadmiar.
@bananek63,masz piękną kolekcję nalewek a wspaniałą ozdobą są etykiety,sam robiłeś,czy zleciłeś wykonanie?

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: bananek63 »

Kolego Janik mam na drugim kompie link do strony gdzie takie etykietki są. Skopiowalem i wydrukowałem na papierze do klejenia. Będę na tym kompie miał to wrzucę link w następnym poście.

jacekn
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 17:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: jacekn »

Moje nalewki już pracują.
WP_20170906_12_03_09_Pro.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: bananek63 »

Łany kącik:)
Link do etykiet o którym zapomniałem...
http://www.e-przepis.eu/content/etykiet ... e-malinowa
W tym roku obowiązkowo pigwa:D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: JanOkowita »

Od moich teściów, którzy dużo podróżują po świecie dostałem ostatnio ciekawy liker Amarula z RPA. Smakuje trochę jak nasz Ajerkoniak z dodatkiem kawy, moc 17%. Co ciekawe - w RPA sprzedają go plastkowych butelkach... (twardy barwiony na brązowo HDPE).
Na kontretykiecie napisane: Przechowywać w chłodnym miejscu w temp.9-29 st.C Dla nich 28 stopni Celsjusza to nadal chłodne miejsce :hahaha: :crazy: :cry:

Tak wygląda flaszka:
amarula.jpg
Dużo wiedzy o tym bardzo ciekawym i intrygującym owocu znajdziecie tutaj: http://www.africangamesafari.com/drzewo_marula.html

A ja pozwolę sobie wkleić fragment z powyższej strony:


Likier Amarula

Owoce są płukane i sortowane ręcznie na taśmociągach. Uszkodzone i zgniłe owoce są usuwane, zielone zaś - pozostawiane do dojrzenia. W wirujących bębnach oddzielane są pestki. Pozostały miąższ pompuje się do cystern wykonanych z nierdzewnej blachy. Temperatura w zbiornikach powinna być niższa niż 8°C, aby zastopować fermentację. Całość jest przewożona do piwnic Distell w Stellenboschu, gdzie miazga owocowa zostaje przepompowana do ogromnych zbiorników. Dodawane są tam drożdże w celu zapoczątkowania fermentacji.

Cały ten proces jest podobny do produkcji wina. Po zakończeniu fermentacji oddziela się płyn od części stałych owoców. Miazga ta jest dodatkowo destylowana, w celu odzyskania zapachu maruli. Uzyskany w ten sposób alkohol dodawany jest do wina. Proces fermentacji trwa od 7 do 10 dni i zachodzi w temperaturze 18 - 20°C. Naturalny cukier zamienia się w alkohol, pozostałe części owoców osadzają się na dnie.

Wino jest następnie destylowane w miedzianych destylatorach. Uzyskany w ten sposób alkohol jest sezonowany w małych dębowych beczkach przez dwa lata. W ostatnim stadium produkcji, alkohol z maruli jest starannie mieszany ze świeżym kremem, do chwili uzyskania zawartości alkoholu 17%. Produkcję likieru Amarula zapoczątkowano w 1989 roku, czyli stosunkowo niedawno, dziś trunek ten znany jest na całym świecie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 mar 2018, 11:40 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: bananek63 »

Bardzo ciekawy kolor a smak pewnie tym bardziej. Od razu przyszło mi do głowy zrobienie jakiejś podróbki z domowych zasobów. Spróbuję domowe malibu z ekstraktem z kawy parzonej z świeżo mielonego ziarna. Zrobię na weekendzie i dam znać. Smak pewnie nie do skopiowania ale pobawić się można a może wyjdzie coś fajnego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: JanOkowita »

Prawdę mówiąc smak tego likieru nie powala na kolana. Ale dałem jako ciekawostkę z Czarnego Lądu :lol:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: zając_poziomka »

Ostatnie butelkowanie ubiegłorocznych nalewek. Oto żenicha:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: masterpaw2 »

Doody pisze:Właśnie zalałem kwiaty bzu - lilaka.
Dooduś, napisz co Ci wyszło z tegoż nalewu, jestem ciekaw, bo u mnie akurat zaczął kwitnąć, i zastanawiam się czy by nie popełnić takowego trunku.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Galeria Domowych Nalewek

Post autor: Doody »

Na początku jak spróbowałem specyfiku powiedziałem sobie..."dobra, spróbowałem raz zrobić taka nalewkę i wystarczy".
Ale próbowałem ją ostatnio po roku stania i muszę powiedzieć, że zrobiła się całkiem niezła. Można ją pić jako nalewkę albo używać jako dodatek do czystej, zmieniający fajnie smak.
Także warto spróbować.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”