Nalewka na pędach sosny

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Witam,
Właśnie zalałem nalewkę na młodych pędach sosny, która jest uwielbiana przez domowników i nie tylko a i zdrowotnie pomaga na przeziębienie.
Zalałem ja dwuetapowo tzn. widoczna na zdjęciu to zalane pędy 55% spirytusem z niewielką domieszka miodu. Natomiast w drugim 2-litrowym słoiku zostały pędy zasypane samym cukrem w celu pozyskania syropu dla młodszej części domowników ;) Po odlaniu syropu tamte pędy również trafią do tego słoja.
sosna1-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

memekt
30
Posty: 31
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 21:42
Podziękował: 5 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: memekt »

Właśnie noszę się z zamiarem na taką nalewkę. :) Ale mam pytanko: pędy są płukane w jakiś sposób czy bezpośrednio po zerwaniu lądują w słoju i zalewasz je alko?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: sargas »

Pamiętam jak rodzice kiedyś robili, i dawali jak przeziębienie łapało. :) Zdaje się, że teraz jest sezon na ten przysmak.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Ja obieram pędy z tych brązowych "skórek", oczywiście w miarę możliwości (usuwam około 80%) Wtedy oczyszczam pędy z ewentualnych owadów itd. Potem lądują bezpośrednio w słoju i są zalewane spirytusem o określonej mocy.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: wawaldek11 »

Nie usuwam ( z lenistwa) brązowych koszulek i przez to chyba syrop ma kolor zielonobrązowy. W tym roku spróbuję zebrać pędy później, gdy już wysuną się z osłonek. Mam nadzieję na zielony kolorek, a zdrowotne składniki też tam będą ;)
Pędy zasypuję pierwszy raz samym cukrem w proporcji ok. 1/1 - 1/2. Jak nie zacznie fermentować, to mam syrop bezalkoholowy na kaszel. Następnie zalewam alkoholem 50%. I tak ze dwa razy jeszcze, aż skończy się słodycz w nalewie. Ostatnio zalałem jeszcze raz i po kilku miesiącach na rurki - wyszedł aromatyczny destylat - będzie dodatek do ginu :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Waldku mnie po takim destylacie strasznie odbija się choinką :)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: JanOkowita »

Bo to nie jest do picia jako alkohol pocieszający :crazy:tylko jako nalewka zdrowotna! Warto poczekać, aż pędy zrzucą brązowe łuski, dopóki są jasnozielone i miękkie to są przydatne do tego medykamentu.
Można przepłukać, bo drobne owady trafiają się często i nie każdy lubi ich towarzystwo - ale z drugiej strony na pewno nie zaszkodzą. A kto wie, może nawet na coś pomogą?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: wawaldek11 »

A ja podczas destylacji na prostym "imadle" czułem się jak w stolarni obrabiającej sosnowe deski :mrgreen:
Nalewka - lecznicza; destylat - rozweselający ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: XXXM »

Bardzo ciekawy destylat wyszedł mi poprzez destylację 4 dniowego maceratu sosnowego + zawieszony pod głowicą koszyk aromatyzujący podczas destylacji, z owocami jałowca i skórkami pomarańczy. Sama sosna nie daje po języku świeżą dechą z tartaku jak macerat. Smak pozostał żywiczny i jałowcowy, pomarańcza na końcu. Do picia na czysto z lodem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Brzmi ciekawie ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: XXXM »

Mało estetyczne ale robi robotę (35x100 mm) i do tego niski koszt materiałów. Przy ginie zasypuję do połowy lub 3/4 botanikami a do kega sama surówka. Wieszam na drutach zahaczając o krawędź jeziorka. Za pierwszym razem wystarczyło 4 ziarna kardamonu żeby mi zdominowały smak ginu.

Przy destylowaniu sosny użyłem 15 owoców jałowca i dobrze się połączył z mocno aromatyczną sosną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: golec269 »

Z czego zrobiłeś ten koszyczek? Ciagniesz przez LM czy OLM?
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: XXXM »

http://allegro.pl/siatka-siateczka-mied ... 05730.html
http://allegro.pl/blacha-miedziana-mied ... 67113.html

Kapie przez LM.

Na zdjęciu konfiguracja sprzętu jeżeli działam z koszykiem, tylko że akurat nie mam zdjęcia gdzie mam go podwieszonego. No i sprężyny zmieniam na miedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: golec269 »

Dzięki za szybką odpowiedź. Bardzo fajnie to wymyśliłeś, a że tanio to dodatkowy plus :ok:
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: XXXM »

Minus jest taki, że destylat robiony w ten sposób potrafi zmętnieć. Trzeba brać to pod uwagę przy zasypywaniu koszyka jeżeli komuś to przeszkadza. Przy skórkach z cytrusów zawsze mi mętniał przy rozcieńczaniu poniżej 45%. Jagody jałowca też zawierają chyba olejki eteryczne i żywicę?

Norf1980
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 18 lis 2016, 02:43
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Norf1980 »

Ja zasypałem warstwowo pędy cukrem trzcinowym. Oraz zalelem 20 ml spirytusu i słoik 5 l dałem na słońce. Pychota. ;)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: golec269 »

Próbowałeś mniej wkładać do koszyka? Kiedyś robiłem Gin z olejku jałowca też zmętniał, okazało się że za duża dawka. Jak zmniejszyłem mogłem rozpuścić do 30% i było ok.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: michal278 »

Po pierwsze to trochę późno w maju na pędy sosny, wcześniej zbierane tak nie jadą terpentyną.
Co do koszyka aromatyzującego warto odbierać poniżej koszyka.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Michał, nie zgodzę się z Tobą. W tym roku najlepsze pędy były pomiędzy 5 a 15 majem.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Zygmunt »

A ja się nie zgodzę odnośnie odbioru poniżej koszyka. Destylat odbierany pod aromatyzerem jest znacznie mniej aromatyczny, a główne nuty zawsze (przy zasypie typowo ginowym i przy ziołach) były typowo ostre.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: michal278 »

Może napisałem zbyt ogólnikowo. Jeśli zależy nam na alkoholu o mocnych nutach odbieramy z nad koszyka, jeśli chcemy np gin w postaci delikatnej- odbieramy poniżej. Ważne też jest czy odbieramy olm czy ovm. W tej chwili robię eksperymenty i z chęcią podzielę się wnioskami. Mimo że w tym roku wegetacja ruszyła dosyć późno to pędy sosny najlepsze były w końcu kwietnia, skąd wiem bo wtedy łosie żarły je na potęgę. W maju już nie konsumowały, a trzeba powiedzieć że uwielbiają ten przysmak. W moich okolicach wegetacja rusza bardzo późno więc w reszcie Polski jeszcze wcześniej był czas.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: wawaldek11 »

Ja nie łoś i mogę zbierać kiedy chcę i mam czas :mrgreen: Może łosie w tym okresie nie mają zbyt dużego wyboru w menu.
Odbierany destylat pod koszyczkiem nie będzie zabarwiony? Sądzę, że będzie miał cechy szybkiego nalewu na zioła. W parach nad koszyczkiem będą tylko lotne frakcje.
Pozdrawiam,
Waldek

użytkownik usunięty
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy ktoś już w tym roku zbierał pędy. Zimy nie było, więc być może już są.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Są pączki ale jeszcze nie czas na zbiory.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeżeli ktoś jest z Dolnośląskiego, to najwyższy czas na zbiory.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Kamal »

Pod Szczecinem też jeszcze są malutkie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Doody »

Powiem że u mnie są o długości około 5cm. Powinny mieć około 10 czyli jeszcze chwilkę, mieszkam 75 Wrocławia na wschód.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2020, 07:59 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: użytkownik usunięty »

U mnie pędy już się moczą od soboty.
W mojej okolicy są pędy od kilkunastu milimetrów do kilkunastu centymetrów. Normalka, nie wszystkie naraz dojrzewają.
Ja zbierałem takie od 2cm do 5cm. Ponoć wtedy nalewka ma smak przypominający bardziej miód niż zapach choinki w Boże Narodzenie.
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: Skir »

Najlepsze do 10cm, jeszcze bez brązowej łuski. Moje, ogrodowe jeszcze małe, ale w lesie szybciej rusza wegetacja. W sobotę ruszam. Gdzieś w jakimś starym przepisie, jeszcze w ubiegłym wieku heheh, wyczytałem, co by zerwanych pędów nie myć.
Aha, ważne: nie opędzlować jednego drzewka z wszystkich odrostów. Lepiej po trochu z każdego. Trochę więcej pracy, ale szanujmy las.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Nalewka na pędach sosny

Post autor: użytkownik usunięty »

Skir pisze:Najlepsze do 10cm, jeszcze bez brązowej łuski.
Raczej już bez brązowej łuski, bo najpierw jest brązowa łuska i w miarę wzrostu pędu zostaje ona rzucona na rzecz wyrastających igiełek, które to nadają właśnie żywicznego posmaku.
Nie neguję tego, być może są osoby, które lubią smak żywicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”