Jak wyprodukować drożdże .

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Wszyscy wiemy, że gdyby nie drożdże, zacne stworzonka, to troszkę smutno by nam było. Wiemy również, że te grzybki uwielbiają jeść cukier a to co wydalą z siebie, my po prostu uwielbiamy :piwo:
Chciałem zapytać szanownych bimbronautów...
Skoro drożdże produkują alkohol, to jak wyprodukować drożdże ? Może ktoś pokusił się stworzyć jakiś szczep i czy Waszym zdaniem można łączyć te szczepy, żeby powstała może jakaś :scratch: "hybryda" ? bardziej odporna na %, temperaturę, jakość wody, wysokie blg etc. ?
Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak wyprodukować drożdże .

Post autor: Doody »

Nad takimi drożdżami pracują pokolenia fachowców, więc nie ma co zaprzątać sobie głowy tylko skorzystać z ich doświadczeń.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jak wyprodukować drożdże .

Post autor: Zygmunt »

Spłyciłeś właśnie całą gałąź nauki, jaka jest mikrobiologia do jednego postu, ale spróbuję temat trochę nakreślić od strony teoretyczno-praktycznej.
Po pierwsze i najważniejsze: Hybrydy nie stworzysz wlewając do fermentora dwa szczepy, bo jedne po prostu zwalczą drugie. W warunkach jakie im zapewniamy niechętnie rozmnażają się poprzez sporulację, a dopiero tak ten drożdżowy seks mógłby zajść.

Szczepy drożdży, które obecnie tak szeroko są w sprzedaży powstały w drodze naturalnej ewolucji, przystosowania do warunków, w jakich było dane im żyć. Podobnie możesz robić sam, czyli w kółko stosując jedną kulturę, zaczynając od czystej (i nie, torebka Bayanusów to nie jest czysta kultura sensu stricte mikrobiologicznego) w swoich warunkach fermentacji, w końcu- teoretycznie po nieskończenie długim czasie- osiągniesz szczep dostosowanych do tych Twoich własnych warunków. To taka metoda pasywna, polegająca na mechanizmach naturalnych. Długa i żmudna, ale to właśnie tak doszliśmy do większości tego, co oferowane jest obecnie komercyjnie. Przytargane 200 lat temu w wiadrze drożdże X z browaru w Y, w końcu zamieniły się w WLP028 Edinburgh Scottish Ale.

Są zasadniczo dwie główne metody tworzenia- jak to opisałeś "hybryd"- jedna to czysto laboratoryjna, wykorzystująca osiągnięcia mikrobiologii, biochemii, biotechnologii, czy inżynierii genetycznej do- upraszając- tworzenia pożądanych mutacji. Tą pominiemy, bo bazy forum nie starczy. Inną, taka, która możesz spróbować sam wdrażać, polegałaby na tym, że "przyspieszasz" warunki naturalne, tworząc powtarzalne, małe partie np. brzeczki po 1l i szczepisz je kolejno kolejnymi pokoleniami w/w kultury. Każde pokolenie mrozisz (na wypadek wpadki) i w końcu dochodzisz do tego co duże browary w zamiast w kilkadziesiąt lat, to w kilka. Warto też nadmienić, że mała skala eksperymentu nie zawsze daje się przełożyć na efekty w skali większej.

Podsumowując przydługi wywód- najpierw należy zastanowić się, co chcesz osiągnąć i przejrzeć gotowe katalogi drożdży, bo na 99,9% gdzieś jest szczep, który zrobi to, co chcesz. Do wytworzenia własnego szczepu nie masz w domu warunków, a to co wyjdzie opisaną wyżej metodą będzie w większej części udziałem przypadku, niż celowego działania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak wyprodukować drożdże .

Post autor: Kamal »

Zygmunt pisząc, że "zaczynając od czystej kultury drożdży", to masz na myśli dzikusy? :-)

Jak możesz podeślij mi na pv trochę info na temat "tworzenia drożdży". Ten temat, już jakiś czas chodzi mi po głowie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jak wyprodukować drożdże .

Post autor: Zygmunt »

Temat- rzeka. Albo nawet ocean. To nie tak, że wyślę Ci pięć artykułów, stworzysz warunki i zaczniesz to robić. Wymaga to solidnych podstaw i dla kogoś, kto nie ma w tym kierunku wykształcenia same zwroty użyte nawet w prostych ćwiczeniach sprawią, że nie pójdziesz dalej. Jeżeli chodzi o same czyste kultury, to je się po prostu kupuje (jeżeli wiesz, co Ci potrzeba), albo tworzy samodzielnie (jeżeli chcesz wyodrębnić szczep uzyskany np. w trakcie własnych badań). Ogólny pogląd na ten temat da nawet takie coś: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kultura_m ... ych_kultur

Skąd kupować? https://www.iitd.pan.wroc.pl/pl/PCM/Ordering.html
https://www.lgcstandards-atcc.org/Produ ... 18824.aspx
https://www.phe-culturecollections.org. ... index.aspx

I tak dalej...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak wyprodukować drożdże .

Post autor: Kamal »

Myślałem o skrzyżowaniu trzech odmian drożdży. Jedne już mam. :-)
Ale widzę, że to nie takie proste jak myślałem. :-(
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”