Witam mam taki pomysł i proszę o ocenę. Mam robić zacier. Zazwyczaj zacieram w stosunku 1:3,5(śruta:woda). A gdybym zrobił zacieranie w stosunku 1:2,5 dzięki czemu ugotuje więcej zboża na raz a później uzupełnił zimna woda w pojemniku fermentacyjnym do stosunku 1:3,5 dzięki czemu miałbym szybsze schłodzenie. Chciałem nie zacierać na lenia tym razem tylko zrobić inaczej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Jeżeli nie masz nic przeciwko upierdliwemu mieszaniu takiego kleju, to przeciwwskazań nie ma.
https://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_(piwo)
https://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_(piwo)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Dolewanie zimnej wody po zacieraniu
Enzym upłynniający działa w wyższej temperaturze 70-100 stopni i nie wymaga korekty pH gdyż działa w przedziale od kwaśnego do lekko zasadowego.
Oczywiście można zacierać z stosunku 1:2,5 a nawet 1:2 (tak zaciera się RIS-y aby otrzymać BLG na poziomie 25-26) ale to dotyczy głównie słodów jęczmiennych, które aż tak bardzo nie gęstnieją. Z innymi zbożami (np. żytem) możesz skończyć na krochmalu i nie obrócisz mieszadła
Oczywiście można zacierać z stosunku 1:2,5 a nawet 1:2 (tak zaciera się RIS-y aby otrzymać BLG na poziomie 25-26) ale to dotyczy głównie słodów jęczmiennych, które aż tak bardzo nie gęstnieją. Z innymi zbożami (np. żytem) możesz skończyć na krochmalu i nie obrócisz mieszadła
Pozdrawiam
Darek
Darek