Cześć
Mam pytanie o czas pomiędzy siarkowaniem gotowego wina a butelkowaniem.
To mój pierwszy post więc wybaczcie, prosze, jesli mój problem wyda się Wam zbyt oczywisty!
Mam około ośmiu litrów czerwonego wina gronowego, wytrawnego. Jest dość mocne - około 15-16%. Nastaw ruszył na przełomie sierpnia i września, czyli winko ma około ośmiu miesiecy. Miesiąc temu ostatni raz zlałem znad osadu, winko elegancko się sklarowalo i jest dobre w smaku. Postanowiłem dodać mu trochę charakteru i dodałem płatki dębowe. Oprócz tego winko na mój gust jest gotowe do butelkowania.
1.) Czy po wyjęciu płatków dębowych wino powinno zostać w balonie i trochę się jeszcze ułożyć przed butelkowaniem?
2.) Chciałbym wino zasiarkowac. Czy mogę wino bezpośrednio po siarkowaniu butelkowac? A jeśli jest wskazane żeby po siarkowaniu trochę odczekać i przetrzymać wino w balonie, to po jakim czasie, optymalnie, mogę butelkowac?
3.) Czy można dodawać siarke bezpośrednio do wina? Czy lepiej dodawać w roztworze z wody? Jeśli tak to w jakich proporcjach (pirosiarczyn/woda)?
4.) Myślę nad dodaniem do mojego winka 2-3g pirosiarczynu. Czy przy parametrach wina taka ilość będzie optymalna?
Siarkowanie a butelkowanie
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Siarkowanie a butelkowanie
ad.1. Nie ma takiej potrzeby
ad.2. Najlepiej poczekać 1 dobę i wtedy butelkować.
ad.3. Można dodać bezpośrednio do wina i lepiej użyć stopera fermentacji, który oprócz pirosiarczynu zawiera sorbat potasowy. Oprócz zatrzymania ewentualnej pracy drożdży zabezpiecza je przed bakteriami. Do nabycia w naszym sklepiku https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... tacji.html
ad.4. 10 g na 25 l
ad.2. Najlepiej poczekać 1 dobę i wtedy butelkować.
ad.3. Można dodać bezpośrednio do wina i lepiej użyć stopera fermentacji, który oprócz pirosiarczynu zawiera sorbat potasowy. Oprócz zatrzymania ewentualnej pracy drożdży zabezpiecza je przed bakteriami. Do nabycia w naszym sklepiku https://alkohole-domowe.pl/product-pl-6 ... tacji.html
ad.4. 10 g na 25 l
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)