Budowa kolumn rektyfikujących.

Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » wtorek, 6 wrz 2016, 23:33

Witam wszystkich szanownych kolegów i koleżanki (jeśli są również obecne na forum).
Budową kolumny zainteresowałem się jakiś rok temu. Jednakże z braku funduszy i wparcia czysto technicznego na miejscu zamysł ten porzuciłem. Mieszkam na północy Polski, od początku lipca mały ruch przygraniczny z Obwodem Kaliningradzkim został zamknięty (1 litr spirytusu 20zł, po badaniach okazało się że to techniczny ale nikomu to nie przeszkadzało), a skutki tego są coraz bardziej odczuwalne przez mojego ojca, jego przyjaciela i mego wuja oraz kilka innych osób. Ta sytuacja, próba zbudowania kolumny przez osobą niekompetentną (osoba ta do kega przykręciła rura 60,3 do niej chłodnice wężową, zero refluxu zawrów itp.) oraz jeden mały zbieg okoliczności zdecydowały o podjęciu się przeze mnie próby zbudowania kolumny z prawdziwego zdarzenia i zadania aby w/w grono osób wraz ze mną nie uschło z pragnienia. Tyle słowem wstępu teraz konkrety i pytania.

Tematy które przeczytałem od deski do deski ( przeczytałem wiele innych w ale nie w całości) :
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
olm-czy-ovm-t10393.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3r&start=0
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5057
kilka-pytan-budowa-kolumny-rektyfikacyjnej-t12849.html
destylaty-owocowe-jaki-sprzet-t9613.html

oraz strona:
http://moonshine-still.republika.pl/pro ... tml#krople

Wiem że niepotrzebnie się chwalę ale chce pokazać że do tematu podchodzę poważnie. :D :D :D

Kolumna ma powstać według schematu Ducha Wina (któremu serdecznie za to dziękuję i pozdrawiam) Psotnica 01 :
przedstawiam-psotnice-t10477.html

OOB - OVM. Dodatkowo ma być bufor według tego co napisał kol Kula na sąsiednim forum
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
Z tym że ja mam zamiar wydłużyć każdą rurę o jakieś 5 cm ponieważ będę używał kega/zbiornik o poj. 50l i chcę zastosować się do zalecenia kol. Akasa o przeliczniku 1:20 (kilka postów niżej ). Wypełniony miedzią.
- Czy tak zbudowny bufor a raczej jego miedź wlicza się do wysokości wypełnienia biorącego udział w procesie rektyfikacji ?
W sprawie buforu jestem otwarty na każdą inną koncepcję która jest lepsza niż ta.

Termometry chce w głowicy, na 10 półce, w kotle i pod OVM ale nie wiem jaka odległość będzie najlepsza.
Termometry jakich będę używał :
http://destylandia.pl/index.php?id_prod ... er=product

Wysokość wypełnienia KO min 147 cm plus do połowy wziernika. Rurę 147 cm kupiłem dziś na złomie za 36 zł :D .
Obrazek

Chłodnica Liebiga wg schematu. Samoróbka. Do kolumny wspawany wziernik z trójnika, głowica przykręcana na złącze SMS, bufor do głowicy też SMS a do kega/zbiornika bufor wkręcany na gwint.

Jeśli chodzi o wsparcie techniczne i finansowe to zapewnia je w/w grono osób. Ojciec elektryk, wuj spawa TIG-iem, przyjaciel ojca tokarz, znajomy pracuje w zakładzie gdzie obrabia się kwasówkę i od chciałbym wypełnić kolumnę wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki.

Pytania:
W temacie gdzie kol Duch opisuję zrobioną przez siebie kolumnę i jej działanie:
- Tamka wyszła za wysoka, jaką wysokość proponujecie ? Wiem że, przy OOB jeziorko powinno być jak największe.
- Rurka refluxu byłą za wąska (6mm śred. wew.) czy 8-9 mm starczy? (3/8cala)
- Grzałka 4 kW z regulatorem mocy wystarczy (wolę się upewnić :D )? Przy jakiej mniej więcej mocy będzie zalewało kolumnę ?
- Czy testował ktoś inne nachylenie głowicy niż 100 stopni ?
- Czy wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki można wypełnić kolumnę? jak duże powinny one być?

To tyle z pytań technicznych, teraz praktyczno-filozoficzne :D :
Z racji że to na mnie spoczywa odpowiedzialność (ojciec cały czas powtarza mi że moje jaja są na stolę i jak wyjdzie lipny produkt to je stracę :D ) za końcowy produkt to chciałbym se upewnić czy za pomocą tak zbudowanego sprzętu da radę uzyskać produkt bez zapachu i posmaku bimbru ? W swoim życiu w/w grono osób pędziło na tzw. prostych rurach, czyli zwykłych pot-stillach, bez odrzucania często przedgonów itp, moim celem jest uzyskać produkt przynajmniej na poziomie spirytusu technicznego który do tej pory kupowali, głównie chodzi o właściwości organoleptyczne. Niby znam odpowiedź na te pytanie (że tak) ale wolę zrobić mini sondę ilu z Was dzrodzy koledzy taka sztuka się udaję. Mam mieszane uczucia po lekturze tego tematu :
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Najbardziej przemawia do mnie kol. lesgo58:
Czysty spirytus to nie bujda. Wytrawny nos wyczuje co najwyżej z jakiego surowca był zrobiony. Ale przeciętny użytkownik powinien czuć tylko spirytus.
Jeszcze jedno pytanie, odpowiedź na które powinno rozwiać następne wątpliwości. A który termometr jest Twoim prowadzącym proces?

jak rozumiem w mojej kolumnie termometrem prowadzącym proces będzie ten na 10 półce lub pod OVM?

Przy okazji w następne lato brat ma wesele, to i może udałoby się zaopatrzyć go w okowitę :D :D :D
Jeszcze dwa krótkie pytania
- na złomie dzisiaj znalazłem jeszcze coś takiego:
Obrazek
da radę coś z tym zrobić ? wysokość 14 cm średnica 17cm. (jak nie to i tak to wezmę żeby te króćce z gwintami sobie odciąć są 2 calowe)
- drugie pytanie wiem że nie w temacie ale nie chce osobnego zakładać, znajomy pracuję w cukrowni dzięki czemu mam dostęp do taniej melasy, czy warto z niej robić zacier? Wiem że gorzelnie ją używają w tym celu.

Na koniec jeszcze raz wszystkich witam, z góry dziękuję za wszelką pomoc i wsparcie i życzę wydajnego psocenia :D .


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

robert4you
350
Posty: 365
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: robert4you » środa, 7 wrz 2016, 06:56

Wszystko co piszesz jest ok, cel jest też osiągalny. Jedyny błąd to wypełnienie, wióry z tokarki się nie nadają. Zastosuj sprężynki pryzmatyczne to kluczowy element.
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » środa, 7 wrz 2016, 08:37

Witamu na forum...
Będę odpowiadał punktując poszczególne fragmenty w/g kolejności jak były napisane...
PółCzłowiekPółLitra pisze:...(1 litr spirytusu 20zł, po badaniach okazało się że to techniczny ale nikomu to nie przeszkadzało), a skutki tego są coraz bardziej odczuwalne przez mojego ojca, jego przyjaciela i mego wuja oraz kilka innych osób.

Jak zbudujesz poprawnie sprzęt i nauczysz się rektyfikować to Twój litr będzie kosztował ok. 10zł. Jego klasa będzie co najmniej w środkowych rejonach norm polskich.
Tematy które przeczytałem od deski do deski ( przeczytałem wiele innych w ale nie w całości) :

:klaszcze: :respect:
Teraz masz świadomość w co wdepnąłeś... :D
Kolumna ma powstać według schematu Ducha Wina (któremu serdecznie za to dziękuję i pozdrawiam) Psotnica 01

Bardzo dobry wzorzec.
OOB - OVM. Dodatkowo ma być bufor według tego co napisał kol Kula na sąsiednim forum

Lepiej OOB-OLM . Jesli chodzi o bufor w/g konstrukcji i rysunków krążących po forum to jak już zaczniesz projektować to jest kilka szczegółów do poprawienia.
Termometry chce w głowicy, na 10 półce, w kotle i pod OVM ale nie wiem jaka odległość będzie najlepsza.

Zrób porty w kegu, buforze, w dole kolumny, pod OLM (10-15cm) może być też głowica.
Termometry jakich chcesz używać nie są najlepszej klasy. Lepiej kupić jakiś zintegrowany komplet termometrów. NP. Pamel albo SKN Boleckiego. Ze wskazaniem na SKN. Pooglądaj i wybierz w/g możliwości.
- Tamka wyszła za wysoka, jaką wysokość proponujecie ? Wiem że, przy OOB jeziorko powinno być jak największe.

Wysokość jeziorka zależy od tego jak będziesz stabilizował kolumnę i w jaki sposób będziesz odbierał przedgon. Ja z własnego doświadczenia polecam Ci zrobienie większego jeziorka. Jednak jeśli zdecydujesz się na pozostanie przy pierwszym pomyśli - tj. OOB - OVM to jeziorko minimalne, albo nawet wcale.
- Rurka refluxu byłą za wąska (6mm śred. wew.) czy 8-9 mm starczy? (3/8cala)

Tak - 8mm
Grzanie mocą 4kW OK.
Wypełnienie zdecydowanie ze sprężynek. Drogie, ale stabilne i dające najwięcej satysfakcji i bardzo szybko jego koszt się zwróci.
moim celem jest uzyskać produkt przynajmniej na poziomie spirytusu technicznego który do tej pory kupowali, głównie chodzi o właściwości organoleptyczne. Niby znam odpowiedź na te pytanie (że tak)

Pisałem wyżej, że jak dojdziesz do wprawy to otrzymasz nawet spirytus luksusowy zahaczający o neutralny. O technicznym zapomnij, no chyba, że go sobie zrobisz ze zgromadzonych przedgonów. i gwarantuję Ci że będzie lepszy od tego kupowanego u Ruskich.
Tylko musisz pamiętać o jednym. Sama kolumna - nawet najlepsza - tego nie zrobi. Najważniejszy jest operator i jego zdroworozsądkowe myślenia.
Na koniec. Termometrem prowadzącym jest oczywiście ten w dole kolumny. A jak się nauczysz dobrze kolumny to prowadzącymi termometrami będą ten w kegu i w buforze. A ten w dole kolumny będzie tylko poglądowym/kontrolnym.
Melasa jest OK. Wszystko co zawiera cukier jest OKey.
Powodzenia...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » środa, 7 wrz 2016, 14:07

Bardzo dziękuję za przyjecie i tak szybką odpowiedź. :D

@lesgo58
Dlaczego OLM ? przeczytałem kilka tematów i w większości panuję opinia że różnicy prawie żadnej. Możesz podać jakieś konkrety przemawiające na korzyść OLM ?
Jeśli chodzi o bufor to mam zamiar zrobić według tego na napisał kol. kula w tym temacie:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
mianowicie :
Wg pomysłu Akasa. Jedyna modyfikacja to dennica którą można zdemontować. Rura zewnętrzna f114 , wysokość 300mm. Rura wewnętrzna fi60,3 wysokość 250mm. Wziąłem 20mm rury fi63,5, przeciąłem pierścień i dospawałem do niego pręty z dennicą fi70. Pierścień ładnie się trzyma i spokojnie można zdemontować.

tylko że ja mam zamiar lekko je powydłużać tak aby pojemność wyszła adekwatna do zastosowanego zbiornika tj 1:20.
A jakie szczegóły są do poprawienia ? Prosiłbym o konkretne wskazówki ponieważ jutro spotykam się z tokarzem i spawaczem muszę mieć dla nich jakieś konkrety.
Po co port w buforze?
Możesz podesłać linka do jakiegoś sklepy z zintegrowanym kompletem termometrów SKN ? Wszystko co znajduję jest z elektrozaworami itp. ja chce same termometry.
Czemu przy OVM bez jeziorka? W kilku miejscach czytałem, że jeziorko powinno być i to jak największe bo akumulują się w nim przedgony.

Jeszcze pytanie dotyczące zbiornika. Wszystko wskazuję że będziemy go spawać sami i w związku z tym:
-czy może być to walec lub sześcian z płaską podstawą górną (sufitem :D :D ) i ile miejsca przy wlaniu zacieru, załóżmy 50l, powinno zostać wolnego (5l?)

Jeśli chodzi o poznanie procesu i wyszkolenie się w rektyfikacji to myślę i mam nadzieję że w związku z kierunkiem który studiuję (Chemia 5-ty rok) to nastąpi to dosyć szybko, ale zobaczymy ;D

Jeszcze na koniec pozwolę sobie na pewną zuchwałość i bezczelność, mianowicie kolego lesgo58, ja mieszkam w Malborku, do Grudziądza niedaleko, to może i udałoby się w październiku/listopadzie/grudniu zorganizować jakieś psocenie edukacyjne ?? ;D;D;D

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » środa, 7 wrz 2016, 20:45

PółCzłowiekPółLitra pisze:Dlaczego OLM ? przeczytałem kilka tematów i w większości panuję opinia że różnicy prawie żadnej. Możesz podać jakieś konkrety przemawiające na korzyść OLM ?

OLM to tak po prawdzie jest to pewnego rodzaju półka fizyczna, OVM to tylko możliwość odbioru części par idących do góry.
Na półce OLM zbiera się flegma o stałych parametrach. Jest konsekwencją już oczyszczonego refluksu spływającego z góry. Tak więc praktycznie przy odpowiednio prowadzonym procesie na półce mamy czysty spirytus pozbawiony niepotrzebnych frakcji.
OVM to odbiór 1/5 par idących z dołu. A wiec zanieczyszczonych. Nie jest to duże zanieczyszczenie (zwłaszcza po skrupulatnej stabilizacji), ale jest.
Jeśli chodzi o bufor to mam zamiar zrobić według tego na napisał kol. kula w tym temacie:

Zwróć uwagę, że post był pisany 3 lata temu, a ostatnimi czasu sprzęt ewoluuje z duża prędkością. Więc i w tym temacie należy pewne elementy doskonalić.
Modyfikacje jakie miałem na myśli to dodana rurka refluksowa do daszka na wewnętrzną rurą w środku bufora. Po prostu dennicę kierująca flegmę na boki odwracasz do góry nogami i po bokach dospawujesz rurki refluksowe kierujące powracająca flegmę bezpośrednio na dno bufora. W odpowiednim czasie wyjaśnię dokładniej - dlaczego tak. Tobie wystarczy standardowy bufor o pojemności 2 litrów.
Po co port w buforze?

Do kontroli temperatury. Dokładniej wyjaśnię w odpowiednim czasie. Ważne zebyś zrobił. Ma być 2-3 cm poniżej poziomu cieczy.
Możesz podesłać linka do jakiegoś sklepy z zintegrowanym kompletem termometrów SKN ? Wszystko co znajduję jest z elektrozaworami itp. ja chce same termometry.

Podam na PW.
Czemu przy OVM bez jeziorka? W kilku miejscach czytałem, że jeziorko powinno być i to jak największe bo akumulują się w nim przedgony.

Z takiego powodu, że przy OVM lepiej odbierać przedgon kropelkowo. Przynajmniej takie jest moje odczucie. Pracowałem na obydwu systemach i tak sobie wypraktykowałem. Ale zaznaczam - to jest tylko takie moje subiektywne odczucie.
Jeszcze pytanie dotyczące zbiornika. Wszystko wskazuję że będziemy go spawać sami i w związku z tym:
-czy może być to walec lub sześcian z płaską podstawą górną (sufitem :D :D ) i ile miejsca przy wlaniu zacieru, załóżmy 50l, powinno zostać wolnego (5l?)

Raczej walec i z deklem lekko wyoblonym, bo jak nie to musisz to wzmacniać wręgami. Kolumna ma swoją wagę.
Poniżej najświeższy projekt zbiornika:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 913#149913
Jeśli chodzi o poznanie procesu i wyszkolenie się w rektyfikacji to myślę i mam nadzieję że w związku z kierunkiem który studiuję
(Chemia 5-ty rok) to nastąpi to dosyć szybko, ale zobaczymy ;D

To co się nauczysz na studiach to przyda Ci się do zrozumienia procesów jakie zachodzą w kolumnie. Niestety ale pracy na kolumnie to się nauczysz dopiero u nas. :D
ja mieszkam w Malborku, do Grudziądza niedaleko, to może i udałoby się w październiku/listopadzie/grudniu zorganizować jakieś psocenie edukacyjne ??

Mój dom stoi zawsze otworem. Każdy jest mile widziany. Cierpliwości mam dużo. Oprócz tego bogato zapełniona piwniczkę. :D
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Karwi
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: Karwi » czwartek, 8 wrz 2016, 06:11

Lesgo58 proszę że być opisywał odrazu co trzeba zmieniać i jak. Dopisywanie że później nic nie wnosi do tematu. A wszystkim nam zależy aby popełniać jak najmniej błędów


Homo_bimbrownikus
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 19:43
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: Homo_bimbrownikus » sobota, 29 paź 2016, 16:22

Witajcie,
Mam kluczowe pytanie do PółCzłowiekPółLitra Czy udało CI się już wyspawać swoja maszynkę, jeśli tak proszę podziel się tym do dokonałeś z tej kwatereczki bo szukam dobrego wzoru dla Swojej przyszłej Psotnicy...


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » poniedziałek, 19 gru 2016, 01:31

Witam po przerwie ;D. Niestety ale była ona spowodowana kilkoma czynnikami na które nie miałem wpływu. W tym tygodniu kończymy spawać, jak wszystko poczyścimy to wrzucę zdjęcia jak wyszło. Jeszcze mam tylko jedno małe pytanko, na jakiej wysokości port termometru w buforze ? Chciałem 2-3 cm poniżej wziernika ale gdzieś przeczytałem, że powinien być jak najniżej się da ? Czy to prawda i jaki jest tego sens? ile cm poniżej OVM port ? 20 cm?
Sprężynki już zakupione ;D
Jeszcze mam pytanko w sprawie drożdży do cukrówek. Chcę w tym celu wykorzystać Spiritferm Extreme 8kg Turbo. Polecacie ? Czy raczej alcotec t48 ? Może jakieś inne ? I tu mam jeszcze pytanie ile te dzikusy są w stanie przerobić cukru ? Czy plan że jednego dnia daję 8 kg cukru i do 25 l wody, następnego dnia lub dwa dni później znów 8 kg cukru i do 25 l itd. wypali ? ile takich dodatków będą one w stanie przerobić oczywiście utrzymując odpowiednie Blg i temp, tak żeby nie padły (ogólnie mam beczkę PE-HD 100 l i w niej będę robił nastawy) ?

@Homo_bimbrownikus - przepraszam że nie odpisałem wcześniej ale dawno na forum nie zaglądałem.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 19 gru 2016, 08:03

PółCzłowiekPółLitra pisze:... Jeszcze mam tylko jedno małe pytanko, na jakiej wysokości port termometru w buforze ? ...

Pisałem wcześniej. Ze 2-3 cm poniżej poziomu przelewu.
ile cm poniżej OVM port ? 20 cm

Może być nawet 10cm. To jest tylko poglądowy do końcowego wypompowywania etanolu.
Jeszcze mam pytanko w sprawie drożdży do cukrówek. Chcę w tym celu wykorzystać Spiritferm Extreme 8kg Turbo. Polecacie ? Czy raczej alcotec t48 ? Może jakieś inne ? ...
...(ogólnie mam beczkę PE-HD 100 l i w niej będę robił nastawy)...

Robienie na raty jest trochę upierdliwe. Kupuj drożdże do powiększonych nastawów. I rób na raz w całej beczce. No chyba, że masz kilka mniejszych beczek.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » poniedziałek, 19 gru 2016, 23:43

@lesgo58 - dzięki za odp.

Jeszcze tylko małe pytanko. Kolumnę mam dzieloną w połowie. Czy w podstawie tej górnej połówki też wspawać pręt (w kształcie trójkąta lub na krzyż) podpierający podparcie dołączone do sprężynek ? Czy jako podparcie mogą robić zmywaki z lidla ?


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » poniedziałek, 2 sty 2017, 22:51

Oto nadeszła ta wiekopomna chwila i czas zaprezentowania stworzonej kolumny :D Zdjęcia :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pierwszym zdjęciu środek bufora. Reszta kolumna, a na końcu jak wygląda skraplacz po dwóch pędzeniach. Skraplacz (wężownica z nakrętkami, puszka cała zrobiona z KO) kupiony ze sklepu który jest chyba własnością jednego z forumowiczów, będę się w tej kwestii z nim kontaktował, miało być to w 100% KO ale nakrętki ewidentnie rdzewieją, choć magnesu z lodówki nie przyciągają.

Wymiary :
kolumna : 60,3 mm, zasyp sprężynki 145 cm i 15 cm miedzi
bufor : środek bodajże 76 mm z zewnątrz ok 140 (rura po jakimś kominie znaleziona na złomie) pojemność ok 1,8 l wysokość zasypu SP ok 18 cm. SP wiadomo od kogo.
zbiornik : pojemność robocza ok 70 l , 3 grzałki po 1,5 kW, dodatkowo taboret gazowy 6,5 kW. Jednak na samy taborecie nie zalewa kolumny co może być spowodowane tym, że taboret przystosowany na gaz ziemny a nie propan butan ( ale nie jesteśmy pewni, to będziemy jeszcze sprawdzać) zalanie utrzymuję na 2 grzałkach (teoretyczne 3 kW), brak watomierza. Ogólnie odpęd na gazie (taniej) rektyfikacja 1,5 raza na grzałkach.

Pierwsze próby za nami. Przepuszczone stare wina (35 l dla wymycia kolumny) i 40 l cukrówki. termometry 2 :

( sterownik który kupiłem na 5 sond nie widzi tych sond, reszta funkcji działa tj. regulacja mocy grzałek itp., cały czas próbuję skontaktować się z działem technicznym firmy ale nikt nie odbiera telefonu)

jeden to termometr do ogrzewania podłogowego (wsadzony w zbiornik), drugi to panelowy za 30 zł umieszczony na 10 półce. pędzone 2 razy ( nie 2,5 tylko 2, za mało surówki nie przykryłoby grzałek) . Wszystko robione na szybko :D byle zdążyć do sylwestra :D fermentacja przerwana pirosiarczanem gdy cukromierz wskazywał 0 Blg, słabo sklarowane bentonitem. Psocone na tych dwóch słabych termometrach, nad OVM 5 cm SP KO, jeden zmywak z lidla i ok 15 cm miedzi ( zamówiłem za mało SP KO, dzisiaj domówiłem jeszcze 1 litr, i dosypie tak by nad OVM było min 10 cm SP KO), a i tak wynikiem tego był produkt z którego od razu została zrobiona przepalanka ( ok 45 %) na sylwka, wypilim ok 0,7 na głowę. Zero smrodu, pite jak sklepowe. Efekt, na drugi dzień nikogo nie bolała głowa nawet nie suszyło specjalnie, najlepszymi testerami był mój brat i sąsiad, którzy po takiej ilości umierają następnego dnia aż do wieczora, a teraz nic, wstali rano jak skowronki. Termometrowi panelowemu na 10 półce po stabilizacji (1h) podczas odbioru pozwoliłem na skoki maks o 0,2 w gorę i w dół. Jeśli skakał mocniej zakręcałem odbiór i stabilizacja. Odbiór ok 30 ml/min, wydajność mierzona na głowicy to ok 180 ml/min. Termometr na 10 półce mam ok 19-20 cm zasypu nad buforem (widać na jednym ze zdjęć), dobrze czy za nisko(?), termometr skakał bo słabej jakości czy za nisko port ?

Jeszcze jedno pytanie (chyba retoryczne :D) Czy pod koniec procesu bufor się wygotowuję, tak że nie zdąża już się przelewać przez rurki przelewowe ( myślę że tak ale wolę się upewnić) ?

I to chyba wszystko jeśli chodzi o sprawy techniczne, jak coś sobie przypomnę to napiszę. Jeśli chodzi o sam proces to jeszcze mam kilka pytań ale to później bo teraz to mi już nie chcę się pisać :D.

Szczególne podziękowania dla kolegów :
@lesgo58 - może na wiosnę do Grudziądza się wybierzemy z ojcem :D
@aronia - podziwiam człowieka, na PW podałem mój nr tel, sam do mnie zadzwonił i rozmawialiśmy przeszło 45 min
@boxer1981228
no i oczywiście podziękowania dla kolegi @Duch Wina za udostępnienie schematu kolumny.


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » środa, 19 kwie 2017, 22:35

Poleci ktoś dobry zaworek precyzyjny do OLM? Może któryś z forumowych producentów podjąłby się wykonania takowego? Obecnie w użyciu jest taki : http://destylandia.pl/index.php?id_prod ... er=product
mi on nie przeszkadza, ale ojcu już tak :D Planowany jest zakup takiego : http://destylatory.sklep.pl/index.php?i ... er=product
ale jakby nie patrzeć to 140 zł. Tak wiem, że na forum jest pełno poradników jak samemu zrobić zaworek, ale nie jest to obecnie w kręgu mojego zainteresowania, także albo zakup w/w albo zlecenie dla któregoś z forumowych konstruktorach w rozsądnej cenie (jak ktoś chętny to poproszę oferty na priv)

Skąd ostatnio moda na 3-krotne zalewanie i jaka jest różnica od pojedynczego ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » czwartek, 20 kwie 2017, 06:07

PółCzłowiekPółLitra pisze:Skąd ostatnio moda na 3-krotne zalewanie i jaka jest różnica od pojedynczego ?

Poczytaj ten wątek, a wszystko Ci się rozjaśni...
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... %C5%BCynek
Po zaworek uderz do autora wątku, którego link podałem wyżej. akas@o2.pl Nie pożałujesz. W tej chwili chyba najlepsze zaworki na rynku porównując cenę do ich wartości użytkowej i dokładności regulacji.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » czwartek, 20 kwie 2017, 22:17

Kurczę, przeczytałem cały wątek i albo za szybko albo jestem głupi ;D, oczywiście zauważyłem, że kolega Akas docenił wstępne zalewanie kolumny ale nic nie ma o 3-krotnym powtarzaniu tej czynności przed stabilizowaniem kolumny i odbiorem przedgonów ?

Skąd taka ostatnio moda, jedno zalanie nie wystarcza ?

Mod.
Nie cytuj całych postów poprzedzających !

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » piątek, 21 kwie 2017, 06:13

Aaaa - to w tym problem. Masz rację - to chyba moda. Ewentualnie dmuchanie na zimno - a nuż efekt zalania będzie lepszy.
Moim zdaniem jednokrotne dobrze przeprowadzone zalanie wystarczająco załatwia sprawę. Polega to na tym, że przytrzymujesz dłużej (nawet kilka minut) sam efekt zalania. Wystarczy po zagotowaniu i pierwszych oznakach zalania zmniejszyć początkową moc do poziomu w którym zalanie nie ustąpi. Trzeba tak zrobić bo może się zdarzyć, że spirytus będzie chciał uciekać górą. Czy to z powodu za dużej mocy grzania, albo niewystarczającej wydajności skraplacza. Po kilku minutach przełączamy aparat na moc roboczą. Zalewanie powoli ustępuje i kolumna przechodzi w stan stabilizacji.
Przy odpowiednim "logistycznym" podejściu do sprawy zalanie, stabilizacja, i odbiór przedgonów można załatwić w 60 minut. Gwoli ścisłości muszę zaznaczyć, że tak jest u mnie od czasu gdy mam obniżony odbiór. W czasach gdy odbiór był z głowicy czasy te się wydłużały. Zwłaszcza odbiór przedgonów.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
PółCzłowiekPółLitra
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » piątek, 21 kwie 2017, 15:26

lesgo58 pisze:Przy odpowiednim "logistycznym" podejściu do sprawy zalanie, stabilizacja, i odbiór przedgonów można załatwić w 60 minut. Gwoli ścisłości muszę zaznaczyć, że tak jest u mnie od czasu gdy mam obniżony odbiór. W czasach gdy odbiór był z głowicy czasy te się wydłużały. Zwłaszcza odbiór przedgonów.


Możesz rozwinąć tą myśl bardziej ? Dokładny opis tych 60 min byłby bardzo pomocny.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3576
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem

Postautor: lesgo58 » piątek, 21 kwie 2017, 17:02

- Grzanie 3920W
- Początki zalania i przełączenie grzania na moc 2800W - 0:00
- Przełączenie grzałki na moc roboczą 2400W - 0:10
- Zalanie ustępuje ok. - 0:16
- Stabilizacja
- Pierwsze spuszczenie jeziorka - 0:30
- Stabilizacja
- Drugie spuszczenie jeziorka - 0:50
- Stabilizacja
- Odbiór gonu z OLM - 0:60 (reszta przedgonów spuszczam dopiero aż ostygnie kolumna)
Ilości przedgonów nie opisuje bo to jest uzależnione od rodzaju wsadu. W ocenie jak dużo go mam pomagają mi doświadczenie i oczywiście wskazania termometrów. Oraz ich zachowanie w czasie stabilizacji.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Wróć do „Kolumny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość