Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4440
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » piątek, 14 kwie 2017, 11:33

No i stało się :D
Dzisiaj wlałem ostatnią partię destylatu żytniego na starkę, do mojej beczułki. Destylat o mocy 65%, 15 litrów poszedł do leżakowania w piwniczce :ok:
starka.jpg

Brawo - Ja 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

golec269
350
Posty: 394
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: golec269 » piątek, 14 kwie 2017, 12:22

Brawo-Ty! Też muszę poszukać takiej beczułki :freak:

Awatar użytkownika

Doody
400
Posty: 414
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Doody » piątek, 14 kwie 2017, 12:36

Gratulacje! :D
Widzę, że korek silikonowy. Coś czuję, że za kilkanaście lub kilkadziesiąt miesięcy staniesz się posiadaczem pysznego trunku ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

sargas
100
Posty: 111
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: sargas » piątek, 14 kwie 2017, 20:54

radius pisze:No i stało się :D
Dzisiaj wlałem ostatnią partię destylatu żytniego na starkę, do mojej beczułki. Destylat o mocy 65%, 15 litrów poszedł do leżakowania w piwniczce :ok: starka.jpg
Brawo - Ja 8-)


W jakich partiach i w jakich odstępach czasu wlewałeś?
Będę właśnie się zabierał do destylacji żytniej. Myślę, że na pierwszy rzut będę miał w okolicach 8L, a też mam beczke 15L.
Zastanawiałem się czy czekać na całość, czy dorabiać i dolewać.
Dwa razy destylowałeś czy raz?
Ja będę robił na alembiku więc myślę, że nawet przy dwóch razach zostanie dużo aromatów.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 kwie 2017, 21:13 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4440
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » sobota, 15 kwie 2017, 06:18

Wlewałem trzy partie destylatu w odstępach ok. 10 dniowych. Wynikało to z cyklu produkcyjnego.
Swoje zbożówki destyluję jednokrotnie na miedzianym aparacie typu CM, na którym z minimalnym refluksem odbieram przez prawie cały czas destylat w granicach 75-80%, później rozcieńczam do 65% i wlewam do beczki :ok:
Nie musisz czekać aż uzbierasz odpowiednią ilość destylatu, wlewaj od razu tyle ile masz i sukcesywnie dolewaj kolejne partie. Pierwszą beczkę single malta też zalewałem partiami i po 6 miesiącach łycha jest już praktycznie gotowa do konsumpcji :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

seneka25
300
Posty: 301
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: seneka25 » sobota, 15 kwie 2017, 13:31

Radius może już pisałeś ale nie wyłapałem. Zalewałeś czymś wcześniej beczkę żeby ją wyługować?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4440
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » sobota, 15 kwie 2017, 13:56

Nie. Wypaliłem tylko, zalałem wodą na dwa dni a potem już destylat poszedł jako wsad właściwy :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


marcek10
100
Posty: 135
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: marcek10 » sobota, 15 kwie 2017, 18:51

Już się trochę pogubiłem. Do swojej beczki lałeś 65% a mi gdzieś niedawno rzuciło się żeby 55-57%. Osobiście wolałbym trochę słabszy trunek do picia i myślę, że jak na krótki czas leżakowania to można mniejszy a na dłużej to mocniejsze dla "aniołków" ;) Jak to jest w końcu z mocą destylatu do leżakowania? Dziś swoją beczkę 30L. zalałem 60% destylatem ze zboża i mam jeszcze ok. 5L. do uzupełnienia.


golec269
350
Posty: 394
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: golec269 » sobota, 15 kwie 2017, 20:08

Jak na krótki czas to można dać mniejszy procent. Ale 60% będzie w sam raz :ok:
Ja taką brzoskwiniówkę piję ze szkła i jest nie za mocna, to i z beczki będzie lux.

Awatar użytkownika

sargas
100
Posty: 111
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: sargas » niedziela, 16 kwie 2017, 15:18

Ja myślę, że wleje tak kolo 60% i też będzie ok - tym bardziej, że to będzie stało do roku max. W mojej beczce obecnie stoi winko z porzeczki czerwonej wcześniej było z dzikiej róży. Myślę, że będzie zacnie. Tylko mam dylemat czy dwa razy destylować. Robię na alembiku więc chyba zdecyduje się na dwa cykle bo i tak dużo aromatu zostanie. Jak ktoś ma doświadczenie w alembikach może się wypowie. Dzięki.


golec269
350
Posty: 394
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: golec269 » poniedziałek, 17 kwie 2017, 07:16

Nie posiadam alembikach ale trunki z niego pijam dzięki uprzejmości mojego kolegi. Są pyszne,ten bukiet owoców,aromat aż chce się pić. Zawsze destyluje dwa razy. Ja osobiście robię na kolumnie na raz ale to całkiem inna bajka.


Wróć do „Przepisy Smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość