Chleb na zakwasie i serwatce

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

wiking
400
Posty: 449
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: wiking » poniedziałek, 10 kwie 2017, 13:34

Wszystkie moje stare zakwasy poumierały śmiercią naturalną przez moje zaniedbanie :angry: . Teraźniejszy ma dopiero pół roku i jest tak porąbany, że wystarczy, aby mnie zobaczył z łyżką mąki, to sam ze słoika wyłazi, wszystko zbierze i czystą łyżkę zostawia :o . Chleb rośnie na nim jak przyrodzenie w rączkach kobiety :ok: .


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

sargas
150
Posty: 151
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: sargas » poniedziałek, 10 kwie 2017, 15:45

Taj_pan pisze:Ciekawa propozycja z tym młynem, Szkoda tylko, że trzeba aż tonę zamówić.


Nie trzeba ale wtedy tylko masz pewność że dostałeś mąkę ze swojego zboża :)

Taj_pan pisze:Ja do jednego wypieku używam często 3 rodzajów mąki, to już się robią z tego 3 tony, trzeba chyba jakiś magazyn wynająć. Piekę raz w tygodniu 3 bochenki, zużywam 1,5 kg mąki, czyli 3 tony wystarczy na 2000 wypieków, czyli na ok 38 lat w moim przypadku. Gdyby udało się zebrać grupę ludzi i każdy wziąłby po ok 30 - 50 kg to miałoby sens, skąd tylko wziąć 60 ludzi, którzy kupiliby mąkę.


Taj_pan pisze:Z jednej tony można zrobić 3 rodzaje mąk np 300 kg typ 2000 300 kg typ 720 i reszta np typ 450 akurat ilości dokładnie ci nie powiem to to młynarz musiał by się wypowiedzieć.


Taj_pan pisze:Udało mi się w zeszłym roku kupić mąkę prosto z małego młyna, chleb na takiej mące lepiej wyrastał i wydaje mi się, że był smaczniejszy. Ciasta też były lepsze i lepiej wyrośnięte.
Pomysł ogólnie godny uwagi, tylko trzeba dopracować szczegóły.


Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Taj_pan
30
Posty: 35
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 21:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: Taj_pan » poniedziałek, 10 kwie 2017, 20:31

Sargas napisał:
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.

Koszty wysyłki mogą okazać się wyższe niż cena mąki. Trzeba to skalkulować.

A dla miłośników domowego żurku.
Czas na zakwas na świąteczny żurek

4 łyżki z mąki razowej żytniej typ 2000
500 ml wody
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka zakwasu

Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami wlać do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni


drgranatt pisze:Kiedyś do pieczenia chleba też kupowałem mąkę w sklepach i niestety nie za każdym razem chlebek wychodził.
Od pewnego czasu kupuję tylko w młynie i teraz nie mam z tym żadnego kłopotu.
Używam 3 rodzaje:
1. Pszenna chlebowa typ 750
2. Pszenna orkisz typ 630
3. Żytnia typ 720
oraz
od czasu do czasu pszenna i żytnia typ 1850-2000


Ja jak kupowałem mąkę z marketach, to zawsze miałem problemy, nie wspomnę już o tym czymś, szumnie nazywanym mąką co leży w stonce na palecie.
Panie z mojego sklepu zawsze starają się załatwić dobrą i świeżą mąkę, chyba zgodnie z hasłem " o klienta trzeba dbać" :D
Do mąki z młyna nie mam dostępu, więc muszę się zadowalać tym co mam.

Awatar użytkownika

sargas
150
Posty: 151
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: sargas » sobota, 15 kwie 2017, 22:16

Szkoda, że tak późno przepis dojrzałem. Ale przetestuję na pewno :)
Kolega zawsze coś dobrego wrzuci.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 kwie 2017, 23:10 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki.


Troglo-B
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 30 cze 2013, 20:58
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: Troglo-B » sobota, 29 kwie 2017, 16:45

Zrobiłem słowo w słowo, dzisiaj upiekłem i jest REWELACJA. :respect:
Nie wiem czy zostanie na jutro na śniadanie. :angry:

Awatar użytkownika

sargas
150
Posty: 151
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chleb na zakwasie i serwatce

Postautor: sargas » wtorek, 2 maja 2017, 18:09

Ja odkąd dostałem zakwas od kolegi Taj_pan to leci jeden za drugim. O sklepowym zapomniałem. Trochę eksperymentuje z dodatkami a reszty nie zmieniam bo mi pasuje. Mój zakwas coraz lepszy i bardziej żarłoczny :)


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości