Pokaż, co trzymasz w piwnicy! Pochwal się własnymi wyrobami!
Dział dla każdego, kto ma coś do pokazania z własnej fabryki alkoholi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żubrówka i cytrynówka moimi przyjaciółkami są, zawsze rozweselą
Ulubiony Alkohol: Własny ponad wszystko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: psotamt » piątek, 7 kwie 2017, 19:27

Mój pierwszy wyrób z własnej psoty, gotowy do konsumpcji :D
Trunek dość pospolity, ale smakuje wyśmienicie. Stał tydzień by zebrały się osady, teraz zlany i przefiltrowany. W gąsiorku jest 2,5 litra psoty "pełnoprocentowej" z metody 2,5. Jakież było moje zdziwienie, że tego nie czuć w ogóle alkoholem! Sok cytrynowy i nic więcej. Ale w żołądku czuć gorąc, a i w głowie szmery pojawiły się szybko.
Robiłem już to z psoty kolegi, ale on metody 2,5 nie znał. Wtedy cytrynówka była bardziej agresywna i wydawało się, że lepsza być nie może. Ale z tego surowca jest wprost nieprawdopodobna. Po pierwszym łyku sądziłem, że coś z procentami nie tak, ale w końcu sam robiłem :o W każdym kieliszku połowa to czysty spiryt prawie 97 volt. Nieprawdopodobne!
Cytrynka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Różnica między preparatorem zwierząt, a poborcą podatkowym? Preparator zdziera tylko skórę” - M. Twain


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
750
Posty: 756
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: Doody » piątek, 7 kwie 2017, 20:10

No to dobry początek :ok:
Pozdrawiam
Darek


damianf
50
Posty: 53
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: damianf » piątek, 7 kwie 2017, 20:28

Pogratulować, jaki sprzęt i wypełnienie?
Ostatnio zmieniony sobota, 8 kwie 2017, 00:02 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zjadłeś literkę.

Awatar użytkownika

Optoelektron
50
Posty: 72
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: Optoelektron » piątek, 7 kwie 2017, 21:05

Gratuluję udanego startu :klaszcze:.
Pozdrawiam.
Maciej


damianf
50
Posty: 53
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: damianf » piątek, 7 kwie 2017, 21:07

Gratulacje, pochwal się sprzętem

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żubrówka i cytrynówka moimi przyjaciółkami są, zawsze rozweselą
Ulubiony Alkohol: Własny ponad wszystko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: psotamt » sobota, 8 kwie 2017, 05:17

damianf pisze:Gratulacje, pochwal się sprzętem
Sprzęt prozaiczny, AAbratek wyprodukowany przez Stalówkę, parę fotek w wątku powitalnym.
MOJE ZABAWKI
Zaopatrzony w zlewki, menzurki i naczynia finalne :D a przede wszystkim w wiedzę z forum, po trzech procesach spokojnie podchodzę do tematu. Wydaje mi się, że wiem jak przebiega proces, jakich błędów nie popełniać i raczej panuję nad kolumną, jest mi posłuszna. Końcowym produktem jest i raczej docelowo będą: środek serca z pierwszego pędzenia i serce z metody 2,5 kolegi lesgo5. To mi wystarcza, spełnia oczekiwania.
Teraz jestem na etapie uzyskania nastawu o voltażu zbliżonym do 18% zawartości etanolu, a w przyszłości mam zamiar pobawić się czymś innym niż tylko dobry spiryt. Nurtuje mnie jednak jeden problem, dla którego nie widzę rozsądnego rozwiązania: kiedy to wypić :?: :?: :?: :mrgreen:
„Różnica między preparatorem zwierząt, a poborcą podatkowym? Preparator zdziera tylko skórę” - M. Twain

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: kmarian » sobota, 8 kwie 2017, 06:32

Panie psotamt! Ty to chcesz pić? Swój pierwszy wyrób? Takie cudo służy tylko do degustacji. :twisted:
Też gratuluję Ci sprzętu i cieszę się, żeś zadowolony z produktu.


Imbir
150
Posty: 154
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: Imbir » sobota, 8 kwie 2017, 12:44

psotamt pisze:Jakież było moje zdziwienie


Jeszcze nie raz będziesz zaskoczony jakością "swojskiego" trunku. Ucieszysz się jeszcze bardziej jak spróbujesz owocówek i zbożówek-... Może pierwsze będą niepowalające :D Czerp wiedzę stąd http://alkohole-domowe.com, a takich instruktorów się wystrzegaj https://www.youtube.com/watch?v=4VgZ6VgOp-M.

Awatar użytkownika

seneka
350
Posty: 377
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: seneka » sobota, 8 kwie 2017, 16:23

Tak jak piszę Imbir. Jeżeli lubisz smak cytryny, czyli nie zwykłą czystą, prędzej czy później pomyślisz o owocach, albo zbożu. A sprzęt od Kuli nie ogranicza Cię w żaden sposób. Ale to już pewnie wiesz. Powodzenia w Naszym hobby i zadowolenia z wyrobów własnych. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żubrówka i cytrynówka moimi przyjaciółkami są, zawsze rozweselą
Ulubiony Alkohol: Własny ponad wszystko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: psotamt » sobota, 8 kwie 2017, 16:57

Imbir pisze:...a takich instruktorów się wystrzegaj https://www.youtube.com/watch?v=4VgZ6VgOp-M.
:D :D :D
Nie wiem co robi większe wrażenie: lokal czy "próbóweczka" :mrgreen:
Czytanie mnie nie boli, choć ostatnio stwierdzam, że na http://alkohole-domowe.com/ spędzam za dużo czasu.
Jednak ten spędzony dotąd dobrze zaowocował :)
Jutro kolejny dzień w którym dobrze wykorzystam czas wolny. Kolumna czeka.
„Różnica między preparatorem zwierząt, a poborcą podatkowym? Preparator zdziera tylko skórę” - M. Twain

Awatar użytkownika

ramzol
850
Posty: 894
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: ramzol » sobota, 8 kwie 2017, 19:49

psotamt pisze:...
Teraz jestem na etapie uzyskania nastawu o voltażu zbliżonym do 18% zawartości etanolu...

Pozostań lepiej przy 13-14% fermentowanych w 18-20'C. Czym czystsza cukrówka tym lepsza, czystsza, smaczniejsza samogonówka 8-)
Powodzenia w dążeniu to absolutu :ok:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żubrówka i cytrynówka moimi przyjaciółkami są, zawsze rozweselą
Ulubiony Alkohol: Własny ponad wszystko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: psotamt » poniedziałek, 1 maja 2017, 18:31

Niektórzy świętuję, niektórzy pracują... od podstaw takoż.
Po ledwie dwóch miesiącach przygody z psoceniem osiągnąłem, tak sądzę, swój cel. Zrobione 6 nastawów do 50-litrowego kega, a do tego dwukrotnie pełen wsad na metodę 2,5. Trochę się uzbierało :odlot:
A i konsumować było i będzie co. Tego z pierwszego posta już prawie nie ma, za to czeka kolejna porcja do spożycia. Wszystko takie, jakie chciałem by było.
Urobek.jpg

Dwa pierwsze od lewej są na pojedynczej rektyfikacji, czysta na towarze z 2,5, a ten pierwszy z prawej też na czystą i też z 2,5. No i jak to początkujący psotnik, znaczną część swojego dobra rozdałem. Podobno, "ku***wa zajebiste" :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Różnica między preparatorem zwierząt, a poborcą podatkowym? Preparator zdziera tylko skórę” - M. Twain

Awatar użytkownika

Doody
750
Posty: 756
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Mój pierwszy gotowy wyrób

Postautor: Doody » poniedziałek, 1 maja 2017, 20:33

U mnie takich "dam" w domu ze 25 szt. albo i lepiej ;) Jedne napełnione, inne opróżnione. Musze w końcu uporządkować tej bajzel ;)
Fajnie, że jesteś zadowolony ze swojej hobbystycznej produkcji :ok:
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Alkoholowe Zbiory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości