Przepisy na wino z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2302
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Odp: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Pretender » czwartek, 27 cze 2013, 21:44

Zrób dwa różne. Sprawdzisz sam. Później możesz zmieszać.
Ps.
Nie żałuj rodzynek, daj po 100g.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: sztender » piątek, 28 cze 2013, 07:40

Cytryna, kwasek, regulator kwasowości są potrzebne z dwóch powodów. Zakwaszają nastaw pod drożdże, lepsze środowisko pracy.
Ustalają kwasowość wina. Wino bez kwasów jest nijakie.
http://latawce.phorum.pl


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » piątek, 28 cze 2013, 21:59

Właśnie więcej jest przepisów na ryżowe z rodzynkami a z dodatkiem cytryny mniej...
ludzie zachwalają więc bez cytryny nijakie chyba nie jest...
Może ktoś próbował klasyczne z ryżu z cytryną i bez i się wypowie.

Mam jeszcze pytanie o drożdże szlachetne Biowinu w Płynie zdaje się że takie:
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin ... ,l429.html

Piszą : "Do 1l butelki wlać 150ml soku (lub 200g rozdrobnionych owoców), 300ml wody, 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryć czopem z waty, pasteryzować 30min. Po wystudzeniu do butelki wlać zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki. Całość pozostawić na 1-2 doby w temp. 26'C, po czym wlać do balony z nastawem wina (5-25l)."

Ja zrobiłem tak, że wlałem do sterylnej litrowej butelki 450 ml przegotowanej wody, dałem 4 małe łyżeczki cukru i wlałem te drożdże. Na razie minęła doba i nic w butelce się nie dzieje, czy na prawdę trzeba dodać jakiś sok lub owoce czy wystarczy woda i cukier ? soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda). Czy jak to jutro wleje do ryżowca to mi wystartuje ? ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )


sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: sztender » sobota, 29 cze 2013, 00:43

Anubis pisze:Właśnie więcej jest przepisów na ryżowe z rodzynkami a z dodatkiem cytryny mniej...
ludzie zachwalają więc bez cytryny nijakie chyba nie jest...

Większość przepisów jakie widziałem zawiera "kwas" taki czy inny. Różne rzeczy ludzie zachwalają :mrgreen: Mam dziwne wrażenie, że i tak zrobisz po swojemu :shock: .
Anubis pisze:soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda)

A tego to już ni w ząb nie rozumiem. Można zrobić i na jednej rodzynce. Ale to co Ty chcesz? doić "cukrówkę" :hahaha:
Anubis pisze:Ja zrobiłem tak, że wlałem do sterylnej litrowej butelki 450 ml przegotowanej wody

Przegotowana woda nie ma tlenu. A do namnażania drożdże go potrzebują. Lepsza jest "kranówa".
Anubis pisze:Czy jak to jutro wleje do ryżowca to mi wystartuje ? ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )

Płynne drożdże z Biowinu potrafią nic nie robić. Ostatnio też nastawiałem na nich "matkę" i :dupa:
Anubis pisze:Na razie minęła doba i nic w butelce się nie dzieje

Nie wiem jak się płynne zachowują (u mnie nie ruszyły, za to aktywne i owszem), ale 1 doba na "matkę" to mało. Zwykle potrzeba 3-4 dni.
http://latawce.phorum.pl

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2555
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Wald » sobota, 29 cze 2013, 02:05

Anubis pisze: czy na prawdę trzeba dodać jakiś sok lub owoce czy wystarczy woda i cukier ? soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda). ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )
Drożdże winiarskie co cukrówek się nie nadają. Za tydzień też Ci to nie zastartuje. Porcji drożdży nie należy dzielić. Nawet jak to takie małe nastawy. Możesz wyhodować podwójną porcję MD i wtedy szczepić dwa nastawy. Po jednym dniu nie powinno wystartować, ale "niektórzy" mają zawsze szczęście. Tak wygląda zdrowa, silna MD download/file.php?id=6660 .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » niedziela, 30 cze 2013, 17:20

Dałem wczoraj do butelki trochę rodzynek i dziś pięknie wszystko pracuje :)
ps. czemu nie można dzielić porcji tych drożdży na 2 butelki ? dawka jest na 25-30 L a tu mam 2 baniaki po 5L pytam z ciekawości bo oczywiście wlałem wszystko do jednego baniaczka, muszę dokupić następne drożdże.

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2302
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Pretender » niedziela, 30 cze 2013, 17:45

Możesz dzielić, ale to już zabawa w aptekarza. Drożdże nie są drogie, więc nie ma sensu dzielić paczki na pół. Co innego jakbyś zrobił MD, rozlewasz na dwie damy i już...
Ile tych rodzynek dodałeś? 2-3 ;) ? Pamiętaj, że rodzynki wnoszą do wina wiele dobrego, na tym nie oszczędzaj. Jeśli chcesz mieć oczywiście dobre wino.


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » niedziela, 30 cze 2013, 18:59

Dałem pół garści rodzynek, dziś już przelałem wszystko do jednego baniaka, dałem trochę więcej niż 100g rodzynek, małą obraną cytrynę.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2555
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Wald » wtorek, 2 lip 2013, 00:01

Anubis pisze:...wlać do balony z nastawem wina (5-25l)."
Anubis pisze:...dawka jest na 25-30 L


Zdecyduj się na coś.

Wald pisze: Możesz wyhodować podwójną porcję MD


Czyli zrobić MD jak na zdjęciu z linka. Dolać drugą porcję wody z dodatkami i ponownie odstawić do namnożenia. Czynność tą można powtarzać do osiągnięcia potrzebnej ilości MD (do dużych nastawów, lub wielu małych). Paczki drożdży winiarskich nie należy dzielić (nawet z aptekarską dokładnością).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


clementino
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 14:24
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: clementino » poniedziałek, 16 mar 2015, 20:30

Witam, jako że jestem nowy na forum (zalogowałem sie głównie po to aby dowiedzieć sie wszystkiego o destylacji) ale wino domowe wytwarzam od około 5 lat jak każdy uczyłem sie na własnych błędach i doświadczeniu chciałbym sie podzielić przepisem który przez te pare lat sprawdził mi się bardzo dobrze i wino jest naprawdę bardzo ciekawe podam przepis na balon 54 litry a więc:

- 8 kg ryżu długoziarnistego
- 1200 g rodzynek
- 200 g suszonych fig
- sok wycisknięty z 5 cytyn
- sok wycisknięty z 4 pomarańczy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 laski Waniliowe
- 1 paczka przyprawy Kurkumy (np. Kamis)
- 12 kg cukru (8+4)
- 42-44 l wody (używałem oligoceńskiej surowej)
- drożdze Fermicru LS2

Wino wyszło 17% bardzo dobrze i szybko sie klarowało, jest w bardzo ładnym złocistym kolorze wyraziste i raczej słodkie. Serdecznie polecam;)


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » środa, 18 mar 2015, 20:09

http://wino.org.pl/content/view/112/105/
Tu macie oryginalny przepis na nastaw 10L wymyślony przez św. pamięci Skrzycha.
Fajnie i prosto opisany ja nastawiłem w tym roku 20L +3x5 L wg. tego przepisu dodając jeszcze parę własnych składników. Mam tylko wątpliwości co oznacza płaska łyżeczka a łyżeczka :)
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2015, 20:33 przez Anubis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
1300
Posty: 1308
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2015, 20:27

Płaska łyżeczka to zawartość mieści się w jej "środku" + może być trochę więcej.
Łyżeczka to więcej niż mieści się w jej "środku" (2, 2,5 x wiecej niż mieści się w jej "środku".
Ja tak to rozumuje :-)
K.
Obrazek


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » środa, 1 kwie 2015, 22:11

Właśnie popijam Martini Bianco, porównuję zapach i smak do "ryżowca" zapach jest prawie identyczny, nuta smakowa podobna jedynie brakuje goryczki która jest wyczuwalna w Martini, kiedyś dodawałem piołunu, fajnie było by ten przepis troszkę poprawić o składnik dający goryczkowaty posmak jak w oryginale.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3448
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: lesgo58 » czwartek, 2 kwie 2015, 06:26

Trochę historii i prawdopodobny skład Vermouth'u:
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14733

A tutaj przepis (sprawdzony i smaczny) na wykonanie vermutu w naszych warunkach.
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8121

A te przepisy podaję za Cieślakiem, tylko, że te nie mają nic wspólnego z winem ryżowym, ale w niczym nie przeszkadza, aby do macerowania mieszanek takowe wino wykorzystać,:

Mieszanka 1
1.Piołun alpejski (ziele) 12,5g
2.Kłącze tataraku 5,0g
3.Korzeń fiołka 3,0g
4.Korzeń arcydzięgla 4,0g
5.Majeranek 2,5g
6.Kolendra 2,5g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 1,5g

Mieszanka II
1.Piołun alpejski (ziele) 12,0g
2.Skórka pomarańczowa (z niewielkiej pomarańczy) 12,0g
3.Ziele drapacza lekarskiego 12,0g,
4.Liście mięty pieprzowej 6,0g
5.Korzeń arcydzięgla 2,0g
6.Cynamon 8,0g
7.Gałka muszkatołowa 6,0g
8.Goryczka (korzeń) 5,0g

Mieszanka III
1.Piołun alpejski (ziele) 15,0g
2.Tysiącznik 5,0g
3.Jałowiec 2,0g
4.Goryczka (korzeń) 2,0g
5.Ziele drapacza lekarskiego 2,0g
6.Cynamon 4,0g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 2,0g
9.Imbir 1,0g
10.Kłącze tataraku 1,0g
11.Skórka cytrynowa 1,0g
12.Skórka pomarańczowa 5,0g

Surowiec rozdrabnia się i zalewa mocnym winem (np. jabłkowym) lub wódką 45% w ilości 0,5-0,7 l. Mieszankę maceruje się 10-20 dni mieszając od czasu do czasu. Następnie filtruje się. Wystarcza ona na 10-20 l. wina w zależności od tego czy Vermouth ma byc bardziej aromatyczny i gorzki (typ francuski), mniej gorzki i słodki (typ włoski) czy łagodny o słabej goryczy (typ jugosłowiański). W mieszankach zasadniczym składnikiem jest piołun (Artemisia absinthium) , dlatego też najlepsze są mieszanki włoskie do których bierze się aromatyczne odmiany piołunu alpejskiego (Artemisia maritima lub Artemisia pontiaca).
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


szaman0
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2015, 17:26
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: szaman0 » czwartek, 2 kwie 2015, 17:33

clementino pisze:Witam, jako że jestem nowy na forum (zalogowałem sie głównie po to aby dowiedzieć sie wszystkiego o destylacji) ale wino domowe wytwarzam od około 5 lat jak każdy uczyłem sie na własnych błędach i doświadczeniu chciałbym sie podzielić przepisem który przez te pare lat sprawdził mi się bardzo dobrze i wino jest naprawdę bardzo ciekawe podam przepis na balon 54 litry a więc:

- 8 kg ryżu długoziarnistego
- 1200 g rodzynek
- 200 g suszonych fig
- sok wycisknięty z 5 cytyn
- sok wycisknięty z 4 pomarańczy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 laski Waniliowe
- 1 paczka przyprawy Kurkumy (np. Kamis)
- 12 kg cukru (8+4)
- 42-44 l wody (używałem oligoceńskiej surowej)
- drożdze Fermicru LS2

Wino wyszło 17% bardzo dobrze i szybko sie klarowało, jest w bardzo ładnym złocistym kolorze wyraziste i raczej słodkie. Serdecznie polecam;)


Orientuje się ktoś z Państwa jak obchodzić się z figami w takim nastawie?


Jurra
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 17 lis 2016, 21:35
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Jurra » wtorek, 3 sty 2017, 23:34

Ostatnio nastawiłem winko ryżowe w 5l butelce po wodzie, wrzuciłem do niej 4torebki ryżu długoziarnistego porządnie wypłukane, kilogram cukru, 4,5litra wody (co okazało się przesadą, bo trochę wyrosło i do rurki mi wlazło) sparzone rodzynki tak na oko, sok z połowy cytryny ii dużej mandarynki, i przyprawy tylko już nie pamiętam ile czego, ale ziele angielskie, pieprz kolorowy, piołun, tymianek, majeranek, świeżą bazylię, troszkę mięty, korzeń arcydzięgla, kłącze tataraku, rozmaryn, gałkę muszkatołową, trochę cynamonu i goździka, imbir suszony, kminek, szałwię, i liść laurowy. No i bayanusy g995 + pożywka. Teraz pozostało już tylko czekać :D


Jurra
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 17 lis 2016, 21:35
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Jurra » piątek, 7 kwie 2017, 01:29

Winko stało około 3 miesiące, wyszło bardzo dobre. Myślę, że trochę przesadziłem z gorzkimi przyprawami, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo, ma ciekawy aromat, w smaku trochę podobne do wytrawnego martini, szykuje się na kolejną partie, tylko w większej skali. Teraz trzeba jedynie czekać aż fermentator się zwolni :D


Wróć do „Wina różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości