Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Jurra
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 17 lis 2016, 21:35
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Jurra » wtorek, 3 sty 2017, 23:34

Ostatnio nastawiłem winko ryżowe w 5l butelce po wodzie, wrzuciłem do niej 4torebki ryżu długoziarnistego porządnie wypłukane, kilogram cukru, 4,5litra wody (co okazało się przesadą, bo trochę wyrosło i do rurki mi wlazło) sparzone rodzynki tak na oko, sok z połowy cytryny ii dużej mandarynki, i przyprawy tylko już nie pamiętam ile czego, ale ziele angielskie, pieprz kolorowy, piołun, tymianek, majeranek, świeżą bazylię, troszkę mięty, korzeń arcydzięgla, kłącze tataraku, rozmaryn, gałkę muszkatołową, trochę cynamonu i goździka, imbir suszony, kminek, szałwię, i liść laurowy. No i bayanusy g995 + pożywka. Teraz pozostało już tylko czekać :D


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Jurra
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 17 lis 2016, 21:35
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Jurra » piątek, 7 kwie 2017, 01:29

Winko stało około 3 miesiące, wyszło bardzo dobre. Myślę, że trochę przesadziłem z gorzkimi przyprawami, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo, ma ciekawy aromat, w smaku trochę podobne do wytrawnego martini, szykuje się na kolejną partie, tylko w większej skali. Teraz trzeba jedynie czekać aż fermentator się zwolni :D


INTseed
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: INTseed » sobota, 16 wrz 2017, 14:00

Kupuj drugi ;)
Czy ryż długoziarnisty może być obojętnie jaki czy jakiś specjalny gatunek?


damianf
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: damianf » sobota, 16 wrz 2017, 20:46

bez większego znaczenia

Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 17:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: grzesieksz7 » piątek, 13 paź 2017, 20:52

Witam, po raz drugi postanowiłem zrobić wino z tego przepisu:
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/112/105/

Mam dwa pytanka. Nie będzie mnie za często w kraju, w przepisie pisze, że po 6 tygodniach trzeba zlać, czy jeśli zleje po ok 4-5 miesiącach stanie się coś złego? Temperatura powinna wynosić powyżej 20 stopni, w pomieszczeniu gdzie ono miało miejsce będzie 10-15 stopni, wystarczy?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

Awatar użytkownika

orzeszek87
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: orzeszek87 » piątek, 13 paź 2017, 21:31

Po zakończeniu fermentacji wino trzeba zlać znad osadu jak najszybciej. Na pewno nie po 6 miesiącach. Temperatura lekko za mała. Poczytaj bedziesz wiedział wiecej.
Ps
Wino według Skrzycha robiłem, super przepis na wermut.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości