Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

wojs40
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: wojs40 » piątek, 4 kwie 2014, 17:48

Znalazłem taki oto przepis:

- 6 cieniutko ostruganych skórek z cytryny/bez spodniej białej, gąbczastej warstwy/
- spirytus 96% - 0,6 l
- woda - 0,9 l
- cukier - 350 g

Do szklanego naczynia włożyć skórki, zalać je alkoholem, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać iprzecedzić. Następnie sporządzić syrop z wody i cukru. Połączyć syrop z alkoholem, wlać do butelek i odstawić na minimum 4 tygodnie. Po tym czasie trunek nadaje się do spożycia. Na zdrowie.

Ps. Bardzo podobną nalewkę można zrobić z wykorzystaniem skórki z pomarańczy /z 4 szt/. :czytaj:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: lupus1978 » niedziela, 1 cze 2014, 17:38

Ja ostatnio zrobiłem cytrynówkę szybką.
Robi się ją bardzo szybko a efekt jest wg. mnie bardzo dobry.
Przepis brzmi tak:
Składniki:

1. 3 cytryny
2. 0,5 litra wódki
3. 200gramów cukru

Z dobrze umytych cytryn ścinamy skórkę i mieszamy z cukrem.
Następnie do małego garnka wlewamy alkoholi i wsypujemy wcześniej przyrządzony cukier.
Na naprawdę bardzo małym ogniu podgrzewamy i jednoczenie mieszamy. Mieszamy do momentu rozpuszczeni cukru.
W chwili gdy cukier się już rozpuści wyłączamy gaz (pamiętajmy płyn nie może się zagotować pod żadnym pozorem) i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie filtrujemy i do butelek. Po dobie nalewka jest już gotowa.


http://www.mojanalewka.pl/showthread.php?tid=223

Wczoraj odstała 24 h i po spróbowaniu stwierdziłem, że ta nalewka wchodzi na stałe do listy moich ulubionych.

Ktoś z Was robił coś takiego?

L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

Awatar użytkownika

Takeda
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 06:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Takeda » poniedziałek, 2 cze 2014, 22:22

Nalewka bym tego nie nazwał. Cytrynówka to u mnie stały element do picia/napicia ;)

0,5l sprytu
4-5 cytryn (w zależności jakie)
cukier szklanka i trochę (także w zależności jaka słodycz nas interesuje)
woda 0,5-0,6l

Cytryny obieramy cienko (bez białego bo daje gorycz) i uzyskane skórki zalewamy spirytusem na jakieś 2h. Sok z cytryn wyciskamy i cedzimy. Wodę gotujemy z cukrem na standardowy syrop cukrowy, Następnie wszystko łączymy (tzn syrop, sok z cytryn i spirytus zlany znad skórek) Jak dla mnie to minimum musi stać 2 dni na przegryzienie, optymalnie 2 tygodnie lub dłużej.
Jak dla mnie nalewka to to nie jest, tylko jeden ze sposobów rozrabiania spirytusu.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » środa, 4 cze 2014, 15:58

Ja skórki z cytryn trzymam max 10-12 godzin. Wychodzi pysznie. Reszta podobnie jak u Ciebie, z tym, że skórkę ścieram na drobnej tarce.

Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Załączniki
Cytrynówka

Postautor: forbik » piątek, 6 cze 2014, 08:20

Witajcie.

Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.

Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.

Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » piątek, 6 cze 2014, 12:13

Niestety, jest to wada wszystkiego co pyszne :D

Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: forbik » czwartek, 26 cze 2014, 21:38

Jak ja lubię wpatrywać się w takie obrazki... mogę tak patrzeć, patrzeć i patrzeć...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » piątek, 27 cze 2014, 00:38

A jeszcza jak dadzą popróbować.....mhmmm...;D

Awatar użytkownika

gary1966
250
Posty: 281
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gary1966 » piątek, 27 cze 2014, 06:52

Serwus, też przymierzam się do cytrynówki, lecz u mnie ten trunek po dłuższym leżakowaniu traci na wartości, czuć jakby stęchliznę. Może to kwestia użytych cytryn, w tym roku spróbuję z Lidla, mówią że BIO, zawsze na początku jest pyszna, no chyba, że to trunek krótkodystansowy :?:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gr000by » piątek, 27 cze 2014, 07:09

Wszystko zależy od cytryn. Dobre "bio" cytryny były w tym roku dwukrotnie na promocji w Carrefourze za śmieszne pieniądze. W Biedronce też można trafić na takie, ale trzeba mieć szczęście. Cytryny powinny być miękkie (nie zepsute, dojrzałe) już w sklepie, a i tak jeszcze zostawiam je na kilka dni z jabłkami - jeszcze trochę dochodzą i łagodnieją w smaku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: forbik » piątek, 27 cze 2014, 19:47

Witam.

Ja cytryny kupuję w Kauflandzie. Chyba 3.80 zł za 0.5 kg. pochodzenie Hiszpania (przynajmniej tak jest napisane). Skórka gładka i cienka, ładnie się obiera. Cytryny małe, nieprzerośnięte. Nie za twarde, ani za miękkie. Drugi raz robię na nich cytrynówkę.

Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » piątek, 27 cze 2014, 19:55

Gary
Sparzyłeś cytrynki?

Awatar użytkownika

gary1966
250
Posty: 281
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gary1966 » piątek, 27 cze 2014, 20:15

@Pretender, ...BA...
Ostatnio robiłem coś takiego:
1 l 96%
1 l rumu
1 l miodu
1 l soku z cytryny
Trunek ma trzy miesiące, zostało 1,5 l na razie nie czuję negatywnych posmaków " stęchlizny ".
Nie jest to stricte cytrynówka, ale wielbicielom rumu i cytryn polecam :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Pretender » piątek, 27 cze 2014, 21:16

Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?

Awatar użytkownika

gary1966
250
Posty: 281
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: gary1966 » piątek, 27 cze 2014, 21:42

Pretender pisze:Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?


Raz nawet pomiąłem ten etap, po 10 miesiącach kiedy sobie o niej (cytrynówce) przypomniałem, znowu to samo - zapach stęchlizny, nie dominujący, ale psujący zabawę :piwo: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Calyx » sobota, 28 cze 2014, 23:31

Ostatnio wpadł mi w ręce przepis, który wypróbowałem i oczywiście polecam. 6 cytryn pokłutych wykałaczką, sporo dziurek trzeba zrobić. Przekłute cytryny wrzuca się do gara z 3 - 4 litrami wody i gotuje tak długo, aż cytryny jak pierogi wypłyną na wierzch. Uzyskaną "zupę" używa się do rozbebłania ze spirytem do ok. 40%. Trunek bardzo zacny z lekką goryczką. Wg mnie wymaga lekkiego doprawienia cukrem. Cytrynówkę można przecedzić przez filtr od kawy, będzie wtedy klarowna.

Pozdrawiam cytrynowo
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Takeda
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 06:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Takeda » środa, 2 lip 2014, 21:17

@gary1966 mi się nie trafił problem z zapachem lub smakiem, jednak jeśli masz kłopoty ze stęchlizna spasteryzuj sok z cytryn przed użyciem i będzie na 100% git, znajomy tak zawsze robi bo parę razy już przytrafił mu się taki zonk, jest to tylko wina cytryn, z którymi najwyraźniej było coś nie tak, ale co i od czego to zależy to nie mam pojęcia.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"


przemek-bialy
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 12 gru 2015, 08:43
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: przemek-bialy » niedziela, 21 lut 2016, 11:16

Ja w podobny sposób robię mandarynkówkę a na powstałą goryczkę też jest sposób-dodaję miód.Wychodzi naprawdę rewelacja.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: jozzek666 » poniedziałek, 3 kwie 2017, 08:22

Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To koniec jest układów, czas na zacier!
Aktualna wersja programu na Windows - AlkoCalc v0.8 - http://bit.ly/2qmPtUx
Aktualna wersja programu na Androida - AlkoCalc Mobile v0.1 - http://bit.ly/2os8HIf

Awatar użytkownika

sargas
200
Posty: 219
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: sargas » piątek, 5 maja 2017, 23:20

Mam podobny przepis spróbuje z miodem jak piszesz ale że z 8 cytryn otrzymujesz 700 ml soku to jakieś mutanty muszą być ja więcej jak 400 ml nigdy nie pozyskałem. Co do przegryzania to myślę że po 24h jest gotowa do spożycia nie zauważyłem żeby była jakaś lepsza po tygodniu.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości