Restart nie wystartowal

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Allbin
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 1 kwie 2017, 09:31

Post autor: Allbin »

Zrobiłem restart 2 dni temu i winko nie wystartowało. Jaki może być tego powód?
Winko ryżowo - herbaciane, na burzliwej chodziło 4 tygodnie po zlaniu na cicha chodzilo jeszcze tydzien i ustalo calkowicie. zrobilem restart iz bylo za slodkie 17blg.
Dalem drozdze bayamus 13g. Namnozone zaprzyjaznione z % i 13g pozywki dolalem 3 l wody do swiezego winka 25l. [color]
Temperatura zmienna 18-21°C
Nie mam pomyslu co teraz z tym zrobic?
Czy mozliwe jest ze jeszcze wystartuje?
Jak nie wystartuje, zrobic jeszcze raz restart? Czy juz raczej nic to nie da?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: radius »

My, też cię witamy 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: Doody »

Jak 4 tygodnie było burzliwej fermentacji to od jakiej wartości Blg zacząłeś? Jak fermentacja jest widoczna "gołym okiem" czyli wydziela się dużo CO2, słychać szum w naczyniu itp. to zwykle po maksymalnie 2 tygodniach nie ma śladu po cukrze (jeżeli startujemy z poziomu około 22Blg) Jeżeli zostało Ci 17 to albo zacząłeś z kosmicznie wysokiego Blg i moc alkoholu już zabiła drożdże i raczej restartu nie będzie, albo fermentacja tak naprawdę jeszcze nie ruszyła.
Pozdrawiam
Darek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: gadaka »

@Allbin - witamy :)
Napisz ile blg było na początku i czy przy restarcie było na pewno 17 blg - może to jakiś czeski błąd...
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: kmarian »

I ja się dołączę do powitań. Siemanko Kolego Allbin.
Moja rada to daj to na rurki. Takie jakie jest, pić się nie da. Odwaru nie wylewaj, tylko zaszczep drożdżami i pozwól temu przefermentować.
Coś podobnego u mnie kończy fermentować, wino jabłkowe było baaaaardzo słodkie. Odwar miał jeszcze 9 blg. :twisted:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: Doody »

Jeżeli startowe Blg było wysokie to sposób kmariana jest dobry. Sam też kiedyś miałeś śliwkę, która zeszła do 7Blg, a ja zamiast odpuścić dosłodziłem do 10-ciu :angry:
Ale jak puściłem na rurki to okazało się że nastaw miał powyżej 13 % i całkiem fajna śliwowica wyszła. Do dundru dosypełem cukru do 22Blg i po fermentacji puściłem z pełną rektyfikacją na spirytus. Spiryt po mimo swoich 96% z hakiem nadal miał charakter śliwkowy ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: inblue »

Z opisanej sytuacji wynika, że jest to tzw. syndrom pierwszego kwietnia.
Jeśli opisana w wątku sytuacja będzie się utrzymywać proszę o bardziej szczegółowe informacje dotyczące problematycznego nastawu,
a zwłaszcza o:
- podanie składu nastawu,
- wysokości lotu Brudnicy mniszki tuż po wschodzie słońca,
- średnią temperaturową kawy serwowaną w tutejszym regionie w przeliczeniu na hPa,
- Footprint Calculator.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Restart nie wystartowal

Post autor: radius »

inblue pisze: wysokości lotu Brudnicy mniszki tuż po wschodzie słońca,
Cholera a ja myślałem do tej pory, że wystarczy podać tempo przemieszczania się Świdrzyka dwuzębnego po mokrym asfalcie :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”