Granatówka z borówką i miętą

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
zuzaty
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 25 mar 2017, 18:58

Post autor: zuzaty »

Dzień dobry,
rozpoczynam właśnie przygodę z nalewkami (w zasadzie z robieniem, bo to picie mnie do tego skłoniło).

Przechodząc do konkretów - nabyłem dziś drogą kupna:

- 2 dojrzałe granaty
- małą paczkę borówki amerykańskiej
- krzak mięty
- cukier trzcinowy
- 0,2l spirytus 96%
- 0,2l żytniówki 40%
- 1l białego wina (dla praktycznej i ładnej butelki)

Jak tylko zakończę konsumpcję wina mam zamiar przygotować swoją pierwszą nalewkę. Obecnie planuję:
1. Wsypać cukru
2. Umieścić liście mięty
3. Dodać nasiona grantu
4. Dodać borówki
5. Całość zalać wódką i spirytusem

I teraz pytanie - czy wyeliminować cukier z pierwszej fazy? Czy całość powinna kisić się w alkoholu 2-3 dni bez cukru?

Pozdrawiam!
promocja
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Granatówka z borówką i miętą

Post autor: masterpaw2 »

Witaj, zalej sobie wszystko alko i niech się maceruje, ale nie dwa trzy dni, tylko przynajmniej ze dwa trzy tygodnie. Potem dodaj do smaku cukru w postaci syropu (woda+cukier, najlepiej zagotować)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”