Mętny Pogon

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Wczoraj i dziś robię moją drugą serię pędzenia.
Kiedy psota zbliża się do 40% i zaczyna lecieć ok 40% odbieram mętny pogon a do tego pływają na nim jakby tłuste plamki.
Wczoraj pędziłem 20l nastawi i właśnie tak się stało, dziś kolejne 20 i znów to samo.
Dodam, że jakiś miesiąc temu robiłem taki sam nastaw i pędziłem po 20l i pogon do 20% leciał krystaliczny.
Zrobiłem nastaw 60l ok 50l wody 14 kg cukru 2x T Vodka star.
Jedyne różnice w nastawie to Wcześniej był cukier Diamand teraz Słodka Łyżeczka, wcześniej samo klarowało się ok tygodnia, po zlaniu znad osadu klarowanie bentonitem stało jeszcze z tydzień. Teraz po skończeniu pracy stało ok 3-4 dni potem przelałem sklarowałem wystawiłem na dwór i już na drugi dzień pobrałem pierwsze 20L
Wiecie co mogło się stać, że pogon leci mętny i czy mogło mieć na to wpływ krótsze klarowanie ?
Sprzęt, operator ten sam.
promocja
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Mętny Pogon

Post autor: panta_rei »

Nastaw, nastawowi nierówny, najwidoczniej w tym dzisiejszym masz więcej fuzli.
Pozdrawiam, Sławomir

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Mętny Pogon

Post autor: silvio2007 »

Nie ma się czym stresować, tak jak napisał panta_rei to nawet każdy dzień jest inny i nie podobny do innych.
Zdrówko

grabtom86
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:42
Podziękował: 2 razy
Re: Mętny Pogon

Post autor: grabtom86 »

A dajecie panowie ten mętny pogon do kolejnego gotowania?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7332
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mętny Pogon

Post autor: radius »

Z pogonów można jeszcze duuużo dobroci odzyskać. Trzeba tylko uzbierać odpowiednią ilość i przepuścić przez maszynę tak, jakby był to nastaw - 2 razy z cięciem frakcji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Mętny Pogon

Post autor: Doody »

Mętność pogonu wynika z obecności alkoholu amylowego. Przy pierwszym odpędzie, zwłaszcza owocówek i zbożówek, prawie zawsze pod koniec procesu, gdy moc destylatu spada poniżej 40%, pojawia się zmętnienie. Podczas drugiego gotowania zwykle odbieramy serce do mocy 50% czyli około 94,3 stopnia na głowicy. Można jeszcze trochę "wyciągnąć" z surówki przykręcając delikatnie zawór odbioru (mówię o destylacji prostej z głowicą typu aabtratek) tak aby spowodować minimalny refluks. Wtedy możemy jeszcze odbierać przez chwilę dobry produkt. Ja nie odbieram zazwyczaj destylatu powyżej 96 stopni na kegu. Wtedy alkohol amylowy zostaje w zbiorniku.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”