Calvados z kupnego soku Tymbark

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mshpl
30
Posty: 33
Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:17
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: mshpl »

Witam, czy ktoś próbował robić taki wynalazek? W tesco jest teraz fajny myk i można kupić sok jabłkowy tymbark w cenie 1,71 / litr. Zamówiłem 48 litrów (wyjdzie 82zł). Odbiór mam dokonać jutro.

Do tego czasu chciałbym się dowiedzieć - czy takie coś ma rację bytu? W składzie jest niby tylko 100%sok jabłkowy. Czy myślicie że to gra warta świeczki?

Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: JanOkowita »

To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Zbynek80 »

U mnie w okolicy właśnie taka tłocznia soków jest i się zastanawiałem czy aby na wino tego nie kupić, bo rozumiem, że na wino takie soki jak najbardziej się nadają ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: JanOkowita »

Jak najbardziej się nadają, można fajnie skomponować smak. Do tego kolejno dobre drożdże + środek klarujący + stoper fermentacji i do butelek!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
mshpl
30
Posty: 33
Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:17
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: mshpl »

JanOkowita pisze:To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.
To jakim prawem piszą sok 100%.

Chyba i tak w myśl eksperymentu kupię i popełnię tego oszukanego calvadosa. Zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnie soków tłoczonych - często w Auchan są same worki 5L za 9,99zł. U sadowników jest przeważnie cena 2,5 - 3 zł/litr.

Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Zbynek80 »

JanOkowita pisze:Jak najbardziej się nadają, można fajnie skomponować smak. Do tego kolejno dobre drożdże + środek klarujący + stoper fermentacji i do butelek!
Zostawiłbym na samoistne klarowanie a co do stopera to co dokładnie masz na myśli ? Bo wcześniej sypałem pirosiarczyn i dosładzałem.
Zadzwoniłem tam i ceny jabłkowego to 11,45zł za 3L i 16,7zł za 5L wiśniowy podobnie, a soki mają z naprawdę różnych owoców. I tak teraz się zastanawiam na co ja tyle wiśni na mroziłem aby teraz się bawić w domowe wyciskanie.
Więc na czerwone wino wiśnie mam, ale myślę o soku jabłkowym na jakieś białe.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: rastro »

Problem z sokami z koncentratu jest taki że są one w dużej mierze pozbawione aromatu, sporo tego ucieka na etapie zagęszczania soku. Pomijam już kwestię z jakiej jakości jabłek pozyskiwany jest taki sok :). Akurat czasem widuję co tam do "Hor..." jest podrzucane w sezonie kiedy zajmują się tłoczeniem soku.

Zresztą jeżeli chodzi o aromat to wystarczy porównać sok z kartonu z kranikiem a ten z koncentratu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: JanOkowita »

@mshpl - 100% dlatego, że jest tam tylko sok z jabłek (nie ma innego, np. z marchewek)

@Zbynek80 - jeśli masz chłodne pomieszczenie do klarowania to się sklaruje grawitacyjnie. A stoper fermentacji zawiera pirosiarczyn potasu (do ubicia drożdży) oraz sorbat potasowy (do konserwacji wina).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: SpirolStill »

Zeszłej wiosny zrobiłem nastaw z soku jabłkowego Hortex na drożdżach aktywnych, chyba Fermiwin, dosłodzony tak, żeby uzyskać ok. 18%. Przedestylowałem go na pot-stillu razem z osadem. Wyszedł trochę piekący, a smak jabłek nie był bardzo wyczuwalny, ale i tak lepszy, niż cukrówka na drożdżach gorzelnianych przepędzona na tym samym sprzęcie. Poza tym nie zdążył za bardzo dojrzeć ;)
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: jozzek666 »

Kup sobie lepiej sok z tłoczni. Ja dzisiaj zamawiałem 50 l z odmian słodkich i wyszło 12 zł za 5l + wysyłka w dwóch paczkach za 30zł, czyli wyszło mnie 150 zł za wszystko. Wychodzi 3 zeta za litr, a calvadosik powinien wyjść o niebo lepiej niż z tymbarków z zagęszczonego soku.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

2rek67
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 21:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: 2rek67 »

A możesz wrzucić link gdzie kupiłeś ?

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: gadaka »

Również proszę o link:)
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: jozzek666 »

O sorry 13 zeta https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... dNRkZ.html

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: mariusz19029 »

Warto też śledzić promocje w Lidlu. Normalnie mają za około 11 zł 3 l soku, ale ostatnio była promocja i 5 l było w cenie około 12 zł o ile dobrze pamiętam, a do tego odchodzą koszty przesyłki.

użytkownik usunięty
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: użytkownik usunięty »

Z sokami w workach sprawa nie jest prosta. Soki są tłoczone i jest ogromny problem z klarowaniem. Na wino średnio. Zrobiłem kilka wersji i słabo. Natomiast kupiłem sokowirówke Prlowską za grosze i trójniaczek wyszedł świetny i dobrze się sklarował. Dodam, że to moje doświadczenie po wielu próbach. Siarczynów i środków klarujących nie używam.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Doody »

Ale na Calvadosa nadają się ;) Wypróbowane!
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: mariusz19029 »

Robiłeś prawdziwego calvadosa bez dodatku wody i cukru, czy coś dodawales? Jeżeli na samym soku i bez dodatku cukru to niestety strasznie drogo wychodzi nawet z tych kupnych soków...

Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Doody »

Dodaję cukru. Do 40l soku dodaję około 6-7kg cukru w dwóch ratach i do tego tyle wody aby mieć 50l. Sok kupuję po 3 zł/l bezpośrednio od sadownika. Smak calvadosu jest ok. Gdy robię z jabłek, destylat ma więcej aromatu, ale filtrowanie nastawu przed gotowaniem (nie mam płaszcza wodnego) męczy mnie już trochę ;)
Pozdrawiam
Darek

2rek67
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 21:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: 2rek67 »

Ja wraz wraz z dwoma hobbistami kupiliśmy beczkę 200l soku jabłkowego z tłoczni za 200 zł.Jutro będziemy nastawiać , zobaczymy co z tego wyjdzie .
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Doody »

Jeżeli sok tylko wyciskany, to cena rewelacyjna. Sam bym kupił całą beczkę ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: kolpaw »

Robiłem calvados z soku z tłoczni, kupiłem 60 litrów za bodajże 100zl, poprosiłem żeby nie pasteryzowali i taki soczek zaszczepiłem drożdżami do cydru. Potem destylacja dwukrotna i dodanie płatków dębowych, pierwsze kilka tygodni jabłko było super intensywne w zapachu lecz po pół roku zmieniło się w typowe brandy z bardziej owocowym niż jabłkowym aromatem. Ogólnie trunek fajny lecz mało wydajny proces.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: SpirolStill »

Wczoraj destylowałem dość stary (sprzed paru miesięcy) nastaw z soku jabłkowego, cukru i kilku jabłek (pokrojonych na drobne kawałki). Kiedy kapał pogon (pod koniec, nie czuć było alkoholu), miał on dobry, kwaśny smak (nie ocet) - wcześniej mi się to nie zdarzało. Po wystudzeniu i otwarciu garnka okazało się, że to, co w nim zostało, smakuje tak samo. Czy powinienem dzisiaj jeszcze odpędzić więcej tej frakcji i zmieszać ją z pozostałym produktem?
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: redhot »

W Auchan w Poznaniu (Komorniki) jest promocja na sok tłoczony, 5l za niespełna 10zł. Warto? Przerabiał ktoś? Chciałbym popróbować jakichś owocówek, więc to chyba najwygodniejsza opcja.

Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: Doody »

Cena wygląda zachęcająco. Jeżeli to sok tylko tłoczony i pasteryzowany to się nadaje. Nawet jeżeli destylat nie jest tak aromatyczny jak z samych jabłek, jego smak nie odbiega znacząco od destylatów z owoców. Robię taki nastaw (z jabłek lub z samego soku) co około miesiąc (50l). Fermentuje drożdżami turbo fruit. Zawsze się udaje! ;)
Pozdrawiam
Darek

martilion
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 20:37
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: martilion »

Ja do tego soku z Auchan w Komornikach dwa lata temu starłem kilka jabłek ze skórkami i dodałem nieco cukru (sok zawiera ok. 10% cukru) - wyszedł fajny calvados - polecam.
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)

Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015

sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995

Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015

Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.

W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr

w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte

użytkownik usunięty
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: użytkownik usunięty »

mariusz19029 pisze: Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
To główny problem. Faktem jest też, że soki powstają że słodkich odmian głównie a mi wina miody wchodziły najlepsze z odmian typu szara reneta, antonowka a teraz ta nowsza Idared..sądzę że na calvadosa też to będzie miało podobny efekt.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: acurlydrug »

2rek67 pisze:Ja wraz wraz z dwoma hobbistami kupiliśmy beczkę 200l soku jabłkowego z tłoczni za 200 zł.Jutro będziemy nastawiać , zobaczymy co z tego wyjdzie .
I jakie rezultaty? Nadawał się?

2rek67
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 21:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

Post autor: 2rek67 »

Bardzo dobry trunek smakowo i dla nosa , już przerobiliśmy dwie kolejne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”