Witam Kolegów.
Czy któryś z Was, dezynfekował fermentory ozonatorem. Chodzi mi o fermentor (wiadro 30l) pod piwo, cydr, wino czy nastawy...
Pozdrawiam,
Mirek.
Dezynfekcja OZONATOREM
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Dezynfekcja OZONATOREM
Ja ozonowałem butle i beczki fermentacyjne. Wcześniej były umyte ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Wystarczy urządzenie o wydajności na poziomie 300mg/h. Czas emisji około kwadransa i minimum 30 - 45 minut trzymamy pojemnik zamknięty. Można też ozonować tor klimatyzacji i nadmuchy w samochodzie 10 - 15 minut na kanał. Ozon jest cięższy od powietrza. Nie należy go wdychać.