Prośba o ocenę sprzętu

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: robert26011988 »

Witam wszystkich :)

Jestem tu ponieważ poszukuję sprzętu zarówno do wysokoprocentowych trunków (95%) jak i słabszych smakowych (~50%).
Od roku z powodzeniem produkuję wina - zrobiłem około 20 nastawów (~300 L) i wszystkie na szczęście są udane :)

Czy poniższy sprzęcik z allegro spełni moje oczekiwania ? Czy może zaproponujecie coś lepszego w tej cenie ?
Sprzęcik z linku to mój górny limit finansowy więc może udałoby się taniej kupić coś dobrego ?

http://allegro.pl/abratek-destylator-ke ... ml#thumb/1
promocja

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

Sprzęt lepszy od poprzedniego, który wybrałeś a Producent sprawdzony.

Do produkcji spirytusu na pewno brakuje portu termometru na 10 półce, przydałby się też jakikolwiek wziernik abyś widział czy nastąpiło zalanie. Termometr tarczowy w kegu nie jest zbyt dokładny.

Warto również dopłacić za keg 50L oraz przydałby się obniżony odbiór boczny - najlepiej OLM albo chociażby zaślepione OVM...
Katalizator też warto mieć, przynajmniej na początku - później możesz go zasypać wypełnieniem z KO.

Nie zaszkodzi, a bardzo przyda się również spust z kega oraz dodatkowy wlew a także regulowane stopki do zbiornika jeśli nie będziesz ustawiał go na wypoziomowanej podłodze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 mar 2017, 23:16 przez gadaka, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Zbynek80 »

Technicznie poprawny prosty aabratek. Tylko jak wspomniane przydałby mu się termometr na tzw 10 półce i elektroniczny w kegu i podziałka na katalizator. Keg 50 i OLM to opcja ale dobra. Swoją drogą ciekawi mnie czemu taki konstruktor jak Franzmaster montuje termometry w głowicy zamiast na 10p i tarczowy w kegu.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

Mnie też to ciekawi - może takie jest zapotrzebowanie Klientów... Ale to wie pewnie tylko Franzmaster.

Jak by na to nie patrzeć to łatwiej (i taniej) teraz dopłacić 50zł do kega i ew kilkanaście/dziesiąt za mocniejszą grzałkę niż za jakiś czas sprzedać kega 30 i kupić 50....

Kolego @robert26011988 zanim klikniesz kup teraz zadzwoń i spróbuj ponegocjować ze Sprzedawcą:)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Czyli wychodni na to, że potrzebny mi jest sprzęt sporo droższy. A może zaproponujecie coś do smakówek co będę mógł rozbudować?

Czy może coś takiego bez kolumny z samym katalizatorem a kolumnę dokupić później?
http://allegro.pl/aabratek-destylator-e ... ml#thumb/1

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Panowie a może byście tak przeczytali do końca post autora i uwzględnili:
robert26011988 pisze: Sprzęcik z linku to mój górny limit finansowy więc może udałoby się taniej kupić coś dobrego ?
- termometr na 10 półce - jak najbardziej popieram - przeniesienie z głowicy na kolumnę na pewno nie będzie problemem, więc to może nawet bez kosztów da się zmienić. Mocniejsza grzałka - też nie ma problemu - tylko warto pierwsze się zastanowić czy instalacja to wytrzyma - sam miałem 3x2kW w 30-tce i mogę z czystym sumieniem polecić jak ktoś ma dostępne 3 fazy.
Ale... każda kolejna propozycja/porada powoduje przekroczenie budżetu. A teraz się zastanówcie czy przy średnicy 63,5mm, grzałkach bez regulatora(czyli albo pełna moc albo 2kW) jest sens montować wziernik przy wypełnieniu zmywakowym? Kolejny pomysł OLM :klaszcze: - przy wypełnieniu zmywakami :respect: - SERIO? Może pierwsze warto zainwestować w podstawę czyli np. ten większy zbiornik/spust ze zbiornika, żeby nie musieć dźwigać albo podział kolumny na wypełnienie miedziane.

Panowie doradzający krytykujecie termometry tarczowe w zbiornikach - spoko: tylko jakie sami posiadacie?
W jaki sposób montowane: czy termometr jest na stałe przy zbiorniku czy na zbiorniku jest tylko sonda, a termometr leży luzem(dynda sobie gdzieś) albo jest ona podpięta do jakiegoś wielokanałowego i wszystko macie na 1 wyświetlaczu?
Kolejna sprawa sam port w zbiorniku - otwarty(sonda bezpośrednio w cieczy, a może w parach) czy zaślepiony i tylko wsuwacie do niego sondę w której nie daj Boże sobie luźno lata i nie dolega idealnie do ścianek(o pastę termo przewodzącą nawet nie odważe się zapytać w takim wypadku, bo przecież każdy w takim przypadku ją ma...)?
Czy potrzebna jest wam w zbiornikach dokładność do 1/10 albo 1/100 stopnia? I najważniejsze - czy jeśli macie te termometry elektroniczne to czy pokazują wam one idealnie na koniec procesu 100 stopni, gdy w zbiorniku zostanie teoretycznie sama woda czy aby tak było musieliście wykonać ich kalibrację(albo jej nie wykonaliście)?
Polecam przeglądnąć oferty innych polecanych konstruktorów jak montują termometry w zbiornikach, gdy nie są one podpięte do termometru wielokanałowego/sterownika - zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego termometru oraz miejsce i sposób montażu. Może wtedy okaże się dlaczego jest to rozwiązane w taki, a nie inny sposób - albo po prostu zadzwońcie i zapytajcie któregoś z konstruktorów czemu montuje taki termometr w tym miejscu, a nie tak jak według was powinno to być zrobione.
P.S. Przepraszam, że tak przydługo, ale może skłoni to niektórych do przemyśleń...

dibi
100
Posty: 102
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: dibi »

Największa wada termometru tarczowego w beczce to brak możliwości ustawienia alarmu.
Wiadomo, że do pewnej temperatury procesu nie trzeba prawie w ogóle nadzorować. Żeby nie przegapić tego momentu, najlepiej jest ustawić alarm. Kalibracja termometru, a nawet przyleganie do ścianek gilzy (byle powtarzalne), nie mają z tym nic wspólnego, bo każdy określi tą temperaturę sam, natomiast rozdzielczość lepsza niż 1 stopień na pewno by się przydała.
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Zbynek80 »

Jam mam termometr zbiorczy, a w kegu mam sondę w długim zamkniętym porcie i dolega ona dobrze do dna, i już bez pasty. Do 100 nigdy nie ciągnę ale wskazuje dobrze.
Po prostu taki termometr jest dokładniejszy niż te tablicowe, a to chyba ważne szczególnie pod koniec procesu.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Panowie podrzućcie link o OVM i OLM bo nie mogę znaleźć konkretnych informacji na ten temat a szukam już drugi wieczór. Gdzie są jakieś schematy i opis jak to działa i z czym się to je ? Sorry ale dla mnie ułożenie tematów na tej stronie jest zagmatwane. Nie widzę nigdzie działu w którym można by poczytać od a do z o wszystkich technologiach produkcji i je porównać. Jesteście na tym forum długo więc pewnie moment znajdziecie takie tematy/opisy technologi.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Proszę: http://alkohole-domowe.com/forum/topic8997.html i http://alkohole-domowe.com/forum/olm-cz ... 10393.html.
A w następnej kolejności zaglądnij do tematów z toplisty: http://alkohole-domowe.com/forum/toplist?mode=topic np. bufora, bo z tamtego tematu na pewno zaraz zostaniesz skierowany tam :D.
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: tacim »

Kolego może troszkę z boku, lecz bardzo ważne - jeżeli masz zamiar kupić tam gdzie dałeś link to zwróć uwagę , że są raty 0% i można pomyśleć o czymś lepszym. Nie będę dublował wpisów kolegów jak dla mnie najważniejsze (a sam się uczę )
1) 10 półka termometr
2) nie musisz mieć wziernika wystarczy rurka sylikonowa - franz będzie wiedział o co chodzi
3) keg 50L -często jest w tej samej cenie
4) obniżony odbiór - nawet przy pierwszym psoceniu wiele wybacza.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

Kolego @aronia
Ja również się uczę i z pokorą przyjmuję co napisałeś o termometrze tarczowym :)

Natomiast autor nie pisał nic na temat wysokości pomieszczenia ani możliwości późniejszych przeróbek we własnym zakresie, więc wyszedłem z założenia że lepiej teraz zainwestować np w odejście na OVM i kiedyś dokupić sprężynki oraz chłodnicę niż później kombinować jak/gdzie wspawać nypel. Głowica jest na złączu SMS, więc zamiast OVM w przyszłości mógłby dokupić kawałek rury z OLM i buforem nad nim ze sprężynek. Ale by uniknąć przeróbek posiadanej kolumny przy zakupie powinien wybrać odpowiednią jej długość. Franzmaster w tej samej cenie oferuje kolumnę od 190 do 250 cm.
Oczywiście miałem na myśli "wizjer" z rurki silikonowej.

Sprzęt za te pieniądze wg mnie powinien posłużyć długo, dlatego uważam, że warto dozbierać (lub wziąć na raty) i wybrać sprzęt, który nie będzie wymagał przeróbek innych niż wyjęcie zmywaków i wsypanie sprężynek albo dokręcenie modułu z OLM czy miedzią....

Mam nadzieję, że za wiele nie zamieszałem...

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: forma »

Jak walec ruszy,to już się nie zatrzyma,tak było z każdym z nas,dlatego zmywaków bym nawet nie rozważał,wstrzymał się dozbierał do 2 tys.i wtedy zaatakował... to moja propozycja...
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: janik »

@gadaka,nie bież kolumny z OVM,lecz z modułem OLM,lepsza jakość ,ten producent również robi ten wariant. Zaoszczędzisz kilka stów więc do przodu.... :odlot:

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

@janik, swoją kolumnę z OLM już posiadam, Kolega robert26011988 ma niezbyt duży budżet więc zaproponowałem możliwość dorobienia w przyszłości jakiegokolwiek OOB...

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

gadaka a jaki termometr Ty posiadasz w zbiorniku, bo widzę, że nie do końca zrozumiałeś intencję mojego wpisu. Z ostatnich doświadczeń mogę powiedzieć, że odpowiednio umieszczony termometr tablicowy dał mi więcej informacji niż źle umieszczona sonda DS i nie wymagał kalibracji na którą podobnie jak na pomiar za każdym razem prędkości odbioru nie mam chęci.
forma - rozumiem podejście, że z doświadczeniem i ilością informacji jakie posiadamy od razu chcemy doradzić jak najlepszy sprzęt... Ale jak mnie znajomy pyta co mu mogę polecić ze sprzętu to ja go pierwsze pytam o budżet i mówię co w tym zakresie może oczekiwać... A jak on mi podaje swoje oczekiwania(bufor, sterownik, sprężynki itp) i najlepiej, żeby to się zrobiło samo, a ma na to XXXX zł(za mało) to mu mówię wprost, że to się nie da i może kombinować sam, ale wcale go to nie wyjdzie wiele taniej, ani nie będzie lepiej zrobione - po prostu pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

janik pisze:@gadaka,nie bież kolumny z OVM,lecz z modułem OLM,lepsza jakość ,ten producent również robi ten wariant. Zaoszczędzisz kilka stów więc do przodu.... :odlot:
Ja się nie znam jednak na tym forum przeczytałem, że OVM daje lepszy produkt. Proszę o wyjaśnienie bo nie wiem już co lepsze.
Źródło: http://alkohole-domowe.com/forum/olm-cz ... 10393.html

A swoją drogą chyba odłożę zakup do momentu aż zaznajomię się z tematem wystarczająco żeby podjąć świadomy wybór a co ważniejsze jak dozbieram kasy na lepszy sprzęt ponieważ nie lubię kupować czegoś z czego nie będę do końca zadowolony.

Tak samo miałem ze sprzętem audio - startowałem z budżetem 1500 zł a skończyłem na zakupie za 5500 zł. Jednak w tym przypadku takie kwoty nie wchodzą w grę :)

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

robert26011988 pisze: Ja się nie znam jednak na tym forum przeczytałem, że OVM daje lepszy produkt. Proszę o wyjaśnienie bo nie wiem już co lepsze.
Źródło: http://alkohole-domowe.com/forum/olm-cz ... 10393.html
Tekst pochodzi z 2014 roku, teraz większość uważa, że OLM daje lepszy produkt, do tego do OLMu nie potrzebujesz dodatkowej chłodnicy.
robert26011988 pisze: A swoją drogą chyba odłożę zakup do momentu aż zaznajomię się z tematem wystarczająco żeby podjąć świadomy wybór a co ważniejsze jak dozbieram kasy na lepszy sprzęt ponieważ nie lubię kupować czegoś z czego nie będę do końca zadowolony.
Popieram w 100% :)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Jeśli dobrze rozumiem to co czytam na forum to chłopskim językiem dla takiego amatora jak ja:

LM (Liquid management) - Jest to odbiór destylatu a raczej chyba rektyfikatu na szczycie kolumny w fazie ciekłej i jest trochę zanieczyszczony przez frakcje lekkie. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu (1/4 do 3/4). Jakość produktu na poziomie VM. Prostsza budowa niż VM.

OLM ( *obniżony* Liquid management) - Jest to odbiór w fazie ciekłej na wysokości 10-tej półki z "jeziorka" dzięki czemu ma mniej zanieczyszczeń z frakcji lekkich, które odparowują z jeziorka a po drugie jest ich tam ogólnie mniej bo są lżejsze i są wyżej. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu. Jakość trunku na poziomie OVM.

VM (Volatile management) - mój domysł rozwinięcia skrótu - Jest to odbiór produktu ze szczytu kolumny w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Odbiór na szczycie kolumny powoduje większe zanieczyszczenie lekkimi frakcjami niż przy odbiorze obniżonym. Prosta budowa w kolumnie ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Korzyści względem LM chyba brak a musi być dodatkowa chłodnica.

OVM (*obniżony* Volatile management) - Jest to odbiór produktu z kolumny na wysokości 10-tej półki w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Ponieważ produkt jest odbierany niżej niż w VM ma mniej zanieczyszczeń ponieważ lżejsze frakcje są na szczycie kolumny. Prostsza budowa w kolumnie od OLM ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Jakość trunku porównywalna z OLM.

Aby odebrać smakówkę odkręcamy kolumnę i przykręcamy Głowicę (chłodnicę) do katalizatora i odbieramy z wyjścia LM. Jak mocno odkręcamy zawór ?

Czy da się odebrać smakowy trunek z założoną kolumną z wyjścia LM/OLM/VM/OVM odkręcając zawór na maksimum ?

Czy odpowiednio rozumiem powyższe technologie ?

Proszę o ocenę porównawczą smaku trunków z tych technologi w skali od 1 do 10 w odniesieniu do trunków uzyskanych metodą Pot-Still przez 2 krotną destylację. Pytam o to ponieważ dotychczas tylko takie trunki było mi dane pić. Ewentualnie proszę o ocenę opisową bo może taka będzie bardziej adekwatna.
Ostatnio zmieniony środa, 22 mar 2017, 00:10 przez robert26011988, łącznie zmieniany 2 razy.

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: forma »

Z tym OLM to pokiełbasiło Ci się.Spust-odbiór z jeziorka masz w LM.Tzw. 10 półka jest dużo niżej ,a OLM jest montowane jakieś 20 cm poniżej LM. popatrz na galerie destylatorów.Pierwsza sonda nad kotłem z reguły określa 10 półkę.Te półki są teoretyczne i lubią się rozciągać ale na początek nie skupiaj sie na tym tylko czytaj,wszystko masz jak na tacy.......
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

Spójrz na to zdjęcie zapożyczone od Kuli: http://stalowkasklep.pl/images/KA-60P31_1.JPG
Patrząc od kega masz: katalizator, port temometru na 10 półce, zaworek od OLM (ten z eltrozaworem) oraz zaworek LM.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Czyli poprawiając się wygląda to tak ?

LM (Liquid management) - Jest to odbiór destylatu a raczej chyba rektyfikatu na szczycie kolumny w fazie ciekłej z "jeziorka" i jest trochę zanieczyszczony przez frakcje lekkie. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu (1/4 do 3/4). Jakość produktu na poziomie VM. Prostsza budowa niż VM.

OLM ( *obniżony* Liquid management) - Jest to odbiór w fazie ciekłej na wysokości 20 cm pod LM/VM z "jeziorka" dzięki czemu ma mniej zanieczyszczeń z frakcji lekkich, które odparowują z jeziorka a po drugie jest ich tam ogólnie mniej bo są lżejsze i są wyżej. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu. Jakość trunku na poziomie OVM.

VM (Volatile management) - mój domysł rozwinięcia skrótu - Jest to odbiór produktu ze szczytu kolumny w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Odbiór na szczycie kolumny powoduje większe zanieczyszczenie lekkimi frakcjami niż przy odbiorze obniżonym. Prosta budowa w kolumnie ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Korzyści względem LM chyba brak a musi być dodatkowa chłodnica.

OVM (*obniżony* Volatile management) - Jest to odbiór produktu z kolumny na wysokości 20 cm pod VM/LM w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Ponieważ produkt jest odbierany niżej niż w VM ma mniej zanieczyszczeń ponieważ lżejsze frakcje są na szczycie kolumny. Prostsza budowa w kolumnie od OLM ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Jakość trunku porównywalna z OLM.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: herbata666 »

Po pierwsze jak do spirytusu to zamiast termometru w głowicy który jest zbędny, zamiana na termometr na 10 półce, dodatkowo zamiast termometru tarczowego, termometr taki sam jak na 10 półce (na pewno Jarek Ci zamieni po kosztach), reszta ok, wlać-grzać-destylować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Piotrek / herbta666 Ty również nie czytasz od początku:
robert26011988 pisze:Jestem tu ponieważ poszukuję sprzętu zarówno do wysokoprocentowych trunków (95%) jak i słabszych smakowych (~50%).
A co do rozwinięcia skrótów kolego robert26011988 to tutaj masz ciekawy temat: http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html który na pewno Ci co nieco wyjaśni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Tym zaworkiem LM można odbierać nie tylko rektyfikat ale przy pełnym otwarciu - destylat w trybie pot still. Aabratek to dość uniwersalne urządzenie ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Doody pisze:Tym zaworkiem LM można odbierać nie tylko rektyfikat ale przy pełnym otwarciu - destylat w trybie pot still. Aabratek to dość uniwersalne urządzenie ;)
Ale bez zdejmowania kolumny? I z pozostałych wyjść czyli olm, ovm, vm też idzie destylat smakowy przy pełnym otwarciu? I jak to wygląda smakowo w porównaniu do klasycznego pot still?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: herbata666 »

Zmęczenie materiału, tak to jest jak się pracuje do 3 w nocy, dzięki Pawle za spostrzeżenie, czyli dokładnie tak jak mówisz do smakówek musi być term. na głowicy.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Musi albo i nie :D Sam wolę jak jest i nie trzeba schładzać i mierzyć % tylko rzut oka na wykres rybki i wszystko wiadomo :D ale jak ma być tanio to zawsze można kierować się tylko organoleptyką lub alkoholomierzem(ale przy LM konieczne schładzanie)przy smakówkach i termometr w głowicy niepotrzebny.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Czyli musi być kolumna do smakówek czy nie bo nikt nie odpowiedział jednoznacznie ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Doody pisze:Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
A wiesz może jaki jest smak takiego destylatu (jednokrotna destylacja) w porównaniu do destylatu ze zwykłego pot stilla (dwukrotna destylacja) ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Destylację w trybie pot still na aabratku również przeprowadzamy co najmniej dwukrotnie dwukrotnie. Pierwszy raz można sobie pozwolić na odpęd wszystkiego jak leci bez podziału na frakcje. Drugi raz długo stabilizujemy kolumnę, odbieramy przedgon (kropelkowo) przy działającym refluksie, następnie gdy destylat wg nas jest już ok, otwieramy zaworek na maksa i odbieramy destylat do mocy około 50%. Ja odbieram do temperatury 94,3 na głowicy. Jaki ma smak? Destylat smakowy zawsze musi dojrzeć (moim zdaniem) i bezpośrednio po uzyskaniu jest taki sobie a czasami (jak w przypadku whisky) niepijalny. Dopiero dojrzewanie (starzenie) ze szczapami dębowymi w szkle lub (lepiej) w beczce dębowej daje szlachetniejszy trunek.
Pozdrawiam
Darek

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: marcek10 »

Destylujesz z wypełnieniem czy raczej na pustej rurze?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Pretender »

A tutaj nie zgodzę się z kolegą. Nie jestem zwolennikiem zbytniego oczyszczania, ja gonie tylko raz. Powolny i dokładny odbiór przedgonu, niezbyt duża prędkość odbioru serca. Każdy sam powinien dojść do tego, ile razy goni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Ja destyluję na pełnej kolumnie. Też kiedyś destylowałem tylko raz, ale stwierdziłem, że przy pełnym pot stiilu przechodzi wystarczająca ilość aromatów i smaków podczas drugiej destylacji, a łagodność trunku, i jego o wiele szybsze "układanie się" podczas starzenia jest nieporównywalne z trunkami po pojedynczej destylacji. Może gdybym starzył trunki wiele lat zmieniłbym zdanie. Moje smakówki stoją na dębie zazwyczaj nie dłużej niż 6 miesięcy (za wyjątkiem kilku). Tak więc w moim przypadku destylacja podwójna jest obowiązkowa. ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 12:34 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: tacim »

Jak robisz cytynówki i inne wynalazki to wg mnie styka jeden raz.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

A czy z obniżonych odbiorów bocznych OVM/OLM też można odbierać smakówkę na pełnym otwarciu? O rektyfikacji już sporo wiem z poniższego tematu, ale brakuje mi wiedzy o smakówkach.
http://alkohole-domowe.com/forum/post80990.html#p80990
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: tacim »

Nie wiem jak samkówki, ale na aabratku przy cukrówce jak za mocno odkręcisz zawór i będzie za szybki odbiór to moja kolumna zaczyna szaleć. Jak przeczytasz art Lesgo gdzie jest wszystko krok po kroku to odbiór jest średnio na 1/4 mocy .
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html całośc wydaję się dośc obszerna lecz jak zrobisz wydruk i zanaczysz 5 -6 najwazniejszysz rzeczy to możesz atakować temat.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Ten temat już czytałem o czym pisałem wyżej. Jednak brakuje mi wiedzy o produkcji smakówek na aabratku... Może podrzuci ktoś podobny temat do powyższego tylko o smakówkach?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Robercie,
Wszystko zostało już napisane, nawet w tym temacie. Przeczytaj jeszcze raz ten temat, pisze wszystko o smakówkach na aabratku.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”