Witam podaję recepturę na piwko kwaśne, inaczej sour ale.
-Słód weyermann Pale Ale 5 kg
-Słód weyermann Pilzneński 1 kg
-Chmiel Columbus 30g
-Kultura starterowa lacto (https://sklep.serowar.pl/pl/p/PG-kultur ... kterie/118)
-Drożdże Fermentis US-05
Zacieranie:
-Słody wrzucone do wody o temp 71C
-Temperatura ustali się na ok. 64C, 60min
-72C, 10min
-Mashout 78C.
Wysładzanie:
-Wysładzanie wodą ok. 78C aż do uzyskania ok 30l brzeczki o ekstrakcie 12-13 blg.
Kettle Souring:
-Schłodzenie brzeczki do ok 40C
-Dodanie ok 5g kultury starterowej
-Utrzymywanie temperatury w garnku w granicach 35-40C ok. 36h. (ja wrzuciłem grzałkę akwariową ustawioną na 36C, opatuliłem gar kurtkami i postawiłem przy grzejniku). Po 36h brzeczka bardzo fajnie zakwaszona.
Gotowanie(60min):
-30 min dodane 15g chmielu Columbus
-50 min dodanie 15g chmielu Columbus
-Uzyskałem ok. 27l brzeczki o ekstrakcie 14blg, którą schłodziłem do temp. 20C.
-Dodałem wcześniej uwodnione drożdże.
-Fermentacja ruszyła po ok 8h.
-Fermentacja burzliwa 8 dni.
-Fermentacja cicha 7 dni.
-Butelkowane z użyciem 200g cukru w temperaturze 18C, co przekłada się na poziom około 2.8 nasycenia co2.
Piwo kwaśne - Sour Ale
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: