Dekstroza - czy warto ?
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Czym to się różni czy tylko nazwą tytułową i to tak naprawdę jest zwykła glukoza ?
https://www.olx.pl/oferta/glukoza-dekstroza-krystaliczna-worki-25-kg-fv-tona-1000-kg-CID619-IDg1UVz.html
Cena 2300 netto za tonę plus wysyłka wydaje się okazyjna.
Co sądzicie ?
https://www.olx.pl/oferta/glukoza-dekstroza-krystaliczna-worki-25-kg-fv-tona-1000-kg-CID619-IDg1UVz.html
Cena 2300 netto za tonę plus wysyłka wydaje się okazyjna.
Co sądzicie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Ta glukoza otrzymywana jest ze skrobi kukurydzianej, w Polsce najcześciej dostępna jest glukoza ze skrobi ziemniaczanej. Sprzedaż bez fvat/paragonu raczej odpada zważywszy na fakt, że sprzedażą zajmuje się przedsiębiorstwo a nie osoba prywatna, cena nawet z podatkiem świetna, ja kupuje obecnie glukozę w cenie 3,20zł za kilogram
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
No to spora różnica. Czyli zostając przy tej tonie glukozy bym miał powiedzmy 400 litrów spirytusu z niej a z tony sacharozy 600 litrów spirytusu. Czyli jak za sacharozę w normalnej cenie płaci się 3 zł to za glukozę powinno się płacić 2 zł i by była ta sama ekonomiczność.
Kolejna sprawa że niby z glukozy smaczniejszy spirytus. Więc może i się jakoś opłaca jednak ją kupić ?
Sam już nie wiem.
Kolejna sprawa że niby z glukozy smaczniejszy spirytus. Więc może i się jakoś opłaca jednak ją kupić ?
Sam już nie wiem.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
http://alkohole-domowe.com/forum/post75432.html#p75432
Poczytaj tutaj:jurek1978 pisze: No i glukoza jest mniej wydajna podobno. Ile spirytusu wyciągasz z 1 kg glukozy Dave ?
http://alkohole-domowe.com/forum/post75432.html#p75432
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
No i wg. eksperymentu Lesgo58 aż tak drastycznej różnicy między wydajnością glukozy a sacharozy nie ma powiedzmy 0,5 L spirytusu z 1 kg glukozy a 0,6 L spirytusu z 1 kg sacharozy.
Ja przeważnie z 26 kg sacharozy wyciągam 14,5 - 15,00 litra MAX spirytusu. Więc taki spadek wydajności jeszcze byłbym w stanie zaakceptować.
Dziękuję.
Ja przeważnie z 26 kg sacharozy wyciągam 14,5 - 15,00 litra MAX spirytusu. Więc taki spadek wydajności jeszcze byłbym w stanie zaakceptować.
Dziękuję.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Przy prawidłowo i dokładnie przeprowadzonym procesie, uzyskałem taką samą różnicę.
Potwierdzamjurek1978 pisze:wg. eksperymentu Lesgo58 aż tak drastycznej różnicy między wydajnością glukozy a sacharozy nie ma powiedzmy 0,5 L spirytusu z 1 kg glukozy a 0,6 L spirytusu z 1 kg sacharozy.
Przy prawidłowo i dokładnie przeprowadzonym procesie, uzyskałem taką samą różnicę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Ja tam się podzielę z jednym kolegą miejscowym weźmie pół tony ja drugie pół tony i już załatwione. Moim zdaniem w rozsyłkę tego nie ma się co bawić. Chyba że tak jak piszę ktoś blisko mieszka i przy okazji autem podjeżdża do kolegi odbiera powiedzmy 200 chociaż kg i jest git.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Koledzy, czy to dobra oferta?
http://allegro.pl/glukoza-dekstroza-25- ... 58931.html
Wychodzi 2,72 zł za 1 kg. Co ciekawe, kurier w cenie 12 zł nawet za 25 worków
Chyba wezmę ze dwa "opakowania".
http://allegro.pl/glukoza-dekstroza-25- ... 58931.html
Wychodzi 2,72 zł za 1 kg. Co ciekawe, kurier w cenie 12 zł nawet za 25 worków
Chyba wezmę ze dwa "opakowania".
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Glukoza dojechała, produkt made in China, pierwszy nastaw uszykowany: 12 kg słodkości, 35 litrów wody i Alcotec Pure 48. Druga porcja w takich samych proporcja tylko z grzybkami Moskva. O efektach, wrażeniach i wydajności za kilka tygodni.
Jeszcze słów kilka o opakowaniu. Glukoza jest w foliowym worku, dość mocnym. Ten worek zaś włożony jest w drugi, od wewnątrz jest plecionka jak w worku jutowym, z wierzchu zaś mocny papier. Plecionka przyklejona do papieru. Moim zdaniem nie ma żadnych obaw o rozerwanie w transporcie i ewentualne zamoknięcie gdyby leżało na deszczu. Worek ze zdjęcia aukcji którą podlinkowałem wcześniej nie jest tym który otrzymałem.
Jeszcze słów kilka o opakowaniu. Glukoza jest w foliowym worku, dość mocnym. Ten worek zaś włożony jest w drugi, od wewnątrz jest plecionka jak w worku jutowym, z wierzchu zaś mocny papier. Plecionka przyklejona do papieru. Moim zdaniem nie ma żadnych obaw o rozerwanie w transporcie i ewentualne zamoknięcie gdyby leżało na deszczu. Worek ze zdjęcia aukcji którą podlinkowałem wcześniej nie jest tym który otrzymałem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 cze 2017, 11:26 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Z tym miałem duży problem. Jako, że dzieliłem worek na dwie beczki, to najpierw wsypałem glukozę, a potem zacząłem ją zalewać. Po wlaniu 5 litrów wody poszedłem po następną porcję. W tym czasie z glukozy zrobiła się skała!!! Wlałem więc całą resztę wody i poczekałem aż zacznie się sama "zmiękczać". Czas zrobił swoje, ale namieszałem się długo, bo jakieś 3 godziny co 15 minut. Bez wątpienia nastaw jest napowietrzony maksymalnie
Drugą beczkę mam zamiar najpierw napełnić wodą i wsypać glukozę stale mieszając. Powinno być lepiej.
Edycja
Druga beczka napełniona wodą i dopiero wsypywana glukoza przy jednoczesnym mieszaniu. Rozpuszczanie natychmiastowe.
Nasypałem 12 kg glukozy do 30 litrów wody o temperaturze 23*C. Po wymieszaniu spadek temperatury o jakieś 5*C!
Trzeba było dolać 5 litrów gorącej, by Moskwiczanie mieli komfortowo
Drugą beczkę mam zamiar najpierw napełnić wodą i wsypać glukozę stale mieszając. Powinno być lepiej.
Edycja
Druga beczka napełniona wodą i dopiero wsypywana glukoza przy jednoczesnym mieszaniu. Rozpuszczanie natychmiastowe.
Nasypałem 12 kg glukozy do 30 litrów wody o temperaturze 23*C. Po wymieszaniu spadek temperatury o jakieś 5*C!
Trzeba było dolać 5 litrów gorącej, by Moskwiczanie mieli komfortowo
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 cze 2017, 09:52 przez psotamt, łącznie zmieniany 2 razy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.