Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Skończyłem właśnie lekturę książki Maciej Brzozowskiego "WŁOSI - życie to teatr" i pod koniec natknąłem się na smak i zapach wychwalany przez autora - czyli kawę espresso lub americana ze skrobią ziemniaczną podawaną w Caffe San`t Eustachio w Rzymie. Niestety przepisu nie ma, przekopałem googla i nie znalazłem.
Czy ktoś może spotkał się z taką kawą? Autor twierdzi, że smak jest powalający i niezapomniany.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Post autor: rastro »

Brzmi to jak kisiel o smaku kawy :) Tak myślę że że skrobia raczej jest dość neutralna w smaku i zapachu, do tego aromatyczna kawa expresso i nic innego mi do głowy nie przychodzi.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Post autor: robert4you »

http://www.santeustachioilcaffe.com/mat ... alita.html

Jakoś nie widać. Napisałem emila (co prawda po angielsku) zobaczymy co odpiszą.
************************************************************************

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Post autor: wawaldek11 »

Nie jestem znawcą ani nawet konsumentem kawy , ale może pojawił się błąd w tłumaczeniu i chodzi o syrop skrobiowy. Chociaż samą skrobię jako zagęstnik też biorę pod uwagę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Post autor: JanOkowita »

Po włosku skrobia opisana jako: fecola di patate
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kawa espresso ze skrobią ziemniaczaną

Post autor: lesgo58 »

Znam tę kafejkę. Jedną z jej specjalności jest La mousse:
http://www.santeustachioilcaffe.com/mat ... alita.html
La mousse.JPG
W ciągu piętnastoletniego pobytu w Rzymie miałem okazję zjeść jeden raz tę specjalność. Myślałem (było w początkowych latach mojego pobytu gdy dopiero poznawałem produkty włoskie) że jest to pewna forma budyniu. Niewiele się pomyliłem. Bardzo podobne. Jednak o niebo lepsze. Jest podawane jako deser zrobiony na bazie skrobii kukurydzianej tzw. maizena.. I oczywiście może towarzyszyć kawie. Jednak we Włoszech nie praktykuje się picia espresso z czymkolwiek. Co najwyżej jako dodatek stosuje się kilka kropel alkoholu (grappa, sanbuca itp) albo kilka kropel mleka dla espresso macchiato. Dlatego dziwi mnie wyznanie autora o poczęstunku w postaci espresso ze skrobią. Chociaz biorąc pod uwagę jego narodowość prawdopodobnie skorzystał z kawy americano (kawa ta została wymyślona specjalnie przez Włochów pod żołnierzy amerykańskich. Rodowity Włoch nigdy nie tknie tego typu kawy) i do tego skosztował La mousse.
Poniżej przepis na mus po włosku, :
http://www.buonissimo.org/lericette/431 ... refresh_ce
Jesli będzie taka potrzeba mogę przetłumaczyć. Język włoski nie jest mi obcym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”