Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

mardok
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mardok » poniedziałek, 24 paź 2016, 06:41

Dziękuję koledzy, poszło wczoraj na rurki. Cukru raczej za dużo nie było, a co do zbyt słabego napowietrzenia, to rozumiem, że w dundrze tlenu nie ma, ani też w wodzie z rozpuszczonym cukrem, czy napowietrzać jakoś dodatkowo?
Pozdrawiam
Mariusz
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

rottweiler
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 19:44
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: rottweiler » poniedziałek, 24 paź 2016, 22:03

Otrzymałem od rolnika 22kg suszonej kukurydzy, niestety nie ma on śrutownika, czy mogę to zmielić w maszynce do mięsa na sitku z dużymi otworami?
Czy do pierwszej fermentacji ŁKZWJ można użyć dundru z pierwszego pędzenia owocówki?

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 362
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » wtorek, 25 paź 2016, 07:01

Kolego mardok, ja napowietrzam blenderem. Krótko i skutecznie. Lepiej napowietrzyć poza pojemnikiem ze śrutą, potem wlać do śruty już napowietrzone. Można napowietrzać poprzez mieszanie lub przelewanie (taki mały wodospad).
Blg początkowe, nie więcej niż 23.

Kolego rottweiler.
Co do mielenia w maszynce do mięsa to nie wiem. Koledzy pisali, że można ale ja jakoś czarno to widzę. Jeżeli są rolnicy, mają jakieś zwierzęta, to i któryś na pewno ma jakiś śrutownik. Trzeba poszukać.
Jeśli chodzi o dunder z owocówek - kiedyś, i to nie tak dawno któryś z kolegów (chyba kolega gr000by) pisał o ciekawym efekcie zastosowania dundru z owocówki do zacieru zbożowego. Właśnie u mnie fermentuje "ŁKZWJ" z dundrem po winie z jabłek. Na wynik muszę zaczekać.


mardok
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: mardok » środa, 26 paź 2016, 12:47

Dziękuję kmarian, a powiedz mi jeszcze czy jeśli użyję nieśrutowanego ziarna tylko dam całe, to efekt będzie gorszy? Ja użyłem, pół na pól śrutowane z nieśrutowanym, całe ziarna gotowałem do zmiękczenia, zrobiłem to celowo, ale czy dobrze?
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

Awatar użytkownika

rottweiler
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 19:44
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: rottweiler » czwartek, 27 paź 2016, 12:41

czy dunder z nastawu owocowego można przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. kilka dni zanim nastawię ten właściwy zacier z kukurydzy?

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 362
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » czwartek, 27 paź 2016, 14:41

Stosowałem kukurydzę śrutowaną. Wynik pozytywny.
Nie wiem jak to będzie w Twoim przypadku. Nigdy nie stosowałem całej kukurydzy i nie gotowałem. Nie wiem czy zrobiłeś źle, sprawdzisz i podzielisz się spostrzeżeniami.

@rottweiler - przy zachowaniu higieny spokojnie można. Niektórzy przechowują dunder kilka miesięcy.

Awatar użytkownika

rottweiler
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 19:44
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: rottweiler » niedziela, 30 paź 2016, 10:04

Zmieliłem kukurydze przy pomocy maszynki Zelmer 550W do mielenia mięsa, na grubym sicie bez nożyka, jednak grozi to spaleniem silnika, mocno się nagrzewa, a proces mielenia jest powolny. Mniejsze ziarna nie zostały rozłupane. Kukurydza jest zanieczyszczona troche plewami i kurzem czy wziąść ją sparzyć przed wsypaniem do ferentatora? Do butli 5l. weszło 3,6kg, zastanawiam się czy nie lepiej byłoby namoczyć ziarno przed mieleniem.
received_782148455256938.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 362
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » niedziela, 30 paź 2016, 10:39

Zanieczyszczoną kukurydzę należałoby przewiać i/lub wypłukać.
Namoczoną, lżej by pewnikiem było przemielić, choć pewny tego nie jestem. :twisted:
Pierwsze zalanie śruty dokonuję syropem cukrowym o temperaturze około 70 - 80°C, w ilości 5 litrów syropu na 3,5 kg kukurydzy. Wrzątek krochmalił by zawartą w śrucie mąkę kukurydzianą.
Zalanie gorącym płynem śruty przynajmniej trochę ją sterylizuje - działanie pozytywne.


tomektz
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: tomektz » niedziela, 30 paź 2016, 21:29

Panowie
Przewertowałem cały temat, i bardzo się napaliłem na zrobienie ŁKZWJ, ale nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji jak postępować podczas pędzenia na aabratku. Jedni piszą aby pierwszy pęd od zera do 20 %, drudzy żeby ciąć frakcje już przy pierwszym pędzeniu, czym się kierować?, czy temp w kolumnie? czy mocą destylatu? jaką moc dać na grzałki, piszecie też o trzecim pędzeniu, ( czy warto?) mam taki mętlik w głowie. Bardzo bym prosił kogoś bardziej doświadczonego w takich sprawach żeby wyłożył jak chłopu na miedzy krok po kroku
Pozdrawiam i z góry dziękuje
kolumna z podziałem
keg 50 grzałki 2 x 1.5 i jedna 2 kw

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 362
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » poniedziałek, 31 paź 2016, 13:03

Trudno znaleźć jeden konkretny i uniwersalny sposób.
Każdy z kolegów i koleżanek robi po swojemu i na różnych sprzętach. Destylują jeden, dwa lub nawet trzy razy.

Ja to robię jednorazowo na ZP i odbieram moc około 85%. Raczej staram się utrzymać około 90% ale nie zawsze to wychodzi, bo automatyka to ja. Termometrów do tego nie używam. Zawsze odbieram przedgon w ilości 100 - 200 ml. Destylat poniżej 60% odbieram do końca i dodaję do następnego grzania.
ŁKZWJ jak i owocówki destyluję korzystając z wypełnienia miedzianego około 50 cm w rurze z KO. Zbiornik 15 litrów, grzany gazem około 1,4 kW.

Powtórzę, że to jest mój sposób na ŁKZWJ. Z wyników jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam i życzę zadowolenia z produktu finalnego.


tomektz
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: tomektz » poniedziałek, 31 paź 2016, 13:29

I to jest właśnie to o czym pisałem część kolegów jest już na innym levelu i niektóre sprawy są im tak oczywiste.
"Ja to robię jednorazowo na ZP i odbieram moc około 85%". ZP ? jak by tam było jeszcze T czyli ZPT to bym wiedział że chodzi o Zajęcia Praktyczno Techniczne.
"odbieram moc ok 85%" a już na pierwszych stronach tego tematu jest napisane że odbierać poniżej 80 %.
Widzę że jak sam kilka razy nie spieprzę (albo nie) to się nie nauczę.
Ale widać tak musi być
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

kmarian
350
Posty: 362
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » poniedziałek, 31 paź 2016, 19:37

Witaj tomektz. :)
Masz rację. :twisted:
ZP - zimne palce lub zimny palec, inaczej CM - ja mam krótką spiralę u góry rury. Odbiór par ze szczytu kolumny skierowane do chłodnicy. Przeczytaj ten wątek cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html?hilit=trzy%20gracje#p24144, i oglądnij załącznik 3gracje.pdf na pierwszej stronie.

Na kolumnie CM (ZP), można uzyskać produkt ponad 90%, dzięki możliwości zastosowania refluksu.
Na pot-stillu (destylacja prosta - metoda garnkowa) trudno osiągnąć wysoki procent destylatu. Zastosowanie ZP już to umożliwia. Wcześniej mając tylko garnek uszczelniany ciastem i chłodnicę destylowałem 2 a nawet 3 razy by uzyskać średnio około 90%.
Wiem co pisano i co inni robią, niektórzy nawet odrobinę pogonów dodają do serca w celu uzyskania pożądanego przez siebie smaku.
W poprzednim poście napisałem jak robię to ja, i sobie to chwalę. Produkt 90% (serce), rozcieńczony wodą w stosunku 50/50, leżakowany ze szczapami dębowymi średnio opiekanymi jest wg mnie bardzo dobry.
Spokojnie podchodź do tego hobby. Nic nie spieprzysz - zawsze można to drugi raz destylować. ;)
Pozdrawiam.


Soman
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 09:18
Krótko o sobie: Wolność i zdrowie przede wszystkim.
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Soman » środa, 4 sty 2017, 23:40

Panowie, jestem nowy w temacie whisky. Czytam temat z wielkim zainteresowaniem i oczywiście myślę o tym by zacząć zabawę, jednak im więcej czytam - tym większy (przyznam) mam mętlik w głowie odnośnie zacieru... Część przepisów mówi o tym by śruty i słody podgrzewać w celu uzyskania cukrów prostych. Część przepisów (np. HEAD WHISKEY lub KILL ME QUICK) w ogóle nie mówi o podgrzewaniu. Pogubiłem się też w tym kiedy używać enzymów, a kiedy nie koniecznie. Enzymy przerabiają to, co jest w słodzie na cukry proste? Czy jeśli mam słód (a nie zwykłe ziarno) to już nie muszę ich stosować? (Tak mi się wydaje że ludzie czasem piszą "słód" mając na myśli ziarno, albo odwrotnie).

Czy ktoś starszy i doświadczony mógłby opisać prostą, ale poprawną polszczyzną (bez skrótów myślowych) co się dzieje po kolei w przygotowaniu zacieru?

- Czy jeśli mamy słód jęczmienny to potrzebujemy enzymów?
- Kiedy podgrzewamy, a kiedy nie jest to konieczne i skąd to wynika? (Jak udają się te "proste" przepisy jak HEAD czy KILL ME QUICK?)
W przepisie na ŁKZWJ też nie ma mowy o podgzrwaniu...
- Czy enzymy zrobią cukier tylko ze słodu? Czy z ziarna też?
- Czemu zazwyczaj mowa o słodzie przenicznym a nie kukurydzianym?

Wybaczcie może banalne pytania - ale wciąż coś o tym pojawia się w temacie, tyle że fragmentarycznie i często nie jasno dla początkującego.

Awatar użytkownika

Kamal
1300
Posty: 1334
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Kamal » czwartek, 5 sty 2017, 05:38

1. Jeśli ten słód ma zdolności enzymatyczne. To nie potrzebujemy enzymów. Ponieważ są w słodzie. :-)
2.Jeśli chodzi o zaciery zawsze podgrzewamy, do odpowiednich temp. aby enzymy rozłożyły skrobie na cukry proste.
Wujo Jessi, to nastaw z kukurydzy. Tutaj alko masz z cukru, a smak z kukurydzy która jest w nastawie. Nic się nie zaciera, dlatego dodaje się cukier. ;-)
3. Enzymy z słodu, buteleczki, strzykawki rozłożą skrobie w ziarnie. Ale musisz zacierać w odpowiednich temp.
4. Pszeniczny jest tani i łatwo dostępny. Kukurydziany nie wiem czy wegule jest? Chyba, że samemu się zrobi. Więc lepiej użyć słodu/enzymów do rozłożenia kuku. :-)

Mała uwaga :-). Piszemy pszeniczny a nie przeniczny.
K.
Obrazek


michal278
1050
Posty: 1071
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: michal278 » czwartek, 5 sty 2017, 13:27

Zacierać możesz albo enzymami z butelki lub ziarnem słodowanym, w przypadku słodu tu masz sciągę http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Soman
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 09:18
Krótko o sobie: Wolność i zdrowie przede wszystkim.
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Soman » środa, 11 sty 2017, 01:06

Kamal pisze:... Tutaj alko masz z cukru, a smak z kukurydzy która jest w nastawie. Nic się nie zaciera, dlatego dodaje się cukier. ;-)

K.


Rozumiem. Dziękuję za czytelną odpowiedź.
Czy jeśli alkohol jest z cukru (drożdże zjadły cukier biały, wydaliły z niego "przetrawiony" alkohol) - to czy w ogóle destylat będzie
miał smak inny niż ze zwykłego cukru? Zakładam, że tak, bo inaczej cały ten temat chyba nie miałby miejsca...

...ale chyba jeśli nakarmimy drożdże cukrami uzyskanymi z ziaren w procesie zacierania - to alkohol "przetrawiony" z nich będzie
miał smak intensywniejszy niż w wyżej opisanym przypadku?

Czy to tylko moje spekulacje? Jak wyglądają Wasze doświadczenia z destylatami robionymi ze zbożówek bez zacierania i z zacieraniem?

Awatar użytkownika

Kamal
1300
Posty: 1334
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Kamal » środa, 11 sty 2017, 10:33

Tak destylat ma smak inny niż z cukru. Podczas fermentacji, kuku oddaje smak do nastawu.
Oczywiście, że z zacierania masz mocniejsze efekty smakowe, ponieważ nie dodajesz cukru. I alko tylko z zboża. :-)
K.
Obrazek


michal278
1050
Posty: 1071
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: michal278 » sobota, 14 sty 2017, 14:21

Ale też trzeba powiedzieć że z samego zboża mamy mniejszy uzysk alkoholu- max zacier ma 8%, gdy przy kukurydzy może dochodzić do 12%.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4562
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: radius » niedziela, 15 sty 2017, 09:55

Z moich doświadczeń z zacieraniem zbóż mogę powiedzieć, że zawartość cukrów w dobrze wykonanym zacierze, da nam ok. 15-16 blg, co przekłada się na ok. 10% wydajność alkoholową. Zdarzało się, w zależności od gatunku zboża, że zacier "dochodził" i do 18 blg, ale były to rzadkie przypadki ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Doody
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Doody » niedziela, 15 sty 2017, 20:49

Mnie udało się mieszankę słodów pilzneńskiego, pale ale i wędzonego dymem torfowym zatrzeć do 21 blg. Stosowałem jednak tylko 3l wody na 1 kg słodu. Ale z uzyskanego alkoholu wynikało, że zacier przefermentował do 10,5 - 11%. Być może zawartość dekstryn fałszuje nieco wyniki "cukrowe".
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość