Witam serdecznie
Czy ktoś robił takie wino? Mógłby się pochwalić swoimi spostrzeżeniami i wydać jakąś opinie?
Nie mogę nigdzie znaleźć ani przepisu ani opinii. Na świeżą tanine przepisy są, ale na suszoną już nie bardzo. Osobiście biorę pod uwagę albo przelicznik 0,35kg suszonej =1kg świeżej. Albo zastosuje się do przepisu z suszonej dzikiej róży.
Chyba że ktoś podsunie inny przepis?
Pozdrawiam
Wino z suszone tarniny
Re: Wino z suszone tarniny
Mój dziadek kiedyś robił winko z suszonej tarniny i było przepyszne Nie jestem pewna, czy zdradzi sekret, jak przygotować ten trunek, bo pilnie strzeże wszystkich swoich winiarskich tajemnic Jedyne co pamiętam, to to, że najpierw wysuszył świeże owoce za pomocą suszarki do grzybów, następnie wyciągnął pestki i dopiero zrobił nastaw. Niestety więcej szczegółów nie pamiętam, to było dość dawno.