Wino z suszone tarniny

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
3ddamix
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 21:33

Post autor: 3ddamix »

Witam serdecznie :)

Czy ktoś robił takie wino? Mógłby się pochwalić swoimi spostrzeżeniami i wydać jakąś opinie?

Nie mogę nigdzie znaleźć ani przepisu ani opinii. Na świeżą tanine przepisy są, ale na suszoną już nie bardzo. Osobiście biorę pod uwagę albo przelicznik 0,35kg suszonej =1kg świeżej. Albo zastosuje się do przepisu z suszonej dzikiej róży.

Chyba że ktoś podsunie inny przepis?

Pozdrawiam

nefere222
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 20 gru 2016, 13:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z suszone tarniny

Post autor: nefere222 »

Mój dziadek kiedyś robił winko z suszonej tarniny i było przepyszne :) Nie jestem pewna, czy zdradzi sekret, jak przygotować ten trunek, bo pilnie strzeże wszystkich swoich winiarskich tajemnic :D Jedyne co pamiętam, to to, że najpierw wysuszył świeże owoce za pomocą suszarki do grzybów, następnie wyciągnął pestki i dopiero zrobił nastaw. Niestety więcej szczegółów nie pamiętam, to było dość dawno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”