Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gajos0620
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 18:00

Post autor: gajos0620 »

Witam wszystkich na forum.

Czy próbował ktoś poprawiać smak podczas drugiego pędzenia? Ja spróbowałem i muszę się pochwalić, że wyszło bardzo dobre, a mianowicie dodałem 250g kawy do kega na 15l surówki.
Mam pytanie czy ktoś próbował tej techniki, jak tak to z jakimi produktami i z jakimi skutkami. Teraz chcę dodać orzechy wloskie, co wy na to?
Keg 30l kolumna 125 cm fi 48 i 4 zimne palce :punk:
promocja
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: klepa »

Hm, a gdyby tak... jałowca? Ciekawe, co by to wyszło? :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
gajos0620
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 18:00
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: gajos0620 »

Myślałem też o sliwkach suszonych, ale obawiam się że mogły by się przypalic. Co do jałowca myślę że z dodatkiem innych ziół mogło by wyjść coś bardzo aromatycznego.
Keg 30l kolumna 125 cm fi 48 i 4 zimne palce :punk:

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: marcek10 »

Poczytajcie jak zrobić np. Gin. A zobaczycie, że przez macerację ziół w alkoholu i ponowną destylację można tak właśnie robić wódki smakowe. :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: Pretender »

Hameryki panowie nie odkrywacie. Czytajcie uważnie forum.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: klepa »

Przepraszam, ta liczba mnoga to niby do kogo? :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: Pretender »

Pedros?.... nie... Gajos....
Ps
Zauważyłem uśmiech
Awatar użytkownika

Autor tematu
gajos0620
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 18:00
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: gajos0620 »

Wiem że Ameryki nie odkrywam, ale chodziło mi o wymianę doświadczeń czy ktoś już tak robil i jak tak to z jakimi produktami. Nie ukrywam że zaczynam przygodę z psota i lubię poeksperymentować. Chcemy dojść do perfekcji :respect:
Keg 30l kolumna 125 cm fi 48 i 4 zimne palce :punk:

richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: richb »

Ja eksperymentowałem z dodatkami tj:
liście mięty - max 1 gałązka świeżej mięty na 10l surówki - więcej za dużo czuć miętą i mięta pieprzowa dale lepszy rezultat
melisa - 2 gałązki na 10l
liście po listkówce - wszystko co było do zrobienia 2l listkówki poszło w gar wyszło cudo o smaku porzeczki ale przezroczyste
aronia ponalewkowa - jakieś 1,5kg na 10l, nie przypaliło się bo aronia pływa,ale można w koszyku do gotowania szparagów wstawić w gar i też będzie ok
generalnie na moje oko wszelkie ponalewkowe twarde owoce by się nadały

Pozdrawiam

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: W_TG »

-Pigwowiec/pigwa ponalewkowa - ale ze świeżą też by wyszło
-Tarnina ponalewkowa
-Borówka czarna (jagoda) ponalewkowa
-Rodzynki ponalewkowe
-Żurawina ponalewkowa
Te owoce destylowałem z dodatkiem dobrego spirytusu i wody.
np. 3-4 litry spirytusu +5-10 litrów wody +owoce ponalewkowe a było ich różnie 5-10 litrów
Gdy aromat był zbyt mocny rozcieńczałem wódką
Jako ze używałem dodatku spirytusu jako dodatek do kotła po prostu odpędzałem do momentu dobrego smaku
A resztę do "zera" (odzysk pozostałych% ) - zwłaszcza przy borówce pod koniec pojawiał się gorzki posmak.
Który destylat najlepszy? trudno mi powiedzieć każdy ma swój charakter
Ale chyba tarninka ma+, może dlatego ze miałem jej najmniej.
W latach 80 na prostym destylatorze do 2 pędzenia dodawałem (na oko): herbatę miętową2-3 torebki +skórki z 1/2 pomarańczy + ziele angielskie kruszone łyżeczka.
Jak wyjściowy bimberek był przedni to po 2 pędzeniu z zaprawką i przelaniu do flaszki po zachodniej wódce (jak się taka trafiła) z kilkoma kroplami karmelu wielu myślało ze to ORYGINAŁ :D
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Severus
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 12:32
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: Severus »

Do do drugiego pędzenia dodawałem pomarańcze jak się wąchało nie było nic czuć dopiero jak się wypiło był posmak delikatnej pomarańczy.
Awatar użytkownika

Friiq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 10:31
Podziękował: 9 razy
Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

Post autor: Friiq »

Te pomarańcze to całe?[WHITE SMILING FACE] i na pot stillu ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”