miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Zgaduję, że gościłeś na Wyspach Kanaryjskich? Ron Miel, czyli miodowy rum to jeden z najsłynniejszych produktów Kanarów, duma gorzelni Arehucas. Z tego co kojarzę to raczej nalewka miodowa na rumie i ja poszedłbym w tym kierunku. Zrobiłbym klasyczną miodówkę z przyprawami (skórką pomarańczy, gałką muszkatołową, wanilią), macerowaną w roztworze spirytusu i rumu.
-
Autor tematu - Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Dobrze zgadujesz, dokładnie chodzi mi o taki https://www.weinquelle.com/artikel/Ron_ ... 789_e.html masz jakieś propoprcje tych dodatków?
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Przepis pochodzi ze strony Pracownia Nalewek http://pracownianalewek.blogspot.com/20 ... dna-z.html
1 l spirytusu 96%
250 ml rumu
500 ml wrzątku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
suszona skórka z 1/4 pomarańczy
2 czubate łyżki kawy
Ja dodałbym jeszcze ze 2 goździki, pół laski wanilii, trochę suszonej figi, żeby bardziej przypominało oryginał. Kawę w zasadzie można wyrzucić, choć może dać fajny aromat.
1 l spirytusu 96%
250 ml rumu
500 ml wrzątku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
suszona skórka z 1/4 pomarańczy
2 czubate łyżki kawy
Ja dodałbym jeszcze ze 2 goździki, pół laski wanilii, trochę suszonej figi, żeby bardziej przypominało oryginał. Kawę w zasadzie można wyrzucić, choć może dać fajny aromat.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Pewnie o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek piszę - jeśli będziesz dodawał świeżą skórkę, to obieraj pomarańczę bardzo cienko. Skórka powinna być prawie przezroczysta, bez białej warstwy (albedo), które powoduje gorzknienie nalewek. Ewentualnie można dodać ekstrakt ze skórek i wódki (albo spirytusu wymieszanego pół na pół z wódką), którym można aromatyzować też inne nalewki albo wódki.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Ale skórki muszą być dobrze umyte.
Zygmunt to opisał.
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.
Zygmunt to opisał.
Niestety, to popularny błąd- nie należy sparzać cytrusów wrzątkiem! Wtedy konserwanty wnikają w skórkę głębiej i nie da się ich z niej zetrzeć. Wyłącznie woda z detergentem i szorowanie.
Jeżeli cytrusy są "z daleka", to najlepiej umyć je w wodzie kwaśnej (np. z kwaskiem cytrynowym), następnie alkalicznej (np. sodą oczyszczoną), a na końcu w czystej wodzie.
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.