Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: clapus »

Witam.
Robiłem zacier z 2kg ryżu, 4kg żyta, 12kg cukru (w 2 porcjach), 40 litrów wody, troche kwasku cytrynowego, skorek od pomaranczy, cytryny.
Dodałem drożdże winiarskie tokay, uniwersalne (do win mocnych) i po pewnym czasie drożdze aktywne. Początkowo zacier powolnie ruszał, po 5 dniach zaczęło ładnie fermentować. I po jakimś czasie dodałem drugą porcje cukru. Fermentowało, aż po 3 tygodniach zwolniło. I nic w tym by nie było dziwnego gdyby nie znajdowało się w nim jeszcze 140gr cukru na litr. Zacier ten zatrzymał się po 2 miesiącach i pozostało w nim 10 blg. Ostatni miesiąc opornie przerabiał z 14 do 10.
Wie ktoś co jest powodem zaprzestania pracy zacieru?
Jeśli nawet policzymy ile cukru było w sumie w zacierze to wychodzi nam:
12kg*0,7=8l.+
40 litrów wody. czyli 12kg/48l = 25blg, zostało 10blg czyli przerobiło 15.
Zacier ma w takim razie 8-8,5% i nawet nie opłaca się go gotować ;/ Bo nawet w zgrubnym gotowaniu na początku wartość alko nie przekroczy 50%?
Czy sądzicie inaczej, próbować?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Barbarzyńco! Chcesz zmarnować tyle zacnego spirytu??? ;)

Gotować warto, po drugiej jeździe otrzymasz ponad 5 litrów 70% wódy!!! Jeśli zacier nie śmierdzi octem, bądź zgnilizną, to rozpalaj pod kotłem i jazda! W czasie, jak się będzie zacier nagrzewał, podaj w poście temperaturę fermentacji, czy pożywka była dana i jak rozruch przebiegał (pierwsze 2 dni po dodaniu matki drożdżowej. Spróbujemy coś wymyślić!

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

Zacier nie śmierdzi zgnilizną, ani octem, ale zdziebko cytryną i pomarańczą ;d
Zacier stał w pokoju niedaleko kaloryfera, temp 24-27 stopni. Pożywka była dodawana. Po dodaniu matki? ;) ja po prostu dodałem drożdże bez namnażania (tak jak było na opakowaniu napisane). i dlatego start trwał kilka dni.

Próbowałem kiedyś zrobić z samej wody cukru i drożdży winnych, ale wtedy w ogóle nie szło.
Jak będę mieć trochę czasu to przegotuje to cudo, zobaczymy co z tego wyjdzie. Podzielę się doświadczeniami na forum.
Pozdrawiam.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Ja bym zrobił RESTART. Po prostu podgrzać zacier do temp. ok min. 30 st. Rozrobić drożdże w wodzie- najlepiej gorzelniane, ale jak nie masz to 1 kg drożdży piekarskich. Zacier na pewno Ci ruszy i dokończy fermentację, tylko nie może mieć mniej niż powiedzmy 27 stopni.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Kilo!!??????

Co to, piekarnię otwieramy???

Ja myślę że, jeśli smak zacieru teraz jest dobry, to może nie warto go psuć kilogramem drożdży...

Ale, to tylko moja nieśmiała sugestia. Coś musiało być niekorzystnego w warunkach fermentacji, że nie przebiegła ona do końca, choć z przytoczonych parametrów wszystko powinno być o.k. Ciekawe, czy uda nam się rozwikłać zagadkę kryptonim "15Blg"? :lol:
Panowie, co myślicie o sprawie?

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

A co? Myślisz że jak wrzucisz 10 deko to zrobisz restart??

W końcu jest tam ok 50 l. zacieru.

A wies jak jest, wrzucisz 20 dag. zacier nie ruszy.

Wrzucisz pół kilo - zacier może ruszy a może nie.

Jak ruszy popracuje dwa trzy dni i stanie i co?

Lepiej od razu i koniec, a pamiętaj że według 1410

To na 50l. trzeba jednego kilograma i 10 deko drożdży, a tu

przecież jest jeszcze restart, gdzie daje się więcej jeszcze drożdży.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

Ale czy da się zrobić "restart" przy 9% drożdżami od bułek?
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Sie masz Mirek!

Kolega Clapus pyta czy wystartuje fermentacja w zacierze który ma już 9 voltów.

Dlaczego ja sie przeraziłem ilością drożdży? Bo nigdy nie stosowałem drożdży do bułek. Zawsze jak dawałem gorzelniane, to proporcja była 15-20g na 100l zacieru. :lol:
A tak naprawdę, to ciągle mam wrażenie, że tak gigantyczna ilość drożdży używana w Bitwie pod Grunwaldem, ma po prostu przyspieszyć fermentację przez skrócenie do 0 fazy namnażania komórek drożdży.

A czy próbowałeś kiedyś zaszczepić cukrówkę drożdżem winiarskim? Kolega Adept999 to zrobił i zacier mu hula jak pijany zając, czyli i niewielka ilość komórek, będąca w matce drożdżowej wystarczy aby się dalej mogły mnożyć i towares produkować jak się patrzy!

A czy kolega Clapus może ma jakieś podejrzenia co do przyczyny ustania fermentacji??

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Prawdopodobnie Nie dowiemy się, dlaczego zacier u Ciebie stanoł.
Jeżeli się chce stosować mało drożdży to możesz nawet dać 5 g. na 1000 l., tylko trzeba by zachować pewne procedury, no i czas.....
Nie będę się tu za dużo rozpisywał, albowiem prawie wszystko jest już od dawna w necie. Wystarczy poszukać. A jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć o drożdżach, poczytaj sobie moje posty na

http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... ?f=2&t=135

Ale Ty, niestety widzę chcesz chodzić na łatwiznę ,bo te info jest tuż obok.

Na każdych drożdżach jest instrukcja, Raczej nie wszystkie nadają sie na restart. Przepis jest taki że trzeba wziąć 100% więcej takich drożdży zwłaszcza przy 8-9 % alkoholu.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

Nie wiem. co może być przyczyną zaprzestania fermentacji.
Mima - czytałem prawie wszystkie posty na tym forum, generalnie zdziwiłem się jak poleciłeś mi zrobić restart drożdżami piekarniczymi, bo nie sądzę żeby przy tylu % coś dalej ruszyło. Nigdy drożdży do bułek nie używałem i nawet nie będę próbować, jak w sklepach są drożdże winne.
Robiłem już kilka win w swoim życiu i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby fermentacja ustała (przy prawidłowych założeniach). Były to jednak wina owocowe. Pierwszy raz robiłem wino ryżu i żyta. I niestety coś cienko mi to wyszło.

Pozdrawiam.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Nie kazałem Ci tego robić piekarniczymi, tylko gożelniczymi, ewentualnie -piekarniczymi. A po Twojemu bułkowymi.
Życzę powodzenia.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Panie Mirku, Panie Clapus, proponuję eksperyment!

Jeśli by Pan Clapus się zgodził, to można by ciut rozwikłać problem opisany w tym temacie. Panie Clapus, proponował bym nastawienie nowej matki drożdżowej i zaprawienie nią litra utoczonego z balonu zacierku. Jeśli by ruszyło, to problem mamy rozwiązany i doświadczenie zdobyte! To co, Panowie, próbujemy??? :lol:

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

A dlaczego ma nie ruszyć?
Ruszy na pewno , tylko proponował bym pół litra zacieru i pół l. wody. Drożdże nie za bardzo lubią alkohol w swym środowisku.

TYLKO ILE TO BEDZIE TRWAŁO?!
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Ja nie jestem tego taki pewien że ruszy, już raz mi się trafiło coś podobnego (patrz: Tajemnica śmierdzącego samogonu). I właśnie spróbował bym najpierw na stężonym zacierku, gdyż teraz warto poeksperymentować, bo mamy tu królika, znaczy zacier, doświadczalny, na którym można trenować i zyskiwać wiedzę co w takich przypadkach należy robić, bo każdemu z nas może się taki przypadek trafić...

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Mi się trafił 5 tyg. temu. Fermentacja ustała.
Zrobiłem restart na tych samych, pochodziły 3 dni i stop.
Było tego 120l., więc dodałem 2 kg. piekarskich, przerobiło do końca.
Poszło na rury i nie wiele już zostało. :D :D ;) :D

A ..! dwa tyg. temu nastawiłem na tych samych drożdżach - 120l. nastawu na winogronach.
przepracowało już, jutro na rury. :ok: :piwo:
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

no cóż, przegotowałem pierwsze 23 litry zacieru z czego wyszło mi 4,5 litra 35% płynu :/.
niewiele ale zawsze lepsze to niż wylewać do kibla.
Wyszło by trochę więcej tego destylatu, ale pod koniec musiałem przestać gotować bo moja chłodnica się rozpadła ;D

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Zdanie zaczyna się dużą literką. ;)

Witaj.
Wyszło tyle ile powinno wyjśc. Szkoda ze nie zrobiłeś restartu.
Ale tak mało % ?

A jaką chłodnicę miałeś?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

chlodnica:
2m rurka miedziana 10mm zawinięta w spiralę 35cm, spirala włożona w rynnę (śr.10cm) z 2 stron zatkaną podstawkami od doniczki 10cm.
No i właśnie ten podstawek chociaż był na silikonie, sklejony taśmą ;) zaczął przepuszczać wodę. Zastanawiam się właśnie czym można rynnę zatkać? jakimś korkiem z drewna 10cm?, zacementować? Ma ktoś jakiś pomysł?

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mima »

Kup sobie dennicę od rury pcv 110 mm i z nią pokombinuj cena
W sklepie żelaznym - hydraulicznym 2 zł, jeżeli srednica nie za mała to na pewno będa dobre. Po prostu ją trzeba przykleić.
Najlepiej poxipolem. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Już tam Clapus nie narzekaj, wydajność w normie, otrzymasz ze wszystkiego ze 7 litrów gorzały, to na kilka solidnych degustacji Ci wystarczy! Ale może opisał byś jaki w smaku i aromacie jest produkt, bo ciekawi mnie temat "zbożówek"...

Z góry dziękuję! :)

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

generalnie ciężko powiedzieć. Zobaczę przy następnym gotowaniu, bo to trochę nie wyszło ;) destylat kapał mi do butelki przez korek i w korku była druga dziurka na odprowadzanie zapachów do innej butelki wypełnionej wodą w której się rozpuszczały. No i w pewnym momencie za ciepło zrobiło się w chłodnicy, później szybko zmieniłem wodę na zimną, zrobiło się podciśnienie i zassało część wody z mojego "filtra wodnego" do destylatu ;D stąd te marne 35%.
Kiedyś gotowałem w kegu na dużym deflegmatorze 1,20metra zacier zbożowy i pierwszy literek jest niezły 85%, w smaku całkiem całkiem, ale w następnych butelkach capi trochę jajem.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Kucyk »

Właśnie się tego jaja obawiałem... W niedzielę swoja zbożówę puszczę i zobaczymy jak to smakuje.

A właściwie jaki ma, Pana zdaniem, sens odprowadzanie zapachów do innej butelki wypełnionej wodą w której się rozpuszczały? Zaciekawiło to mnie... :lol:

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: clapus »

Generalnie przy zastosowaniu takiego filtra, nie śmierdzi w całym mieszkaniu i sąsiedzi też nie mają się do czego przyczepić. Według moich obserwacji ma to szczególne znaczenie na początku gotowania zacieru, kiedy nie lecą żadne krople, a wydobywa się sam zapach. Gdy już się gotuje i chłodnica wyrabia, destylat wylatuje zimny, nie tworzy się żadne ciśnienie i filtr jest zbyteczny, albo potrzebny w małym stopniu. Gdy jednak chłodnica nie nadąża dokładnie z chłodzeniem taki filtr jest przydatny.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

tomek140
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 13:17
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: tomek140 »

Witam wszystkich
ja miałem podobny problem z 1410, 10kg cukru na 40L wody, 1kg drożdży piekarskich, dodałem jeszcze 750g suszonych śliwek i 800g rodzynek, dla lepszego winnego smaku, zbiornik 45L do pożywki zakręcany dekiel, i zamontowana szczelnie rurka fermentacyjna, pierwsze dni zacier pracował mocno, ale po 7 dniach przestało bulgotać w cukromierz wykazywał -3, -4 Blg, aerometr już pokazywał 8-9% alk. Nic się nie działo,

poprzednie zaciery mi pracowały 2-3 tyg., i miały 17-18% alk przed pędzeniem, tylko że inne receptury [jednego razu: 1410+żyto, rodzynki, pomarańcze-ten był najsmaczniejszy po przepędzeniu czuć było żytem a drożdżami wcale, innego razu 1410 + jabłka, gruszki, i kompoty, trochę był słabszy przed pędzeniem 15% alk, - ale bimber był z niego i tak dobry ładnie pachniał] skoro już się rozpisałem pozwoliłem sobie na opis moich doświadczeń w skrócie,

Poczytałem nasze forum i rzeczywiście, nasuwa się kilka wniosków i to jest fakt:
Cukier z biedronki – pierwszy i ostatni raz tam kupowałem cukier do zacieru – jest oszukany!!

niestety robiąc nastaw nie zagotowałem go do 90*C, bo też myślałem że nie trzeba, a na forum pisało o tym, mógł być zanieczyszczony i jak to się mówi nie miał „100% cukru w cukrze” : )

Zrobiłem tak jak mówił kolega „mima” & „kucyk”– mały restart
nie zależało mi na czasie, rozpuściłem w 1,5L wody 2kg cukru [tym razem z e’Leclerc, tak na marginesie mają tam drożdże babuni te same co w biedronce] zagotowałem to do 90*C, ostudziłem do 30*C dodałem 100g drożdży babuni, dodałem tak dla eksperymentu 200g ryżu, odczekałem godzinkę i wlałem to do mojego zacieru, pierwszy dzień nic, ale następnego Dnia ruszyło, co prawda nie aż tak burzliwie jak na początku ale idzie cały czas, minęło już 4dni Blg na 2-kresce, i pracuje dalej planuje pędzenie za 3 dni a tu chyba będzie trzeba termin przekładać, aż przestanie pracować,

Zapomniałem dodać że odłowiłem te owoce, które opęczniałe pływały po powierzchni [rodzynki i śliwki suszone], wtedy ruszyło jeszcze bardziej,
KEG 30L+Chłodnica [spirala:rurka dł.3m, fi=6mm wew.] na kolumnie 70cm.termometr w Kegu, wszystko stal AISI 304(1.4301),podgrzewane na gazie.
Zacier 1410:beczka Boryszew HDPE 45L+rurka ferment., 10kg cukru, 40L wody, 1kg drożdży+dodatki owocowe do tego.

remogg
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 3 lis 2009, 20:46
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: remogg »

Jeśli cukromierz pokazywał Ci -2; -3 Blg to znaczy, że nastaw jest gotowy do pędzenia.
Dlaczego tak szybko? Dałeś 1 Kg drożdży. Przy większych nastawach z 1410 te 10dag grzybków/ na kg cukru to trochę za dużo.

Moim zadaniem sprawa prosta. Dodałeś teraz cukru z drożdżami i właśnie ten cukier przerabiają.


I jeszcze jedno pytanie. Jakim areometrem sprawdziłeś zawartość alkoholu w nastawie? Przecież do tego służy też cukromierz.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 lut 2010, 10:18 przez remogg, łącznie zmieniany 1 raz.
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.
Awatar użytkownika

tomek140
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 13:17
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: tomek140 »

tak z ciekawości zanurzyłem zwykły aerometr do mierzenia zawartości % w bimbrze :)
i pokazało 8-9% alk.
a z cukromierzem popełniłem błąd, bo nie zbierałem danych przed i w trakcie fermentacji,
nie dzieliłem też cukru na partie-kolejny zapewne błąd,

dodałem te 2-kg cukru i 100g drożdży i 200g ryżu, bo 7 dni to chyba za szybko jak na zacier, moim zdaniem za słabe to było, za szybko przestało pracować,

następnym razem podzielę drożdże na 2 partie, tak jak robiłem wcześniejsze zaciery,
z cukrem zrobię to samo, w poprzednich zacierach zawsze cukier wsypywałem w całości, tamte zaciery pracowały 2-3 tyg, nie wiem czemu ten tak szybko przestał pracować,

[zacier zawsze robię w tych samych proporcach:10kg cukru 40L wody i 1kg drożdży+ różne dodatki owocowe]
KEG 30L+Chłodnica [spirala:rurka dł.3m, fi=6mm wew.] na kolumnie 70cm.termometr w Kegu, wszystko stal AISI 304(1.4301),podgrzewane na gazie.
Zacier 1410:beczka Boryszew HDPE 45L+rurka ferment., 10kg cukru, 40L wody, 1kg drożdży+dodatki owocowe do tego.
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: dziad borowy »

Jeśli mógłbym wtrącic swoje trzy grosze,to wypraktykowałem taki sposób na nastawy które mą już trochę procentów i nie zjedzony cukier a pracować nie chcą.
Mianowicie leje to do kociołka i odpędzam alkohol, a to co zostanie w kociołku zlewam z powrotem do balona i robię restart. Moim zdaniem idealne rozwiązanie gdyż płyn mamy wysterylizowany w wysokiej temperaturze, sacharozę rozłożoną na cukry proste, natomiast pozbywając się alkoholu stwarzamy lepsze warunki do pracy nowym drożdżom. Oczywiście przed restartem warto ustalić stężenie cukru i ewentualnie dolać przegotowanej wody. Ja narazie nie posiadam cukromierza, robię to na smak. Jednakże mój jęzor mnie jeszcze nie zawiódł. :)
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: Zygmunt »

tomek140 pisze:tak z ciekawości zanurzyłem zwykły aerometr do mierzenia zawartości % w bimbrze :)
i pokazało 8-9% alk.
Wiesz oczywiście, że ma się to nijak do realnej wartości? Aerometry mierzą gęstość, a gęstość nastawu/zacieru jest wypadkową gęstości wody, alkoholu, cukru i innych substancji.

następnym razem podzielę drożdże na 2 partie, tak jak robiłem wcześniejsze zaciery
Drożdży nie dziel- nie ma sensu.Cukier jak najbardziej.
10kg cukru 40L wody i 1kg drożdży+ różne dodatki owocowe]
A po co tyle tych grzybów? Jak się już upierasz przy piekarniczych, to kostka lub dwie spokojnie sobie poradzi. Mniej drożdży na początku-> mniejszy osad-> mniejszy posmak.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

tomek140
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 13:17
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: tomek140 »

ale jak dam mniej drożdży [piekarniczych oczywiście], to nie wydłuży się czas fermentacji ?

mi zależy też na czasie tak do 2-tyg max.
bo towar który wyrabiam idzie jak woda,
:)
KEG 30L+Chłodnica [spirala:rurka dł.3m, fi=6mm wew.] na kolumnie 70cm.termometr w Kegu, wszystko stal AISI 304(1.4301),podgrzewane na gazie.
Zacier 1410:beczka Boryszew HDPE 45L+rurka ferment., 10kg cukru, 40L wody, 1kg drożdży+dodatki owocowe do tego.

puchatek
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 6 lis 2016, 21:12
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: puchatek »

Chłopaki potrzebuje porady nastaw z owoców ok 15 kg (śliwki + winogron) 20 kg cukru wszystko do beki 60 l + drożdże winne. 35 Blg początkowe pracowało super przez 10 dni Blg 22 . Dodałem 2 paczki drożdży owocowych turbo po kilku dniach BLG 10 i wszystko stoi. .Można to jeszcze jakoś uratować.

mienho
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: mienho »

Na moje to rozcieńczyć wodą i/lub zaprawić jakimiś drożdżami dobrymi, tutaj proszę o pomoc doświadczonych. Przy takim wysokim startowym blg drożdże zginęły od alkoholu.
Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2016, 00:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: Zacier przestał pracować, przerobił tylko 15blg :/

Post autor: MaciejZZadupia »

puchatek pisze:Chłopaki potrzebuje porady nastaw z owoców ok 15 kg (śliwki + winogron) 20 kg cukru wszystko do beki 60 l + drożdże winne. 35 Blg początkowe
Za dużo cukru / za mało wody. Początkowe BLG23-25 (chyba że robisz mocne słodkie wino). Rozcienczyć i zrestartować nową porcją drożdży.

Przy nastawie typu "Grunwald 1410 masz założenie 1kilo cukru na 4 litry wody więc na twoje 20kilo cukru powinno być 80 litrów wody.

A jeszcze masz cukier że śliwek więc jeszcze więcej wody trzeba było dać.

Maciej Z Zadupia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”