Metaxa - czy to się uda?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Zahir92 »

Witam serdecznie!

Po dzisiejszych psotach udało mi się uzyskać 7 litrów 70 % destylatu winogronowego ( koniakiem nazwać tego mi nie wolno)
i zamierzam dzięki niemu jako bazie uzyskać metaxo-podobny produkt. W tym celu zamierzam:
a) dolać 0,7 l wina z dzikiej róży - 4 letniego
b) dolać 2 x 0,7 l wina typu muscat
c) 200 g rodzynek sułtanek (przepłukanych wrzątkiem, spęczniałych, rozdrobnionych)
d) około 200 ml karmelu
e) 12 gram płatków dębowych średnio i mocno opiekanych
f) myślałem też o 100 ml płynnego toffi

Moi drodzy co zmodyfikować, czego waszym zdaniem nie dodawać ,a o czym zapomniałem? Proszę o pomoc, może ktoś już robił coś podobnego?

Pozdrawiam!
alembiki

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Metaxa - czy to się uda?

Post autor: euphorbia1 »

Strach będzie to wypić. Cukrzyca pewna. Jak masz brandy winogronowe to tylko dębienie i z resztą daj sobie spokój
In vino feritas

Jarzębiak
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2016, 17:06
Re: Metaxa - czy to się uda?

Post autor: Jarzębiak »

Faktycznie, skład tak słodki, że po wypiciu tego będziesz potrzebował insulinoterapii ;/ Ja bym wymieszał to z muscatem, zaprawił płatkami i ewentualnie wzmocnił aromat ziołami, np. anyżem i korzeniem lukrecji. Podobno w skład metaxy wchodzą też suszone płatki róż.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Metaxa - czy to się uda?

Post autor: Zahir92 »

Panowie nie rozumiem waszego podejścia. Wystarczy trochę policzyć:

a) Wino typu muscat: 0,7 l - ( wytrawne), według literatury "wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%" , a tzn. że w 0,7l mamy około 7 g cukru. Ja dodałem 2 butelki = 14 g

b) Wino z dzikiej róży (0,7l) - także wyszło mi bardzo wytrawne więc liczę 7 g.

c) 200 g sułtanek - w 100 g rodzynek mamy około 70 g cukru. Licząc że cały cukier zostanie wypłukany (co jest niemożliwe) mamy 140 g cukru

d) 200 ml karmelu liczę jako 200 g cukru

e) kupiłem 100 g toffi - w 100 g toffi jest około 65 g cukru

Bilans objętościowy wynosi (licząc same płyny) - 7 l + 3*0,7 l = 9,1 l = 9100 ml (przyjmując że 1 ml = 1 g) = 9100 g

Bilans cukrów: 14 g + 7 g + 140 g + 65 g + 200 g = 426 g

A teraz najlepsze: 426/9100 * 100 = 4,68 %

A według literatury: wino półsłodkie powyżej 30–60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%

Czy nadal twierdzicie że potrzebna będzie insulinoterapia...

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Metaxa - czy to się uda?

Post autor: silvio2007 »

Tak mi się ślina zaczęła wydzielać jak czytam temat, że nie wiem czy do 16-tej w pracy wyrobię :)
Pod ręką mam tylko jakieś amaretto od klienta hahahahha.
Szacun kolego chociaż ja bym zrezygnował z toffi, może namieszać w smaku i pewnie dużo chemii w tym siedzi.
Odstaw to przynajmniej na pół roku i później koniecznie opisz jak smakuje.
Ech.... pić się teraz chce jak chłopu w żniwa.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Metaxa - czy to się uda?

Post autor: Będziniak »

Zostaw sam dąb, tylko daj mniej na dłużej, bo najlepsze smaki wydobywają się po min. pół roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”