Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: łmarko »

Witam!
Coś temat ucichł :?: Dla przypomnienia nastawiłem na czystą klasy premium wg. ŁKZWJ na płatkach żytnich.
Skład:
1. 4 paczki płatków żytnich po 400g
2. 6 kg cukru, bo chciałem nastaw spirytusowy
3. Woda oaza 20 l
4. Drożdże Estelle 10g
Razem cały nastaw ma 27 l. Pracuje fajnie, nastaw jest słodki, pracuje 6 dzień i jeszcze pyrka. Najpierw chciałem zrobić jak ŁKZWJ, czyli 4 kg płatków, ale jak wsypałem 3,2 kg, nie słuchając LP, która mówiła, że urosną, to pojemnik wypełnił się do połowy :D Więc do roboty, co zrobić. Rozrobiłem to na pół, gdzie trzeba było użyć drugiego fermentatora i teraz czekam, aż przerobi. Mam zamiar przerobić go 2 razy, ale tylko czyste serce, rozrobione do 18%.
Moja uwaga: wystarczy na 25 l nastawu, 2-3 paczki płatków po 400 g. Następnie chcę to przeprowadzić jak ŁKZWJ, tz. kilka pędów, zalane dundrem. Mam zamiar to samo zrobić, ale użyć kaszy jęczmiennej. Po przepędzeniu dam wynik ze szczególnymi parametrami psocenia. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

Lesgo58 ostatnio zrobiłem małe porównanie. Cześć spirytusu rozcieńczylem jak dotychczas wodą żywiec, część polecaną prze Ciebie wodą ostromecko. Po około 2 dniach zrobilem próbę. I już na sam zapach wydaje mi sie że z tą drugą wodą jest jakby łagodniej. A w smaku już czuć bardziej różnice. Cukrówka jest bardziej "miękka" w smaku. No i moje pytanie kupujesz gdzieś tą wodę taniej i jakiej pojemności butelki ?. Bo mi udało sie ją nabyć w cearefourze w szklanych butelkach 0,3 i nie była tania.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

W/g mnie jest to chyba najlepsza woda w Polsce. Podobną piłem we Włoszech z ujęcia w Ardei niedaleko Rzymu.
Ostromecko jest do nabycia w opakowaniach PET 1,5 litrowym po ok. 2 z groszami , w szkle 0,7 po 2,5zł i właśnie w tych szklanych 0,3 najdroższych po ok 1,5zł. Jest jeszcze wersja rozlewana do tradycyjnych szklanych butelek o pojemności 0,3 po 50 groszy. Te ceny marketowe są chyba najniższe. Jeszcze do niedawna sądziłem że jest to woda typowo lokalna. Ja mieszkam niedaleko źródła. I kupuję bezpośrednio u nich co daje mi bonus w postaci najniższej możliwej ceny.
Ostatnio okazało się , że właściciele wyszli z Tą woda na szeroki świat. Pija ja nawet w sejmie. Mam nadzieję że przez pogoń za coraz większym zyskiem nie zepsują tej wody.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Doody »

Tak jak Evian. Wszyscy na świecie się o nią starają płacąc duże pieniądze. A mieszkańcy Evian maja taka w rzece... ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

To może inaczej. Mam prośbę o podanie nazwy konkretnego firmowego marketu gdzie mogę kupić tą najtańszą w petach.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: RE: Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: mardok »

seneka25 pisze: gdzie mogę kupić tą najtańszą w petach.
Oj to bardzo dużo pędzisz [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

Dlaczego tak uważasz? Za wodę żywiec 5 l płace ok.4 pln. Tutaj zapłaciłem tak jak Lesgo58 pisał za 2 buteleczki 0,3-3 pln. Ile to dla ciebie dużo? 5 litrów czy raczej 30?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

Doody pisze: A mieszkańcy Evian maja taka w rzece... ;)
Z tego widać, ze mamy najsmaczniejsza wodę w Wiśle. :D
Bo Ostromecko leży nad samą Wisłą , w jej zakolu niedaleko Bydgoszczy... :scratch:
http://ostromecko.pl/www/onas.html
@seneka25
Jak daleko sięga dystrybucja wody w PET'ach - nie wiem. Ale na pewno ją znajdziesz w województwie Kujawsko-Pomorskim. Nie zwróciłem uwagi czy mają u siebie sklep firmowy, bo kupuję zazwyczaj w hurtowni.
Mała poprawka co do ceny - woda 1,5l gaz i n/g u mnie w sklepie jest po 1.95zł.
P.S. Jeszcze taka mała ciekawostka. Woda ta jest konfekcjonowana po bezpośrednim wydobyciu ze źródła na powierzchnię bez pośrednich zabiegów typu napowietrzanie czy filtrowanie. Pewnie dlatego jest taka smaczna.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: mardok »

seneka25 pisze:Dlaczego tak uważasz?
A widzisz Seneka tak to jest jak się czyta na telefonie po trzech piwach w porze nocnej:) nie doczytałem, że w petach, przeczytałem "paletach" :) wybacz:)
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Zrobiłem nastaw 23 blg. na wodzie z osmozy, drożdże Vodka Crystal. Dla mnie to są teraz najszlachetniejsze drożdże, nie ma problemu z klarowaniem nastawu, pracują jakieś 6 dni. Zrobiłem ten nastaw na glukozie, i już przepuściłem 2 razy, (drugi raz tylko na 20%) i wyszedł nadzwyczaj szlachetny produkt. :ok: Przedgonów odciołem tylko 300 ml. za pierwszym razem, i 100 ml. + drugie 100ml. w czasie procesu za drugim gotowaniem. Pisze tak bo nie robiłem metodą 2,5 która jak dla mnie jest trochę kłopotliwa bo to schodzi czasu i wymaga ściśle określonej ilości spirytusu, chodzi o to żeby na początku były pokryte grzaki itd.
Czyli jest tak jak to opisywał wiele razy Lesgo58 . Ja też przekonałem się że szlachetny produkt to tylko z glukozy, a od siebie dodam że na drożdżach Vodka Crystal. Nawet bez bufora, w czasie procesu odpowiednio zmniejszając odbiór na końcu do 10ml. min. trudno się doczekać tego skoku temperatury. Jak u mnie on nastąpił dopiero jak było 99,6 *C. na kotle co świadczy o mniejszej ilości Pogonów a mam kolumnę tylko 150 cm. Wiem że ten skok to też zależy od ciśnienia atmoswerycznego ale wcześniej nigdy nie był on tak późno a były też różne ciśnienia na rożnych drożdżach, a ta prędkosć odbioru była też wyższa niż powinna według tabeli Akasa.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

Woda była mineralizowana?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Ja zdjąłem mineralizator bo jest zbędny. Masa minerałów jest w żywności a do nastawu też minerały są nie potrzebne. Nadmiar jednych blokuje pobieranie drugich.A w drożdżach jest równowaga - tyle ile potrzeba.
I like noble drinks.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: michal278 »

Ostromecko to Bydgoszcz, nie raz do Warszawy przywoziłem dopóki nie odkryłem że jest w Carrefour.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

Drupi drożdże vodka crystal ze sklepu AD ?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Tak. Ze sklepu Alkohole Domowe. Po przesłaniu zdjęcia z wpłaty na pomoc dla syna Lesgo 58 dostałem gratisowo. Chciałem kilka sztuk tych drożdży, a Jan okwita przysłał mi aż 8 sztuk. Odemnie należą się publiczne podziękowania dla naszego sklepu. :ok:
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

Łał szacunek Panie Janie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

watson1
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 8 cze 2017, 09:25
Podziękował: 7 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: watson1 »

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zrobić na drożdżach Vodka Crystal nastaw z 5 kg cukru i 19l wody (łącznie 22l)? Chcę zrobić taki nastaw w dwóch wiadrach, żeby zalać do kega 44l

b1std
30
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: b1std »

Nie powinno zalewać się kega na 100% nastawem bo przy podgrzewaniu może się spienić. Piana może ci zanieczyścić wypełnienie w kolumnie przez co wypełnienie nie będzie funkcjonować jak należy - może pogorszyć się jakość urobku.

watson1
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 8 cze 2017, 09:25
Podziękował: 7 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: watson1 »

Chodziło mi bardziej o mniejszą dawkę cukru niż zalecana (5kg). Keg będzie miał 50L

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: gadaka »

Keg ma 50 litrów a z tych 22 / wiadro pewnie z litr osadu odejdzie... Moim zdaniem powinno być ok, sam wlewam około 45 litrów. A paczka drożdży na 5 kg cukru wystarczy z nawiązką...
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: kmarian »

Rok temu obiecałem, że spróbuje zrobić czystą, podobną to tej co przypadkiem udało mi się zrobić. http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143179
Mając za sobą pewne doświadczenie, wziąwszy pod uwagę radę Kolegi gr000by'ego jak i obszerne informacje z niniejszego wątku przekazywane przez kolegów, zrobiłem pierwszy nastaw cukrówki na śrucie kukurydzianej.

W jednym wiaderku - 2,5 kg śruty kukurydzianej + 5 kg cukru + woda. W drugim wiaderku 2,5 kg śruty kukurydzianej + 5 kg cukru + dunder po destylacie z wina jabłkowego, drożdże Babuni.
Po około 10 dniach destylacja na kolumnie wypełnionej ponad 50 cm sprężynkami miedzianymi metodą CM. Urobek około 90%. Następny nastaw na dundrze z poprzednich nastawów + po 1 kg pszenicy na wiadro, destylowane w taki sam sposób.
Z konieczności surówka ta czekała aż do maja na dalszą obróbkę. Rozcieńczyłem wodą do około 60 % i puściłem na kolumnie rektyfikacyjnej z odbiorem OLM.

W wyniku tych zabiegów uzyskałem spirytus, z którego zrobiłem wódkę czystą o mocy około 38%. Wódka ta jest w miarę delikatna, niesie z sobą smaki zbożowo-owocowe i na 100% nie można jej nazwać wódką jałową. Nie jest to taka wódka, jaka się mi udała w zeszłym roku, ale i składników było mniej.
Zrobiłem jeszcze jedną próbę, do jednej butelki tej czystej, wlałem 25 ml rumu białego z 2014 roku (rum sobie stał bez żadnych dodatków w szkle). Po 2 tygodniach w tej butelce był zupełnie inny alkohol, nie przypominał rumu, ale miał też inny smak aniżeli czysta bez dodatku tego rumu, cieplejszy, słodszy.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Witam. A czy ktoś z Was próbował na kolumnie 60,3 mm. zrobić drugie gotowanie cukrówki ( propozycja dla najcierpliwszych) na mocy 1500 w. i bardzo niskim poziomie odbioru powiedzmy od początku do końca 10ml./ min. ;) :?: Po skoku temp o 0,40 wyłączyć sprzęt. Ja na razie nie mam czasu, ale wydaje mi się że to byłby najlepszy, pod względem czystości spirytus, a i jego delikatność była by niezwykła. Powiedzmy to byłby produkt specjalnie dla Pań nawet przy nawet 50% rozcieńczeniu.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Doody »

A dlaczego nie zapewnić większego RR grzejąc mocniej (np. 2200W) a odbierając tak jak napisałeś?
Pozdrawiam
Darek

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Nie wiem jak to wytlumaczyć. :roll: To tak jak w destylacji prostej . Jak zwiększymy moc grzania, lub damy za dużą moc grzania, leci wszystko z pogonami, i jest gorszy produkt niż byśmy tą cukrówkę robili po woli żeby kapało. Więc być może i w kolumnie to spowoduje że będzie dokładniej oczyszczała, i broniła przed dostaniem się resztek przedgonów do ujścia OLM z góry, i przed przypadkowym dostaniem się pogonów do tego ujścia. Jedne i drugie są trudne do oddzielenia, a w większej mocy grzania jest intensywny powrót, który może gorzej wpływać na cały proces rektyfikacji. To są tylko moje przemyślenia.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: radius »

@Drupi, zrób dwa destylaty tak, jak opisujesz a ja spróbuję załatwić chromatograf do zbadania czy są jakieś różnice :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: seneka »

W biedrze pojawiła sie 1,5 l woda niegazowana Ostromecko za 1,49 pln. Butelka z ciemno zieloną etykietą. Piszę to w tym wątku bo z tego co pamiętam była tu chwalona jako woda do rozmajania. Z resztą ja teź ja chwalę.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

Fajnie i niefajnie, że woda ta zawitała do ogólnopolskiej dystrybucji i to w dodatku do sieci handlowych o wątpliwej reputacji. Czyli "drapieżników" nastawionych tylko na zysk. Jeszcze ta cena. Ostatnio przed zmianą właściciela taka cena to była w hurcie.
Niestety ale stało się to za sprawą zmiany właściciela firmy Ostromecko.
Gdy się o tym dowiedziałem, że Ostromecko zmienia właściciela to pierwsza moja myśl była - straciliśmy dobrą wodę. I chyba tak się dzieje.
Nie wiem czym to jest spowodowane ale woda straciła swoje wcześniejsze bardzo pozytywne walory organoleptyczne. Dopóki była produkowana i sprzedawana w lokalnej dystrybucji to jednak się wyróżniała na tle innych markowych wód. Pozostała oczywiście dobrą wodą, ale jednak stała sie bardziej pospolita. Jak wiele innych wód. Nie wiem jak teraz, ale wcześniej była jedną z nielicznych (jeśli nie jedyną ) wodą, która nie była poddawana procesowi filtracji. I przez to prawdopodobnie miała wyróżniające ją walory smakowe.
Po ostatnich zmianach nie miałem jeszcze okazji żeby ją wypróbować jako rozcieńczalnika do wódek. Dlatego nie wiem czy te wszystkie zmiany będą miały odbicie na jakości naszych wódek. Muszę to sprawdzić i zdam relację z porównań, bo nie chciałbym aby wiele osób, które czytały moje wcześniejsze pozytywne recenzje na temat tej wody się po prostu "sparzyły".
Dlatego dobrze by było aby Ci wszyscy, którzy teraz kupią tę wodę zdali relacje rezultatów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

b1std
30
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: b1std »

Ja używam i polecam wodę demineralizowaną z Kauflanda w 5L butelkach PET.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Ja stosuje przegotowaną, ostudzoną, wode z filtra odwróconej osmozy bez mineralizatora, nigdy nie zmętniało, i jest moim zdaniem dobre bo bez "dodatków". Co świadczy o czystości.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: kmarian »

Nie zmętniało, Panie Drupi bo masz pierwszorzędny destylat. Ja używam wody źródlanej, wypływającej ze skały po jej przemrożeniu. Baaaardzo smaczna woda. Czasem mi się zdarza stosować wodę prosto z kranu. Oduczyło mnie stosowanie wody z dzbanka brita.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Doody »

Drupi pisze:Ja stosuje przegotowaną, ostudzoną, wode z filtra odwróconej osmozy bez mineralizatora
Nie ma sensu gotowania wody z filtra RO. Twardość wody z tego filtra spada u mnie z 25 stopni niemieckich (bardzo twarda woda) do 0-0,5 stopnia.
Otrzymujemy praktycznie destylowaną wodę a w zasadzie całkowicie zdemineralizowaną, w dodatku wolną również od zanieczyszczeń biologicznych. Gotowanie nic nie daje a trochę psuje smak świeżej wody.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

Też ostatnio dość często stosuję wodę potraktowaną filtrem RO. Jest przede wszystkim bardzo miękka.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: psotamt »

I ja dorzucę swoje 3 grosze... Do rozcieńczania wszelkich destylatów stosuję tylko Żywiec zdrój w 5-litrowych bańkach. Puste czasem też się przydają :) Choć w wodociągu mam wodę nadającą się do picia prosto z kranu, na dodatek jeszcze przechodzi ona przez zmiękczacz, to wolę owego Żywca. Ta woda mi smakuje, więc wódka na niej przygotowana smakuje także. Nigdy nie chciałbym pić alkoholu rozcieńczonego wodą demineralizowaną, bo smak wódki to nie tylko spirytus, ale i woda właśnie. Nigdy nie było zmętnienia, osadu, farfocli, czy ro destylat, czy rektyfikat.
Czy polecam? Nie! Każdy ma swój smak, sprawdzone metody, przyzwyczajenia. Ma smakować :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

psotamt pisze: bo smak wódki to nie tylko spirytus, ale i woda właśnie.
Smak wódki to suma wszystkich składników. spirytus też ma swój smak. Tak jak woda. To że woda jest smaczna sama w sobie nie oznacza, że niejako z urzędu spowoduje, ze wódka też będzie smaczna. Żeby to było takie proste... To o wodzie by się w ogóle nie dyskutowało. A gorzelnie nie posiadałyby dedykowanych laboratoriów do badania i uzdatniania wody.

P.S.
Trwało kilka lat nim zrozumiałem dlaczego moje destylaty nie spełniają moich oczekiwań. A próbowałem zawsze rozcieńczonych do konsumpcyjnej mocy. Rozcieńczonych różnymi wodami. Dopiero gdy spróbowałem wody demineralizowanej otworzyło mi oczy. Oczywiście można dyskutować czy jest wskazanym użycie wody demineralizowanej. Jednak na bezrybiu i rak ryba. Skoro z braku innej alternatywy ma to może nie poprawić ale przynajmniej nie zepsuć jakości smakowej - to czemu nie.
Dlatego biorąc pod uwagę niespodzianki jakie może wnieść dodatek wody nauczyłem się oceniać jakość czy to spirytusu czy wszelakich destylatów smakowaniem/próbowaniem próbek niczym nie rozcieńczonych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Drupi »

Czyli jako demineralizowaną masz na myśli wodę z filtra odwróconej osmozy bez mineralizatora ? Tak?.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

Ja używam z filtra OO z mineralizatorem. Próbowałem obydwa rodzaje. Nie zauważyłem różnicy między wodą czystą a mineralizowaną.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: Doody »

Ja z racji tego, że byłem zapalonym akwarystą mam w domu dwa filtry RO. Jeden dla użytku domowego z mineralizatotem (tej wody używam w kuchnii), Drugi jest bardziej "przemysłowy" o większej wydajności ale bez mineralizacji. Tej drugiej używałem tylko do zasilania 440l akwarium. Teraz jej używam do rozcieńczania destylatów.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: lesgo58 »

http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145551,184 ... BoxOpCzol5
Ku rozwadze tym co twierdzą, że wódka to C2H5OH rozcieńczone z wodą. I najlepiej pić toto mocno schłodzone. Jeśli musimy posunąć się do schładzania to na pewno jest jakiś powód. i najczęściej próbujemy ukryć niedoskonałości wódki.
Ja z natury nigdy nie byłem zwolennikiem czystej, bo nie znoszę alkoholu zmrożonego bądź mocno schłodzonego. Dopiero gdy zacząłem pędzić sam to czysta pojawiła się na moim stole. Pita w temperaturze pokojowej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 08:16 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: psotamt »

W kadzi dodawane są drożdże, które przerabiają skrobię w cukier
Trochę pan redaktor popłynął :hahaha: Ale nie czepiajmy się szczegółów. Zgadzam się z przesłaniem treści artykułu, że wódka może mieć smak i powinna go mieć. Aby ten smak był niewskazana jest wielokrotna destylacja, filtrowanie przez węgiel, dodawanie czegokolwiek dla wygładzenia smaku i mrożenie wódki przed podaniem na stół. Mam to szczęście, że rozpoczynając zabawę z własnymi trunkami dość gruntownie przeczytałem istotne informacje na forum i w odpowiednim kierunku też poszedłem z rozbudową "parku maszynowego" :mrgreen: Teraz wiem jak smakuje wódka z każdego prawie zboża, ze skrobi czy zwykłego cukru bądź glukozy. Nie potrafię tylko jeszcze opanować destylacji wódek smakowych z owoców, tegoroczna śliwowica będzie pewnie totalną porażką.
O jednej wódce napiszę więcej, bo jestem nią zachwycony. To właśnie wódka ze skrobi. Pierwszy worek mąki ziemniaczanej przerobiłem wiosną tego roku. Nie od razu otrzymana wódka zachwycała. Jako, że od paru lat najczęściej kupowałem J.A. Baczewski, to z nią ośmieliłem się porównać swój produkt. Początkowo zdania współpijących były podzielone która lepsza, mnie własny produkt wydawał się być gorszym. Ale wystarczyło pół roku bym zmienił zdanie i nie tylko ja, że oryginał to "wódka sklepowa" a własny produkt jest wyśmienity.
Zacier ze skrobi pozwalam drożdżom zjadać w temperaturze nie wyższej niż 26-27*C, rektyfikuję jeden raz by uzyskać czysty spirytus. Gdzieś po 10 dniach rozcieńczam go do 40% i to jest koniec pracy. Resztę pozostawić należy czasowi, co wyżej zostało udowodnione. Wiem, to nie wódka z ziemniaków młodych czy starszych. Ale wódka dobra, smaczna, popijać jej nie trzeba. I mimo, że przerobiłem jakieś 300 kg różnych zbóż, ta wódka jest dla mnie NR1. Serdecznie ją wszystkim polecam :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 09:18 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Post autor: mirek-swirek »

lesgo58 pisze:. Pita w temperaturze pokojowej.
https://youtu.be/WDFlIfyoUk0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”