Żołędziówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska

Post autor: krzych12 »

Witam wszystkich. Przeglądałem internet i znalazłem przepis na alkohol z żołędziami. Poza tym składnikiem są jeszcze wytłoczyny winogronowe, anyż ,cukier, cynamon. Według was u nas w Polsce na naszych żołędziach jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Nadmienię że jest to przepis na alkohol z hiszpańskimi żołędziami.
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Żołędziówka

Post autor: JanOkowita »

Jak najbardziej polskie żołędzie się nadają. Trzeba je jedynie odgoryczyć. Przepis jest tu: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/prze ... _7354.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Re: Żołędziówka

Post autor: krzych12 »

Przepis na pozbycie się goryczy z żołędzi nawet fajny tylko według mnie dość pracochłonny.

Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego, nie ma takiej potrzeby.
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Żołędziówka

Post autor: zając_poziomka »

Ciekawy jestem nalewki na żołędziach. Czy ktoś z Was już próbował i może powiedzieć, jak wygląda i smakuje?

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Re: Żołędziówka

Post autor: krzych12 »

Wątpię żeby ktoś próbował. Ale może . Też jestem ciekaw . Ja może i spróbował bym zrobić ,ale tak jak pisałem wcześniej troszkę pracochłonne przygotowanie żołędzi.

Mod.
Przestań wreszcie cytować całe posty poprzednika!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Żołędziówka

Post autor: JanOkowita »

Proszę bardzo, wersja dla leniwców: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... iowka.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Re: Żołędziówka

Post autor: krzych12 »

To wersja dla wybitnych leniwców,ale wielkie dzięki może skuszę się i zrobię.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Żołędziówka

Post autor: panta_rei »

Wicie, rozumicie... ja w pracy robię piwo żołędziowe, żołędzie przygotowują, nie inaczej, Dary Natury, znam oczywiście ich metody przygotowywania i powiem szczerze, że jakoś mi się nie widzi robić z tego nalewki, ale może to i dobre... muszę chyba spróbować ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

Feelgood
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 lis 2016, 14:40
Re: Żołędziówka

Post autor: Feelgood »

Też kiedyś interesowałem się nalewką z żołędzi. Znalazłem kilka przepisów, ale jednak pracochłonna obróbka żołędzi + niepewny efekt smakowy zniechęciły mnie do eksperymentów. Ale w sprzedaży jest mąka i kawa z żołędzi, więc i sam materiał po odgoryczeniu jest jak najbardziej jadalny. Nawet na jakimś polskim blogu survivalowym panowie zdali relację z ługowania żołędzi w popiele z ogniska, które potem przerabiali na mąkę i kawę. Jak widać wszystko można, tylko nie wszystko się opłaca i nie wszystkim się chce :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”