Witam Kolegów Psotników.
Zmajstrowałem nową kolumnę, nie bardzo wiem jak ją nazwać. Może NS a może Bakokoba.
Postaram się ją tu przedstawić, a więc materiały: Rura fi 50,3 (dwa cale) ze ścianką 2mm
odcinki 120 i 40cm, dekielek (dennica) rurka fi 55mm do mocowania dekielka. chłodnica zwinięta na rdzeniu 12mm podwójnie z rurki karbowanej fi 8mm pasuje idealnie do rury 2"
dwa śrubunki, korek z kega i zwężka wstawiona miała być w górny śrubunek w celu skierowania skroplin na środek, niestety w toku produkcji pominięta, zmywaki nierdzewne,
rurka fi 12 na odpływ i termometr, zawór regulacyjny.
Oto zastosowane zmywaki. Weszło ich 23 szt. Są to duże zmywaki zastosowane i sprawdzone przeze mnie w pierwszej kolumnie. Ważą po 40g, ponieważ są duże bardzo dobrze pasują do rury 2" a ich zwoje układają się naturanie poziomo.
kolumna w której widać dwia półki i zawór odprowadzający psotę.
Zakończenie kulmny przed zamknięciem.
i po zamknięciu, oczywiście zamknięcie nie jest szczelne
górna część kolumny
i dolna ze szklaną chłodnicą, ta chłodnica będzie połączona szeregowo po górnej by schłodzić psotę do ca 20st aby pomiar %% był w miarę dokładny.
Kocioł oczywiście z poprzedniej kolumny.
Mam nadzieję, że na tym sprzęcie nauczę się psocić równie dobry trunek jak na poprzedniej, lecz może trochę szybciej i oszczędniej z wodą.
[Bokakob] GALERIA BOGDANA II
Re: GALERIA BOGDANA
Witam i pozdrawiam Bogdan.
Ciekawa konstrukcja, ciekawe jaka będzie efektywna w działaniu musisz napisać jestem ciekaw. Ja mam tradycyjnie z wewnętrznym powrotem opartej na miedzianej spirali fi 6 12 zwoi - spisuje się nieźle, po chłodnicy wychodzi psotka o temp. 18-19C. Ile zużywa wody nie liczyłem, ale nie jest jej wiele, a wręcz mało. Oczywiście zasilanie mam osobne chłodnicy i powrotu.
poz.
Ciekawa konstrukcja, ciekawe jaka będzie efektywna w działaniu musisz napisać jestem ciekaw. Ja mam tradycyjnie z wewnętrznym powrotem opartej na miedzianej spirali fi 6 12 zwoi - spisuje się nieźle, po chłodnicy wychodzi psotka o temp. 18-19C. Ile zużywa wody nie liczyłem, ale nie jest jej wiele, a wręcz mało. Oczywiście zasilanie mam osobne chłodnicy i powrotu.
poz.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2010, 21:34 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post napisany Brajlem
Powód: Post napisany Brajlem
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: GALERIA BOGDANA
@Bogdan
Sprzęt jest piękny. Nazwa? Jest to system Alexa Bokakob z tzw. pochyłymi płytkami (klasyczny).
Mam bardzo podobny i spisuje się doskonale. Nie mam chłodnicy z odbioru więc psocizna leci dość ciepła - ciepłą bo zainstalowałem 800mm rurki z przylutowanymi blaszkami i chłodzę powietrzem. (jak ustawię do pracy to pstryknę i wyślę). Na tym sprzęcie otrzymuję bez specjalnych ceregieli 93%-94% (20C) po drugim gotowaniu na spirytus i jestem w pełni zadowolony bo jakość (czystość/aromat/smak) jest wyśmienita.
Jedyny problem to stopniowe nagrzewanie się wody chłodzącej w systemie zamkniętym. Muszę tu coś pokombinować.
Gratulacje za wybór i jakość.
Teraz czas na raport o wynikach.
Dobrze jest ustawić nowy system tylko z wodą (lub wodą z octem) o pociągnąć jakieś 20min-30min dla pewności oczyszczenia.
Pozdr.
J
Sprzęt jest piękny. Nazwa? Jest to system Alexa Bokakob z tzw. pochyłymi płytkami (klasyczny).
Mam bardzo podobny i spisuje się doskonale. Nie mam chłodnicy z odbioru więc psocizna leci dość ciepła - ciepłą bo zainstalowałem 800mm rurki z przylutowanymi blaszkami i chłodzę powietrzem. (jak ustawię do pracy to pstryknę i wyślę). Na tym sprzęcie otrzymuję bez specjalnych ceregieli 93%-94% (20C) po drugim gotowaniu na spirytus i jestem w pełni zadowolony bo jakość (czystość/aromat/smak) jest wyśmienita.
Jedyny problem to stopniowe nagrzewanie się wody chłodzącej w systemie zamkniętym. Muszę tu coś pokombinować.
Gratulacje za wybór i jakość.
Teraz czas na raport o wynikach.
Dobrze jest ustawić nowy system tylko z wodą (lub wodą z octem) o pociągnąć jakieś 20min-30min dla pewności oczyszczenia.
Pozdr.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu - Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: GALERIA BOGDANA
pozdrawiam Bogdan
Juliuszu od rysunku, który umieściłeś w dziale "budowa..." mój sprzęt różni się tym, że nie ma rurki w dolnej półce, rurka ta miała kierować skropliny na środek wypełnienia. Aby tak zrobić należałoby przeciąć całkowicie rurę kolumny. Ja postanowiłem niżej wstawić zwężkę, a w rezultacie zapomniałem tego zrobić.
Biorąc pod uwagę to, że moja kolumna z ZP też nie miała tej funkcji a psota była przednia spróbuję na razie bez tego elementu.
Biorąc pod uwagę to, że moja kolumna z ZP też nie miała tej funkcji a psota była przednia spróbuję na razie bez tego elementu.
pozdrawiam Bogdan
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: GALERIA BOGDANA
Bogdan, Twój opis będzie teraz znaczący.
Jesteś Psotnikiem, który ma możliwość porównania dwóch systemów, NS i ZP.
Gdybyś mógł opisać czy zauważasz różnicę w samym procesie psocenia
(łatwiej, trudniej b.z.) jak i w odczuciach organoleptycznych
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
P.S.
Jak tylko dostanę rurę karbowaną na skraplacz,
sam będę mógł porównać działania na nowym instrumencie.
Tym nie mniej ciekaw jestem Twojej opinii.
Calyx
Jesteś Psotnikiem, który ma możliwość porównania dwóch systemów, NS i ZP.
Gdybyś mógł opisać czy zauważasz różnicę w samym procesie psocenia
(łatwiej, trudniej b.z.) jak i w odczuciach organoleptycznych
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
P.S.
Jak tylko dostanę rurę karbowaną na skraplacz,
sam będę mógł porównać działania na nowym instrumencie.
Tym nie mniej ciekaw jestem Twojej opinii.
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
Autor tematu - Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: GALERIA BOGDANA
pozdrawiam Bogdan
Jestem po próbie głowicy Alexa Bakakoba swoje wnioski opisałem tu:
http://alkohole-domowe.com/forum/reflux ... t1761.html
http://alkohole-domowe.com/forum/reflux ... t1761.html
pozdrawiam Bogdan