Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
450
Posty: 488
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szef AD:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Qba » wtorek, 29 sty 2013, 15:06

Jako że jestem amatorem ostrych sosów to wrzucam przepis na mój sos z papryczek habanero, który niedawno robiłem a jest on tak ostry że należy go robić w rękawiczkach!

Obrazek

Składniki:
- kilka papryczek habanero
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- jedna łyżka octu winnego lub balsamicznego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- woda (opcjonalnie)

Sprzęt:
- blender
- koniecznie rękawiczki, okulary ochronne (opcjonalnie)
- nóż i decha

Przygotowanie:
UWAGA 1 ! Do pracy z papryką należy założyć rękawiczki ochronne. Dotknięcie ręką wnętrza papryczek nie boli jednak jakiekolwiek późniejsze przetarcie po twarzy lub innych wrażliwych częściach ciała może być długo i nieprzyjemnie odczuwalne! Jeśli nie mamy doświadczenia warto robić sos w okularach ochronnych. (to nie żart!)

Przygotowujemy ząbki czosnku, papryczki myjemy i odsączamy. Zakładamy rękawiczki i pozbywamy się ogonków, kroimy papryczki na połówki, można je wyszypułkować lub dać razem z nasionami, warto jednak sprawdzić czy papryka nie jest zepsuta wewnątrz.

Obrazek

Obrazek

Wszystko razem blendujemy na gładką masę (koniecznie w zamkniętym pojemniku). Doprawiamy wedle upodobań, jednak ze smakowaniem należy być rozważnym i smakować bardzo małe ilości.


Obrazek

Kiedy sos jest gotowy przekładamy go do ostrożnie do szklanego słoika, od tego momentu jest praktycznie niejadalny :) Można go przechowywać w lodówce bardzo długo, nie psuję się. Do potraw należy dodawać go bardzo rozważnie. Smacznego!


UWAGA 2 ! Kapsaicyna zawarta w papryczkach jest rozpuszczalna jedynie w mleku lub wódce, maślanka też działa, woda nie pomoże!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: klodek4 » wtorek, 29 sty 2013, 15:09

Qba!!! zapodałeś ostry temat :o


Endriu77400
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2013, 15:20
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Endriu77400 » wtorek, 29 sty 2013, 15:29

Z góry mogę powiedzieć iż jest to przepyszna i mocna strawa :) dla odważnych ludzi :) a wieczorem razem z Mentorem smaku=twórcą wyżej opisanego sosu to potwierdzimy przy porcji frytek :)

Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: TeDy » wtorek, 29 sty 2013, 15:36

Nigdy nie słyszałem o tych papryczkach :) Czy są one łatwo dostępne?
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
450
Posty: 488
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szef AD:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Qba » wtorek, 29 sty 2013, 15:44

W zasadzie spotykamy je od niedawna, można je kupić już w Auchan oraz Makro, kilka lat temu nie było tego towaru na półkach. Czasem można dostać je na lokalnych bazarkach. W Polsce widziałem tylko czerwone.

@Endriu - zapraszam, zobaczymy ile kropli wytrzymasz :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: papo » wtorek, 29 sty 2013, 15:51

Ja z ostrych gotowyh sosów moge polecić sos Mad Dog. Jedna z niewielu żeczy od której dostalem ślinotoku i nie mogłem złapać oddechu.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: klodek4 » wtorek, 29 sty 2013, 16:02

Ta papryka jest jeśli się nie mylę jedną z najostrzejszych papryk na świecie, więc sosik, Panowie radzę się zaopatrzyć w coś na popitkę :mrgreen: smacznego :twisted: :bardzo_zly: :odlot:


Endriu77400
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2013, 15:20
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Endriu77400 » wtorek, 29 sty 2013, 16:19

Sklepy PIOTR I PAWEŁ

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1313
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: JanOkowita » wtorek, 29 sty 2013, 16:25

Do toalety jako remedium należy wstawić karton mleka. Bezwzględna pomocy przy syndromie "palącego oczka".... :freak:

I to nie żart. Należy polewać sobie plecy w trakcie wypróżniania, aby ściekało na odbyt.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 565
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: panta_rei » wtorek, 29 sty 2013, 16:28

Jak widzę dajesz habanero z pestkami, więc pewnie "jesteśmy z jednego domu dziecka" ;-) znaczy też jesteś uzależniony od kapsaicyny.

Qba dziękuję za natchnienie ;-) Sosu nie będę robił, ale za to pieprzówkę wzbogacę papryczką chili.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: TeDy » wtorek, 29 sty 2013, 16:41

Panie Janie, rada słuszna :) Zrobiliście mi niezwyklego smaka, zapiszę sobie nazwę i napewno przy najbliższej okazji postaram się ją kupic :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)

Awatar użytkownika

spider
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 10 gru 2012, 11:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: spider » wtorek, 29 sty 2013, 19:23

Witam
Amatorom ekstremalnie ostrych sosów polecam tą stronkę

http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.browse/category_id,20/option,com_virtuemart/Itemid,62/


Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 08:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Stachy » wtorek, 18 cze 2013, 12:46

do takiego sosu fajnie tez jest dodać trochę pokruszonego ziela angielskiego, można nim wtedy fenomenalnie marynować mięsko na grilla...
A co do bycia rakietą dnia następnego - smarujemy wylot kremem np nivea, oczywiście zanim uruchomimy dopalacz.


Kicha3
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 12 wrz 2013, 19:03
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Kicha3 » czwartek, 12 wrz 2013, 19:06

Właśnie takie przepisu szukałem, uwielbiam http://www.nareo.pl/Nowosc-snewproducts-pol.html] ostre sosy i ten zrobię na pewno. Musze tylko poszukać tych papryczek.

Awatar użytkownika

AN-KA
100
Posty: 128
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 14:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Kontakt:
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: AN-KA » czwartek, 12 wrz 2013, 20:28

Kicha3 pisze:Właśnie takie przepisu szukałem, uwielbiam http://www.nareo.pl/Nowosc-snewproducts-pol.html] ostre sosy i ten zrobię na pewno. Musze tylko poszukać tych papryczek.

.... i karton mleka ..... :):)
Pozdrawiam
AN-KA

Awatar użytkownika

rzvir1
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 21:12
Krótko o sobie: Psocę, testuję, konstruuję i to uwielbiam ;-)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: WMG
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: rzvir1 » środa, 18 gru 2013, 22:28

Witam!Dla "ostrych" Smakoszy mam coś podobnego-przepis na pastę harissa ( kuchnia bliskowschodnia ).24 suszone papryczki chili,habanero lub inne tego typu,główka czosnku,po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego ( kuminu ),łyżeczka soli,5 łyżek oliwy ( lub więcej,jeśli chcemy rzadszą pastę ).Papryczki moczymy w gorącej wodzie ok. pół godziny,osuszamy,wywalamy szypułki,kroimy na kawałki,czosnek obieramy i wszystko razem z przyprawami ładujemy do blendera.Zalecam użycie blendera ręcznego-lepiej miesza.Po zmordowaniu tego na gładką paciaję przekładamy do słoiczka,zalewamy olejem lub oliwą i trzymamy w lodówce obok gaśnicy...... :bardzo_zly: :ok: Można użyć świeżych papryczek,ale z suszonych lepiej się trzyma.Próbować ostrożnie :evil:


Grzesiek8
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 20:26
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Grzesiek8 » wtorek, 25 paź 2016, 13:51

Próbowaliście Adżiki? Ostra wersja keczupu.


Wróć do „Przetwory Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości