Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rzvir1
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 21:12
Krótko o sobie: Psocę, testuję, konstruuję i to uwielbiam ;-)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: WMG
Załączniki
Przepis na pastę harissa

Postautor: rzvir1 » środa, 18 gru 2013, 22:28

Witam!Dla "ostrych" Smakoszy mam coś podobnego-przepis na pastę harissa ( kuchnia bliskowschodnia ).24 suszone papryczki chili,habanero lub inne tego typu,główka czosnku,po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego ( kuminu ),łyżeczka soli,5 łyżek oliwy ( lub więcej,jeśli chcemy rzadszą pastę ).Papryczki moczymy w gorącej wodzie ok. pół godziny,osuszamy,wywalamy szypułki,kroimy na kawałki,czosnek obieramy i wszystko razem z przyprawami ładujemy do blendera.Zalecam użycie blendera ręcznego-lepiej miesza.Po zmordowaniu tego na gładką paciaję przekładamy do słoiczka,zalewamy olejem lub oliwą i trzymamy w lodówce obok gaśnicy...... :bardzo_zly: :ok: Można użyć świeżych papryczek,ale z suszonych lepiej się trzyma.Próbować ostrożnie :evil:


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Grzesiek8
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 20:26
Załączniki
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Postautor: Grzesiek8 » wtorek, 25 paź 2016, 13:51

Próbowaliście Adżiki? Ostra wersja keczupu.


Wróć do „Przetwory Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości