Nalewka z czerwonej porzeczki. Problem

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
bleble30
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2015, 21:20

Post autor: bleble30 »

Witam. Robiłem nalewkę z czerwonej porzeczki według przepisu z książki "Wielka Księga Nalewek".
A więc w skrócie wyglądało to tak. Rozgnieść czerwone porzeczki tyle aby uzyskać 1L soku i zostawić na noc.
Następnie przepuścić przez sito z gazą. 1/2 cukru i 1/2 wody zagotować, wyszumować. Ostudzić i wymieszać z sokiem.
Wlać 1L spirytusu wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Następnie przelać do butelek filtrując.
No i tu zaczyna się problem. Z nalewki zrobiła się delikatna galaretka. Filtrując uzyskuje nalewkę o pięknym kolorze,
ale na sączku filtracyjnym zostaje około 1/2do 2/3 coraz gęstszej galaretki. :o
Jak to uratować.
alembiki
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nalewka z czerwonej porzeczki. Problem

Post autor: Karwi »

Zjedz galaretkę :-)
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka z czerwonej porzeczki. Problem

Post autor: zając_poziomka »

Kolego, kilka tematów niżej masz dokładnie taki sam wątek.

Autor tematu
bleble30
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2015, 21:20
Re: Nalewka z czerwonej porzeczki. Problem

Post autor: bleble30 »

Dzięki. Zauważyłem, ale mam złamaną rękę i tyle się nadziugałem jednym palcem że już nie miałem siły cofać posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”