Witam. Robiłem nalewkę z czerwonej porzeczki według przepisu z książki "Wielka Księga Nalewek".
A więc w skrócie wyglądało to tak. Rozgnieść czerwone porzeczki tyle aby uzyskać 1L soku i zostawić na noc.
Następnie przepuścić przez sito z gazą. 1/2 cukru i 1/2 wody zagotować, wyszumować. Ostudzić i wymieszać z sokiem.
Wlać 1L spirytusu wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Następnie przelać do butelek filtrując.
No i tu zaczyna się problem. Z nalewki zrobiła się delikatna galaretka. Filtrując uzyskuje nalewkę o pięknym kolorze,
ale na sączku filtracyjnym zostaje około 1/2do 2/3 coraz gęstszej galaretki.
Jak to uratować.
Nalewka z czerwonej porzeczki. Problem
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy