Pogon z cukrówki

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Nastawiłem jednocześnie dwa nastawy :cukrowy i śliwkowy.Zapewne cukrowy dojrzeje szybciej i jako żywo szybciej pójdzie on na rurę.Jednakowoż chciałem zapytać doświadczonych psotników : Czy można uzyskany pogon z cukrówki dodać do następnego psocenia jakim będą śliwki ? i czy nie zmieni to smaku psoty z węgierek?
Analogicznie chciałbym zapytać o pogon ze śliwek.Czy można go dodać bez żadnych obawień do sklarowanego nastawu cukrowego i taki zmieszany nastaw wrzucić na rurę?
Dziękuję i pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Pogon z cukrówki

Post autor: kmarian »

W obu przypadkach zostanie zmieniony smak produktu końcowego.
Ja nie dodawałbym nic do nastawu śliwkowego.
Nieco destylatu "węgierkowego" w cukrówce, wg mnie wzbogaci smak destylatu. :twisted:

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Pogon z cukrówki

Post autor: kwik44 »

Powiem jak moja Ś.P. babcia "Niech cię Matka Boska, z którego bądź kościoła, broni dodawać pogon z cukrówki do śliwki" ;) Zepsujesz nastaw. Szczególnie jeśli bez dodatku cukru. Ale KAŻDY owocowy zepsujesz pogonem :(. Pogony z cukrówki zwykle (moje) strasznie śmierdzą. Jak już chcesz na siłę dodawać coś do śliwki to najlepszego spirytusu jaki masz. Ja właśnie sączę dzisiejszego ortodoksa ze śliwek. Nigdy więcej cukru w owocach. Ever :D

W drugą stronę można. Kolumna i tak wyczyści wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”