Cześć!
Próbuję przegotować zacier jęczmienny, robię to pierwszy raz, wcześniej kilkukrotnie robiłem nastawy cukrowe i owocowe i nigdy nie było problemu, a teraz jak zaczynam gotować to mi "przerzuca" zacier do chłodnicy, leci ciepłe, mętne i się pieni. Podejrzewam, że problem tkwi w tym, że zacier w kotle też się pieni i jak zaczyna wrzeć to go wywala do rurki bardziej niż opary - tzn. to się dzieje na pewno ale dlaczego?
Mam najprostszy możliwy sprzęt - pot still z szybkowaru, rurkę i chłodnicę, nic więcej. Ale ten sam zestaw z innym wsadem zawsze działał bez takich przygód.
Czy destylacja zbożowych zacierów przebiega jakoś inaczej? Gotuję to za szybko? Za bardzo? Za dużo w kotle? Ma się pienić czy z zacierem może być coś nietak?
Help
pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
Przed wlaniem do kega odgazuj porządnie mieszadłem na wiertarce dodaj antypiany i gotowe, i nie wlewaj tyle co cukrówki , to powinno być ok.
Powodzenia.
Powodzenia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
Dodaj antypiany, kupisz w necie, albo dobrze zaopatrzonych sklepach związanych z naszym hobby.
Ewentualnie trochę espumisanu.
Jak nie pomoże to mniej wlewaj, ale zaciery mają to do siebie że się mocno pienią. Ja przy nich staram się wlewać 3/4-4/5, nie więcej.
Zmniejszenie grzania też powinno pomóc. To co Ci zarzuciło dolej do kolejnego zacieru
Ewentualnie trochę espumisanu.
Jak nie pomoże to mniej wlewaj, ale zaciery mają to do siebie że się mocno pienią. Ja przy nich staram się wlewać 3/4-4/5, nie więcej.
Zmniejszenie grzania też powinno pomóc. To co Ci zarzuciło dolej do kolejnego zacieru
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
Zrób jak radzi eldier mniej w kocioł i tabletkę espumisanu to pomaga
Tak jak piszesz zboża gotują się inaczejkaem pisze:Cześć!
Czy destylacja zbożowych zacierów przebiega jakoś inaczej? Gotuję to za szybko? Za bardzo? Za dużo w kotle? Ma się pienić czy z zacierem może być coś nietak?
Help
Zrób jak radzi eldier mniej w kocioł i tabletkę espumisanu to pomaga
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
Czytam Was od dawna ale do tej pory interesowały mnie inne działy
Dobra, robię tak jak mówicie, 3/4 gara, wolniejsze grzanie i idzie. Espumisanu nie mam w domu, a chce dzisiaj działać bo mam czas, zamawianie anty piany tym bardziej nie wchodzi w grę dzisiaj.
A jeszcze ten espumisan, bo mnie zafrapował ta tabletka na jaką ilość wsadu? Mam malutki szybkowar 4l...
Jakie ta tabletka ma właściwości że to pomaga?
A swoją drogą, czy takie środki nie mają negatywnego wpływu na smak produktu końcowego? Co do wina, wiem że stosownie klarowinu czy innych takich wynalazków zawsze swój ślad zostawi w przeciwieństwie do naturalnego procesu
Dzięki za wskazówki!
Dobra, robię tak jak mówicie, 3/4 gara, wolniejsze grzanie i idzie. Espumisanu nie mam w domu, a chce dzisiaj działać bo mam czas, zamawianie anty piany tym bardziej nie wchodzi w grę dzisiaj.
A jeszcze ten espumisan, bo mnie zafrapował ta tabletka na jaką ilość wsadu? Mam malutki szybkowar 4l...
Jakie ta tabletka ma właściwości że to pomaga?
A swoją drogą, czy takie środki nie mają negatywnego wpływu na smak produktu końcowego? Co do wina, wiem że stosownie klarowinu czy innych takich wynalazków zawsze swój ślad zostawi w przeciwieństwie do naturalnego procesu
Dzięki za wskazówki!
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca
Espumisan łagodzi napięcie powierzchniowe, a więc pęcherze, które powstają pękają szybciej lub są zredukowane do minimum.kaem pisze:Jakie ta tabletka ma właściwości że to pomaga?
Ja uważam, że najlepiej odrzucić ta najgorsze frakcje, ale tylko to najgorsze. Resztę odrzucić przy drugiej destylacji.kaem pisze:Czy jest sens/potrzeba wylewać przedgony i pogony przy pierwszym pędzeniu, jeśli robię potem drugi raz? Czy robi się to tylko w ostatnim gotowaniu?