Wino z mirabelek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Łukaszzz
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2016, 12:41

Post autor: Łukaszzz »

Witam, dziś zebrałem dokładnie 16 kg mirabelek (lub tego drugiego owocu, mniejsza o to). Chciałbym zrobić wino tak ok 15%. Na razie owoce fajnie umyłem i wraz z pestkami władowałem do wiaderka fermentacyjnego, zalałem 3 litrami wrzącej wody i kilogramem cukru (rozpuszczonym w wodzie). Zaczekam do rana aż ostygnie i chce dodać:
1) 10g pożywki - firma BROWIN
2) paczkę drożdży FERMIVIN do win białych i czerwonych, porcja na 10-35l wina - firma BROWIN
3) 3-4ml PEKTOENZYMu - firma BROWIN

I teraz pytania:
1) Czy podanych składników wystarczy?
2) Czy drożdże i pożywkę wrzucić w całości na raz czy pół jutro a pół po odciśnięciu owoców (za 2-3dni)?
3) Czy jutro dorzucić jeszcze coś cukru do tego wiaderka?
4) Czy pozostałą część wody tj ok 6 litrów i ok 4 kg cukru "władować" na raz do balonu zaraz po odciśnięciu soku czy "na raty"?

Wino głównie robię z tego przepisu (na 20l) :
16 kg owoców
9-10l wody
4-4,5 kg cukru
6g pożywki
jednak jest ono trochę przekształcone, min wprowadziłem niektóre zmiany forumowiczów i trochę własne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”