zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
matetern
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 14 wrz 2016, 10:44

Post autor: matetern »

Hej
Pierwszy raz robiłem wczoraj zacier z kukurydzy i słodu jęczmiennego, ponieważ wczoraj wszystko było jeszcze gorące zmierzyłem BLG dzisiaj rano i jest 44 jakiś szok dla mnie, a zacier nie jest wcale za mocno słodki - nie wiem co zrobić, już opisuję jak to zrobiłem:
5 kg kukurydzy, 1,5 kg słodu jęczmiennego, garnek mam 17l więc robiłem to wszystko na 3 razy, wymieszałem kukurydzę (bardzo drobną śrutę) i słód. Najpierw przez godzinę gotowałem w temp 65 stopni a potem 15 min w temp 78 stopni, przelałem przez sito i wlałem wszystko do wiadra niestety nie jest to bardzo klarowne bo za duże sito miałem, drożdże mam do whisky ale na razie nie wsypałem bo pewnie tego nie przerobią,mam jeszcze T48.
chopy i dziewuchy co mam zrobić ?
promocja
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Post autor: seneka »

A czym mierzyłeś pozim cukru spławikiem? Bo to 44 trochę nie wiarygodnie brzmi.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Post autor: radius »

@matetern, to fizycznie i chemicznie niemożliwe :) Poszukaj sobie informacji o zawartości skrobi w zbożach, przelicz to na zawartość sacharozy po scukrzeniu a wszystko stanie się dla ciebie jasne ;) Chyba?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
matetern
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 14 wrz 2016, 10:44
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Post autor: matetern »

Areometrem
Czy przyczyną może być to że cały zacier nie jest zbyt klarowny ?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Post autor: kwik44 »

Klarowność nie ma znaczenia, ale pływająca śruta już tak. Przecedź zacier przez coś i mierz płyn. No i temperatura blisko 20 stopni powinna być. Jak tak liczę na oko to masz 6,5kg śruty, o ile dobrze cię rozumiem, w jakichś 40-45l zacieru. W tym jest jakieś 4kg cukrów o ile dobrze się zatarło. To by dało blg na poziomie 10. No chyba, że zacierałeś 6,5 kg śruty w ~15-16l zacieru to by dało blg na poziomie ~25. O ile się nie walnąłem gdzieś po drodze. Założyłem ok 60% skrobi w ziarnie.

Autor tematu
matetern
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 14 wrz 2016, 10:44
Re: zacier z kukurydzy BLG 44 - co z tym zrobić ?

Post autor: matetern »

Dziękuję za odpowiedzi, po Waszych postach sprawdziłem w jakiej skali jest ten areometr i jest to Oechsle więc wszystko już jasne.
44/4 daje 10 BLG więc wszystko zgodne z obliczeniami kwik44
Sorki za moją głupotę ale gdyby nie Wasze odpowiedzi to bym na to nie wpadł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”