ustanie fermentacji

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzysztof988 »

Witam
mój problem to zanik fermentacji ( albo cicha fermentacja ).
Otóż nastaw zrobiłem z jeżyny i maliny tak 60/30, owoce zmiażdżyłem i wrzuciłem do baniaka fermentacyjnego 23.08 ok. 14 kg, dodałem drożdże winiarskie i dodałem 3 kg cukru i 2 l wody i przez 4 dni ( była burzliwa fermentacja) stało w fermentatorze przez 4 dni potem wycisnąłem prasą moszcz i zalałem do balonu zatkałem rurką i dodałem 2 kg cukru i 4 l wody( rozpuszczony cukier) zostawiłem jeszcze 1 kg cukru na dosłodzenie chcę wino słodkie, Od przelania do balonu fermentacja była coraz słabsza, od kilku dni praktycznie ustała, w rurce nie bulka, nastaw nie skisł nie jest octowy w smaku mocno wyczuwalne drożdże i alkohol. Martwię się tylko tym że tak szybko ustała fermentacja. może zadać jakąś pożywkę do drożdży? poradzicie coś?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: ustanie fermentacji

Post autor: inblue »

Krzysztof988 pisze:poradzicie coś?
Podaj wartość Blg Twojego nastawu. Jeśli nie posiadasz jeszcze cukromierza kup go i dokonaj pomiaru.
Wyniki opublikuj na forum.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”