Kryształy w nalewce z orzechów

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Klawdia Chauchat
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2016, 13:57
Podziękował: 2 razy

Post autor: Klawdia Chauchat »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc:-) zrobiłam nalewkę z orzechów włoskich. Co prawda zbierałam je późno, ale wszystkie były takie jak należy - małe i wciąż miękkie, jeszcze nie robiła się twarda łupina. Od ok. 1,5 - 2 miesięcy słoik gotowej już nalewki, z alkoholem stoi w piwnicy i czeka na swój dzień. Ale dziś zauważyłam na nim takie dziwne kryształy - na całym dnie i ściankach słoika. Są one całkiem duże, nawet 1cm. Jednego spróbowałam i na mój gust jest to cukier, tylko jakby mniej słodki. Proszę powiedzcie, co mam teraz zrobić i co mogłam zrobić źle? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź:-) pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: radius »

Heh, takich dziwów jeszcze nie widziałem :shock: A w jakiej proporcji użyłaś cukru?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: bananek63 »

Szlifować i w pierścionki :D
Ciekawe co to może być.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: eldier »

Najprawdopodobniej jest to cukier, ale jakie warunki musiały być spełnione żeby do tego doszło to ja nie wiem...
Zerknij sobie tutaj na krystalizacje sacharozy:
Obrazek

Autor tematu
Klawdia Chauchat
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2016, 13:57
Podziękował: 2 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: Klawdia Chauchat »

Serdecznie dziękuję za odzew:-) niestety nie pamiętam ile dokładnie dałam cukru, ale orzechów miałam tylko pół tego słoika. Zasypałam je cukrem, dając go tyle żeby dobrze pokrył orzechy czyli z tzw. górką. A jak dolewałam spirytus, to tyle żeby nalewka miała ok. 40%. Tak sobie myślę, że może cukier nie był dobrze rozpuszczony?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: radius »

I nie dolewałaś wody? Jak wyliczyłaś procentowość nalewki?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Klawdia Chauchat
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2016, 13:57
Podziękował: 2 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: Klawdia Chauchat »

Wody nie dolewałam. Z tego co pamiętam (bo niestety robiłam ją na oko i raczej na próbę, bo orzechów miałam mało), to dałam pół na pół spirytusu i tego syropu, który powstał. Teraz tak myślę, że źle to zrobiłam, ale zależy mi na tym, aby wiedzieć dlaczego?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: rozrywek »

Klawdia, nie ma co panikować. zwyczajnie ci się skrystalizowało, za duże stężenie cukru, który się w naturalny sposób wydzielił i tyle.
Dolej trochę wody, zamknij naczynie i tańcz, tak, właśnie zwyczajnie tańcz. Rozpuścisz kryształki i się przy tym poruszasz.
To tak z przymrużeniem oka, poważniej, to musisz niestety określić sama ile tej wody dolać.

Ps: Widok tańczącej dziewczyny ze słoikiem w reku musi być bezcenny.....................
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Klawdia Chauchat
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2016, 13:57
Podziękował: 2 razy
Re: Kryształy w nalewce z orzechów

Post autor: Klawdia Chauchat »

Dziękuję wszystkim za pomoc - postanowiłam nie przejmować się kryształami. Zlałam nalewkę do innego słoika i obserwuję, co będzie się działo. Prawdopodobnie cukru było po prostu za dużo. Teraz już będę wiedzieć:-) pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”