Wypełnienie zbiornika z cydrem

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
olderoc
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 08:24
Krótko o sobie: Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego

Post autor: olderoc »

Hej, potrzebuję małej pomocy muszę unieść cydr po burzliwej fermentacji aby miał jak najmniej styczności z powietrzem Muszę unieść ciecz o około 90 l Może macie pomysł jak tego dokonać

Rozważałem szklane kulki ale na 90l cena mnie zabije. Może wiecie co włożyć do zbiornika

Mam zbiorniki Speidla
http://www.browamator.pl/zbiornik-speid ... ,3,10,2863 wiec coś może być mogą być wrzucone przez taką dużą pokrywę.

http://www.browamator.pl/kran-nw15-do-z ... ,3,10,2609 kulki nie mogą przedostać się przez ten kranik fi 15 mm

Będę wdzięczny za każdy pomysł.

Pozdrawiam

Michał Oleksiński
Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: Zygmunt »

Najtaniej wypchnąć powietrze i wpuścić co2 z butli...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
olderoc
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 08:24
Krótko o sobie: Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: olderoc »

Ale cydr będzie jeszcze pracował więc to chyba odpada?
Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: Zygmunt »

Jak będzie pracował, to i tak będzie wydzielał CO2, Ty mu tylko pomożesz szybciej wypchnąć powietrze. Drożdże potrzebują tlenu tylko na początku.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: robert4you »

Butelki 5 litrów od mineralki. Tylko bez etykiet.
************************************************************************

Autor tematu
olderoc
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 08:24
Krótko o sobie: Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: olderoc »

Zygmunt pisze:Jak będzie pracował, to i tak będzie wydzielał CO2, Ty mu tylko pomożesz szybciej wypchnąć powietrze. Drożdże potrzebują tlenu tylko na początku.
Głupie pytanie Co2 nie wyleci przez rurkę fermentacjyjna? Nie wpłynie na smak?

Plastik chyba raczej odpada w kontakcie z alkoholem. Chyba ze specjalny ale nie sądzę że po wodzie się nada.
Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: robert4you »

Butelki po wodzie mają atest do żywności. Alkoholu w Cydrze jest tyle co nic. W plastikowych butelkach też sprzedaje się piwo i wódki. Twój fermentator też jest z takiego samego tworzywa.
Wiele osób w takich butelkach trzyma też spirytus i nic wyczuwalnego się nie przedostaje.
************************************************************************

Autor tematu
olderoc
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 08:24
Krótko o sobie: Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: olderoc »

A korki tak samo?
Producent cydru od 2 lat. Entuzjasta wina. Miłośnik innych naturalnych alkoholi.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: robert4you »

A korki mają kontakt z wodą do picia?
************************************************************************

Dario3
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: Dario3 »

W plastikowych butelkach też sprzedaje się piwo i wódki. Twój fermentator też jest z takiego samego tworzywa.
Wiele osób w takich butelkach trzyma też spirytus i nic wyczuwalnego się nie przedostaje.
Stężony alkohol etylowy wypłukuje plastyfikator i robi się trujące świństwo. Do tego rakotwórrcze.
Można coś zrobić szybko, dobrze i tanio, ale zawsze mamy do wyboru tylko dwie możliwości.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: Zygmunt »

No nie do końca- zależy to od typu plastiku. Na forum jest tabela odporności tworzyw sztucznych na etanol i etanol stężony.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: robert4you »

Dario3 pisze:
W plastikowych butelkach też sprzedaje się piwo i wódki. Twój fermentator też jest z takiego samego tworzywa.
Wiele osób w takich butelkach trzyma też spirytus i nic wyczuwalnego się nie przedostaje.
Stężony alkohol etylowy wypłukuje plastyfikator i robi się trujące świństwo. Do tego rakotwórrcze.
I chcesz mi powiedzieć że alkohol kupowany w plastikowych butelkach i często najdroższych światowych marek whiskaczy czy koniaków jest trujący od tych plastikowych butelek. Chyba jutro zadzwonię do prawnika żeby wytoczył im proces o odszkodowanie i może pora napisać do prokuratury , to chyba jest próba zabójstwa może nawet masowego.
************************************************************************

Dario3
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 16 sie 2016, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: Dario3 »

Oczywiście że nie należy tego generalizować na wszystkie typy plastików, ale najczęściej stosowanym materiałem w kraju do wytwarzania opakowań, beczek itp jest PE, PVC, i PET, a te materiały niespecjalnie są wskazane do kontaktu ze stężonym alkoholem etylowym, o ile mówimy o alkoholu do celów spożywczych.
alkohol kupowany w plastikowych butelkach i często najdroższych światowych marek whiskaczy czy koniaków jest trujący od tych plastikowych butelek
Wino, piwo, koniak czy whisky nie jest stężonym alkoholem etylowym.
Można coś zrobić szybko, dobrze i tanio, ale zawsze mamy do wyboru tylko dwie możliwości.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wypełnienie zbiornika z cydrem

Post autor: robert4you »

A cydr który jest tematem rozważań jest?
Zacznij czytać ze zrozumieniem i trzymaj się tematu.
************************************************************************
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”