pierwszy cydr i problem z pianą

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
McHale7
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 18:11

Post autor: McHale7 »

Witam,

Proszę o pomoc bo pierwszy raz w życiu robię alkohol, sprawa jest honorowa bo to dla pięknej dziewczyny:)

Chciałem zrobić cydr jabłkowy, przygotowałem więc sok, niestety było dużo piany którą również zlałem (kierując się wskazówkami wujka wszytkowiedzącego; póżniej doczytałem że należało przefiltrować). Dodałem drożdże, nie dawałem cukru ani pożywki (patrz - znowu wujek "mądra rada"). Minęło prawie 3 tygodnie a na powierzchni nadal jest brzydki kożuch (trochę się zmniejszył); płyn jest nadal mętny. Proszę kogoś doświadczonego o radę co robić i czy coś z tego jeszcze będzie?

Z góry dziękuję

Michał
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: pierwszy cydr i problem z pianą

Post autor: Kamal »

Zapodaj zdjęcie tegoż Kożucha. Może to piana fermentacjna, ale wątpię....po takim czasie.
Może jakaś infekcja się wdała, więc jak wyżej zapodaj foto. :-)
Szkoda, że nie masz cukromierza.
K.
Obrazek

Autor tematu
McHale7
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 18:11
Re: pierwszy cydr i problem z pianą

Post autor: McHale7 »

Załączam zdjęcia. Popytam o cukromierz znajomych lub kupię jeśli to konieczne. Nadmieniam że rurka wciąż puszcza "bąble" jeśli to ma znaczenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”