Moja nalewka stoi już ponad miesiąc ale jej konsystencja jest dosyć gęsta, w butelce wygląda jakby była "sucha".
Kilo jagód zasypalam cukrem. Jagody puściły sok. Następnie zalałam owoce 0,5l spirytusu. Po 3 tygodniach zbledowalam owoce.
Czy w obecnej sytuacji powinnam rozcięczyc nalewkę woda. Jest tak gęsta ze ciężko nalać ja do kieliszka....
Gęstość nalewki
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Gęstość nalewki
Ja bym wlał wody tak ok 70% aktualnej objętości i wymieszał.
Potem na sito i odcedzić. Resztę do woreczka płóciennego o wycisnąć ile się da.
Np. Duży talerz -półmisek do niego wkładamy mniejszy a w ten mały twój woreczek.
Przycisnąć drugim talerzem i obciążyć dużym garncem z wodą. I niech się wyciska.
Nalewy połączyć dodać spirytusu do smaku i dosłodzić.
A tak szczerze to nazbieraj lub kup nową porcję i zrób nalewkę jak należy.
A to co masz zostaw jako dodatek do lodów.
Za mała ilość abu coś ratować
Potem na sito i odcedzić. Resztę do woreczka płóciennego o wycisnąć ile się da.
Np. Duży talerz -półmisek do niego wkładamy mniejszy a w ten mały twój woreczek.
Przycisnąć drugim talerzem i obciążyć dużym garncem z wodą. I niech się wyciska.
Nalewy połączyć dodać spirytusu do smaku i dosłodzić.
A tak szczerze to nazbieraj lub kup nową porcję i zrób nalewkę jak należy.
A to co masz zostaw jako dodatek do lodów.
Za mała ilość abu coś ratować
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Gęstość nalewki
Może być całkiem smaczne, szkoda tylko, że rozbiłeś też pestki.
Słodkie, geste, nie za mocne, bo tylko 18 -20% alkoholu.
Sprzedawane to było głównie w butelkach kamionkowych.
Ale od historii to jest tu kolega Czajkus.
Bardziej mi pasuje na wódkę krem jaką produkował dawniej Polmos (cytrynowy, pomarańczowy, czy kawowy).radius pisze: jagodowy koktajl alkoholowy
Słodkie, geste, nie za mocne, bo tylko 18 -20% alkoholu.
Sprzedawane to było głównie w butelkach kamionkowych.
Ale od historii to jest tu kolega Czajkus.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!