Gęstość nalewki

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Mayy3
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 22:16

Post autor: Mayy3 »

Moja nalewka stoi już ponad miesiąc ale jej konsystencja jest dosyć gęsta, w butelce wygląda jakby była "sucha".
Kilo jagód zasypalam cukrem. Jagody puściły sok. Następnie zalałam owoce 0,5l spirytusu. Po 3 tygodniach zbledowalam owoce.
Czy w obecnej sytuacji powinnam rozcięczyc nalewkę woda. Jest tak gęsta ze ciężko nalać ja do kieliszka....
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Gęstość nalewki

Post autor: radius »

To, co zrobiłaś, to nie nalewka ale jagodowy koktajl alkoholowy :) Teraz już jest "po ptokach". Proponuję rozcieńczyć "nalewkę" śmietanką, zmrozić i podawać gościom jako lodowy deser. Będą zachwyceni :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Gęstość nalewki

Post autor: W_TG »

Ja bym wlał wody tak ok 70% aktualnej objętości i wymieszał.
Potem na sito i odcedzić. Resztę do woreczka płóciennego o wycisnąć ile się da.
Np. Duży talerz -półmisek do niego wkładamy mniejszy a w ten mały twój woreczek.
Przycisnąć drugim talerzem i obciążyć dużym garncem z wodą. I niech się wyciska.
Nalewy połączyć dodać spirytusu do smaku i dosłodzić.
A tak szczerze to nazbieraj lub kup nową porcję i zrób nalewkę jak należy.
A to co masz zostaw jako dodatek do lodów.
Za mała ilość abu coś ratować
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Gęstość nalewki

Post autor: Wald »

Może być całkiem smaczne, szkoda tylko, że rozbiłeś też pestki.
radius pisze: jagodowy koktajl alkoholowy
;/ Bardziej mi pasuje na wódkę krem jaką produkował dawniej Polmos (cytrynowy, pomarańczowy, czy kawowy).
Słodkie, geste, nie za mocne, bo tylko 18 -20% alkoholu.
Sprzedawane to było głównie w butelkach kamionkowych.
Ale od historii to jest tu kolega Czajkus.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”