Witam serdecznie
Chciałbym zapytać o taką rzecz czy jest sens robienia wina z czereśni i dodatku mrożonej aronii? Chciałbym tak eksperymentalnie to zrobić, porzeczki już niestety nie mam a zostało mi w zamrażarce trochę aronii. Zebrałem czereśnie około 6kg i chciałbym zrobić 10l wina. W jednym z przepisów znalazłem iż na 10l wina potrzeba 5.5kg czereśni + 1.5 porzeczki. Czy można porzeczkę zastąpić aronią w takiej samej proporcji?
Może ktoś z Was próbował kiedyś coś takiego zrobić i zechciałby się podzielić spostrzeżeniami:)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Wino z czereśni i aronii
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
- Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
- Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z czereśni i aronii
Też robiłem wino aroniowe z dodatkiem soku z jabłek, wyszło bardzo przyjemne, nie było czuć tej specyficznej cierpkości. Do czereśni z kolei bardzo pasują porzeczki albo agrest. Ja robiłem z porzeczkami, kolega z agrestem i oba wyszły rewelacyjne. Z aronii polecam też nalewki, robiłem bez wcześniejszego mrożenia owoców i bardzo nam smakowała