Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: 9kaczor6 »

Witam.
Posiadam coś ala miód. Jest to odpad produkcyjny z produkcji różnych płatków i batoników miodowych. Gęsty, żółty syrop w smaku i zapachu przypominający miód. Nie wiem jak i z czego jest to zrobione, czy rzeczywiście jest to prawdziwy miód.. W każdym razie bardzo słodki.
Planuję rozpuścić to w wodzie do 20/25 BLG i zaszczepić drożdżami, a potem przepuścić na kolumnie LM na otwartym zaworze.
Zastanawiam się tylko jakich drożdży użyć? Do cukrówek używam moskva style ale tutaj przydało by się coś co wydobędzie miodowy posmak. Co mi polecicie?
promocja

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

Post autor: eldier »

Polecam drożdże Tokay, czy to od Zamoyskich czy z Biowinu.
Pamiętaj że w przypadku tych drożdży musisz dodać pożywkę, blg startowe max 22, tylko nastaw się że to trochę będzie pykać.
Fermentacja najlepiej z rurką w niezbyt wysokiej temperaturze.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

Post autor: Pretender »

A ja Biowin odradzam, przynajmniej te kupione poza sklepem firmowym.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

Post autor: eldier »

Przyznam że też wole Zamoyskich, jednak Biowin nigdy mnie nie zawiódł - tylko że jak coś to kupowałem bezpośrednio w Biowinie albo w Deptanej.
Ostatnio nawet używałem aktywnych, które przeleżały otwarte 2 lata w lodówce i ruszyły z kopyta po 2 dniach :)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

Post autor: JanOkowita »

Mamy w sprzedaży drożdże Coobra do miodów pitnych https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... -10-g.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Syrop miodowy, odpady miodowe - jakich drożdzy użyć?

Post autor: 9kaczor6 »

Dziękuję za informacje . Będę fermentował w pomieszczeniu o średniej temp. 20 stopni w beczce .
Planuję około 50l za jednym razem. Dwie paczki Zamoyskich lub cobry wystarczą? Co na pożywkę do tego miodu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”