WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE


1.Moc w stopniach : 9 %


210 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.

Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.





WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE


1.Moc w stopniach : 10 %


240 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.

Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.




WINO Z CZARNYCH JAGÓD - LEKKIE


1.Moc w stopniach : 11 %


270 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,3 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,75 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,75 litra.

Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,75 litra.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
alembiki

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy

Post autor: DarekRz »

Mała uwaga do podanych przez KGB przepisów: - wszędzie podaje on aby robic wino z czarnych jagód używając soku z tych owoców. Oczywiście można, z tym, że należy pamietać, aby był to sok bez dodatkowego cukru (bo inaczej z proporcji nici), czyli uzyskany przez wyciskanie owoców lub na sokowniku parowym (wtedy ok. 20% tego soku stanowi woda z pary - można to uwzglednić przy obliczeniach). Jednak czarne jagody mają swoją specyfikę i trzeba zdać sobie sprawe, że:
1. zawierają kwas benzoesowy, który utrudnia fermentację - trzeba więc użyć silnych drożdży jeśli chce się wiekszy % wina.
2. jesli ma to być nastaw na wino, a nie do dalszego przerobu lepiej zrobić kilkudniową fermentację miazgi, co da winu nieco garbnika. Sam sok bedzie zawierał mnóstwo barwników, lecz bardzo nikłą ilość garbnika, co z kolei wpłynie negatywnie na smak (wino bedzie mdłe - wodniste, bez "ciała") oraz spowoduje szybkie wypadanie barwnika w postaci czarnego osadu (ten osad potrafi wytrącać się w jagodowym latami).

Można do jagód dodać nieco aronii (5% owoców) lub użyć chipsów dębowych dla podniesienia poziomu garbników.

Darek

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy

Post autor: KGB - pasjonat »

Dziękuję koledze za trafne spostrzeżenia i uzupełnianie tematu.Zapraszam do pisania postów w tych tematach "wino domowe - winiarstwo" bo warto przekazać wiedzę innym

Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

4rfv
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 24 cze 2016, 14:34
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy

Post autor: 4rfv »

A ta kilkudniowa fermentacja miazgi to jak powinna prawidłowo przebiegać? Posypać cukrem i do lodówki?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: WINO Z CZARNYCH JAGÓD - przepisy

Post autor: Wald »

Miazga, czyli zmiażdżone całe owoce (miąższ i sok). Co i jak do poczytania tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-li ... %20miazdze
http://alkohole-domowe.com/forum/post55658.html#p55658
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”