Cześć
Jestem nowy tu jak i w świecie własnej produkcji... ale już to lubię forum jest tak obszerne, że zapewne powielam pytanie
Podsuniecie pomysły czym się zainteresować aby w połowie wakacji móc smakować?? Wiem, że dłużej = lepiej ale audiofilem nie jestem a muzyki słucham zapewne ze źle ustawionymi głośnikami
"szybkie" nalewki
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: "szybkie" nalewki
Tu masz szybką "sezonową": http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... wkowa.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: "szybkie" nalewki
Sok z kilku cytryn lub buteleczka naturalnego soku cytrynowego z Lidla + gorzała 40-45% + kilka łyżek miodu i następnego dnia możesz pić. Ilości musisz dobrać do własnych preferencji.
Od razu uwaga - sok z Lidla pewnie ma jakieś ulepszacze ale pozostawiony otwarty na dłużej poza lodówką fermentuje więc raczej jest bez konserwantów.
Od razu uwaga - sok z Lidla pewnie ma jakieś ulepszacze ale pozostawiony otwarty na dłużej poza lodówką fermentuje więc raczej jest bez konserwantów.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 15:25
Re: "szybkie" nalewki
Witam, nie wiem czy wyrób, który zamierzam przedstawic można nazwać nalewką Ale przepis ten jest sprawdzony i od bardzo długiego czasu przeze mnie stosowany. Jest to przepis na wiśniówke.
Przepis:
250 sztuk wiśni (najlepiej takich dużych slodkawych o ciemnoczerwonej barwie) i 100 sztuk liści wiśni gotować w dwóch litrach wody przez 10-15 minut, następnie przecedzić oraz ostudzić. Po ostudzeniu dodać 1 lub 2 kopiaste łyżeczki kwasku cytrynowego (można dodać niewielką ilość drobno startej skórki z cytryny bez białych części) oraz 3,5-4.5 szklanki cukru ( takie jak do herbaty, nie pamiętam ile one dokładnie mają gram) i gotować przez kolejne 10-15 minut. Po ostudzeniu dodać 0.5-0.7 l spirytusu, zlać do butelek i odstawić na przynajamniej dobę.
Z tego przepisu wychodzi około 5-6 butelek pół litrowych trunku w zależności od ilości użytych składników. Nalewka jest słodka i trochę procent też ma, jeśli dla kogoś za mało może próbować dodać 1L spirytusu Ale ostrzegam, że nigdy nie próbowałem i nie wiem co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Dariusz.
Przepis:
250 sztuk wiśni (najlepiej takich dużych slodkawych o ciemnoczerwonej barwie) i 100 sztuk liści wiśni gotować w dwóch litrach wody przez 10-15 minut, następnie przecedzić oraz ostudzić. Po ostudzeniu dodać 1 lub 2 kopiaste łyżeczki kwasku cytrynowego (można dodać niewielką ilość drobno startej skórki z cytryny bez białych części) oraz 3,5-4.5 szklanki cukru ( takie jak do herbaty, nie pamiętam ile one dokładnie mają gram) i gotować przez kolejne 10-15 minut. Po ostudzeniu dodać 0.5-0.7 l spirytusu, zlać do butelek i odstawić na przynajamniej dobę.
Z tego przepisu wychodzi około 5-6 butelek pół litrowych trunku w zależności od ilości użytych składników. Nalewka jest słodka i trochę procent też ma, jeśli dla kogoś za mało może próbować dodać 1L spirytusu Ale ostrzegam, że nigdy nie próbowałem i nie wiem co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Dariusz.